Garides bez saganaki
Garides bez saganaki
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Hlavní jídla  

Garides bez saganaki

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

4 porce
15 minut příprava + 25 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Nedá se nic dělat. S tím sluníčkem už na mě přišlo léto. Takže tuhle mám pro vás asi letošní první prázdninovej recept, ve kterým je kromě krevet schovaný celý voňavý a barevný středomořský Řecko!

Dělávali jsme ho dřív i na kurzech vaření, a přesně si vybavuju, jak jednou někdo během jeho přípravy prohlásil: „Takže to je vlastně takový lečo…!“ A všichni jsme vyprskli smíchy, protože už to bylo druhý jídlo, co bylo na kurzu překřtěný – mrkvová polívka se sušenýma rajčatama byla totiž prej taková „lepší svíčková“. :D Byla to boží skupinka! :)) Tohle na vás fakt zbožňuju, že se kromě vaření neskutečně nasmějem!

No, a já se tehdy těšila, až to saganaki celý doděláme, zapečem, a pak utrousim: „Na lečo dobrý ale, ne? Co?“ Tušila jsem, že se budou do jednoho zase volizovat až za ušima! A měla jsem naštěstí pravdu. Všichni se totiž shodli na tom, že takhle dobrý „lečo“ ještě v životě nejedli! :) A tak si myslím, že by tu tenhle recept neměl chybět.

Kromě toho se mi nedávno na jinej kurz vaření přihlásila Lenka Šíchová z rodinný farmy Bon Lait, která se specializuje na chov čistokrevných sánských koz, což je plemeno, který je vyšlechtěný ve Francii a vyniká tím, že minimálně zapáchá typicky kozím aroma. No, a Lenka mi jako překvápko přivezla ochutnávku v podobě několika druhů jogurtů a sýrů ve slaným nálevu, který jsou dneska už k dostání i v Albertu a Globusu, a taky v Bille. Tak se vám to bude dobře shánět, protože proč vám to hlavně píšu! Ty kozí výrobky jsou boží! A ten slanej kozí sýr v nálevu je v tomhle receptu ještě o kus lepší než Feta!

Myslím, že je to tím, že je ta omáčka díky pálivým paprikám pikantní a díky bylinkám odlehčená a ten sýr je parádně krémovej a chutnej. Takže když mě Lenka požádala o recept s tímhle jejich sýrem, karta padla na Garides saganaki, protože sem to padne jako ulitý!

Jak na Garides saganaki

Garides jsou řecky krevety a saganaki je kromě defakto“ řeckýho smažáku“ – nejlepší je ze sýra Graviera naloženým v Ouzu [uzo] – hlavně taková malá litinová pánvička, kterou jsem si nevím proč vlastně ještě nikdy z Řecka nepřivezla. Příště to napravím! Nicméně proto, že dělám tyhle „krevety v leču“ v normální pánvi, říkám týhle verzi Garides bez saganaki.

Tradičně se krevetový saganaki dělá taky s Ouzem, což je asi nejznámější anýzová pálenka na světě, a taky národní řeckej nápoj. Ale protože ne všichni milujou Hašlerky, dobrý suchý víno je u nás snadno dostupný a je to s ním skvělý, dělám tenhle recept s bílým vínem.

Jednou jsem jedla garides saganaki i s Retsinou. To je zas řecký bílý víno, který obsahuje borovicovou pryskyřici, a tak má taky specifický aroma. A to vzniklo vlastně docela náhodou během utěsňování lahví s vínem. Aby do nich neproniknul vzduch, olepily se hrdla navíc pryskyřicí, která se pak trochu uvolnila i do vína. Je to zajímavá chuť a vůně, já to mám ráda, ale zase to nemusí sedět každýmu. A tak tyhle varianty a hry s alkoholem nechám na vás.

Bylinky můžete použít podle nálady a dostupnosti, ale určitě byste neměli vynechat sušený oregáno, který najdete snad v každým řeckým jídle. Já pak ráda přidávám čerstvou mátu a hladkolistou petrželku, ale můžete klidně sáhnout i po koriandru a šmrncnout to lehce do Asie. :) Ta pikantní chuť paprik s tím funguje taky moc pěkně.

Pokud by vás zajímalo víc informací o krevetách, může se vám hodit můj starší článek: Krevety – garnáti, garnely, gambery, scampi? A fotonávod, jak je nejlíp očistit a oloupat.

A důležitá informace na závěr! :) Nejlepší jsou Garides bez saganaki s čerstvě upečenou rozmarýnovou fokáčou z kvasu s černýma pečenýma olivama. Recept na ní najdete taky tuhle v odkazu.

Suroviny:

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 200 ml suchého bílého vína
  • 4 větší rajčata
  • 2 pálivé papriky
  • 1 lžíce sušeného oregana
  • 1 lžíce čerstvé máty
  • 300 g krevet
  • 2 kozí sýry ve slaném nálevu Bon Lait (nebo sýr feta)
  • 1 hrst hladkolisté petrželky
  • sůl
  • pepř

Příprava:

1. Oloupanou cibuli rozkrojte na půl a nakrájejte ji na drobno, a česnek jakbysmet.

2. Rajčata rozpulte, vyřízněte jim tvrdý klínek po šťopce a nakrájejte na kostičky.

3. Papriky nakrájejte zešikma na tenká kolečka.

4. Čerstvou mátu a petrželku naseketje nadrobno.

5. Krevety oloupejte tak, aby jim zůstal poslední článek s ocáskem. Pěkně tak v jídle vypadají a budou se vám i dobře brát do ruky, pokud teda jíte rádi krevety rukama jako já.

Připravte si troubu, v závěru receptu budete dávat pánev s rajčatovou směsí a krevetami zasypané sýrem zapéct pod gril.

Postup:

1. Na rozehřátém olivovém oleji opečte cibulku s česnekem dozlatova. Na mírném stupni to zabere asi 5 minut.

TIP: Aby se vám česnek nepřipálil a nezhořknul, protože je drobnější než kostičky cibule, přidejte ho k cibuli až po chvilce, co už ji lehce opékáte (po cca 3 minutách).

2. Přilijte víno a občas směs promíchejte. Vařte tak dlouho, dokud nevyprchá alkohol (to ucítíte). Potrvá to asi 4 minuty.

3. Pak přidejte rajčata a papriky, opepřete, zamíchejte, potom přisypte oregáno a mátu a znovu promíchejte. Vařte asi 5 minut a redukujte tekutinu (zbytek vína, vodu z rajčat a paprik…).

4. Na směs vyskládejte oloupané krevety a zasypte rozdrobeným kozím sýrem (nebo fetou).

5. Pánev přendejte do rozehřáté trouby a celý obsah zapečte. Dejte tomu maximálně 3 minuty. Ať nejsou krevety vysušené, ale šťavnaté a křupavé.

Doporučuju přikusovat čerstvou kvasovou fokáču nebo libovolnou křupavou bagetku… Dobrou chuť! A dejte vědět, jak vám chutnalo. Já to zbožňuju! :)

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Přidat konimentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejbližší akce Kde se můžeme potkat a poklábosit

Můj kalendář

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Nevěříte? Instakuk!

NEJ recepty Co mě nejvíc ba

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

NEJ z bloguCo mě nejvíc... taky ba

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!
Gyro output