Falešný „tartatán“
Falešný „tartatán“
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Dezerty  

Falešný „tartatán“

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

1 koláč ø 28 cm
10 minut příprava + 40 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Tak dlouho mě Julka (Maškrtnica.cz) na sítích dráždila jablečným koláčem, až jsme tomu se ségrou podlehly, a úplně poprvý jsme společně upekly falešnej tarte tatin. A proč falešnej? Jednoduše proto, že jsme měly jablíčka ze zahrádky, a tak jsme je neloupaly, a taky místo křehkýho těsta jsme použily těsto listový. Přesto byl výsledek naprosto boží!

Po koláči se zaprášilo tak, že jsem ho hned druhej den udělala znovu. A od tý doby už asi desetkrát. :) Ze špaldovýho listovýho těsta, i z mýho oblíbenýho ovesnýho křehkýho, kde jsem zkombinovala ovesný vločky a darovanou červenou pšenici, kterou jsem dostala od jedný milý paní na kurzu vaření, a ještě jednou za ní moc děkuju! Vždycky mě ty dárečky od vás šokujou a strašně potěší, a vážně nechápu, že vám za to stojím, a že vymejšlíte takový dokonalosti… Jste strašně hodný! <3

No, a nezůstalo jenom u jablek! Protože už je sezóna fíků, a taky proto, že zbožňuju švestky a hrušky, i exotickou marakuju a mango, prubla jsem pár kombinací navíc. Tramtadadááá, tady jsou!

Nejlepší ovoce na obrácený koláč

Nejvíc nejlepší tarte tatin bude asi vždycky z tvrdších a kyselých jablíček typu granny smith. U odrůdy jako třeba golden delicious, můžete zas naopak ubrat cukru. Nám na zahradě roste všehochuť, a tak jsem si vyzkoušela, že když jsou jablka moc sladký, stačí přidat trochu citronový šťávy, a to už pak bylo jen krůček od panáka amaretta do hrušek anebo slivovice ke švestkám. :D Hned v závěsu je mangovej s marakujou, kterej třeba ale u mýho muže vyhrál na plný čáře. No, hodně mě bavilo s tímhle receptem experimentovat, a tohle jsou ty nejlepší kreace, který dobře dopadly a moc nám chutnaly.

  • jablíčka (neloupaný) + domácí špaldový listový těsto
  • jablíčka (neloupaný) + křehký ovesný těsto s červenou pšenicí
  • fíky s rakytníkem + křehký ovesný těsto s červenou pšenicí
  • švestky + slivovice + křehký ovesný těsto
  • hrušky + amaretto + křehký ovesný těsto
  • mango + marakujakřehký ovesný těsto s červenou pšenicí

Myslím, že toho ale vymyslíte i víc, třeba s citrusy, myslím, že jsem to poprvý zahlídla u šikovný Martičky. Já ještě přemýšlím nad tou slanou variantou s rajčatama (protože jich pořád máme hodně). Tak třeba to letos ještě stihnu. Akorát bych to na závěr posypala asi navíc parmezánem a bazalkou. Mňam!

Že jde ke sladkým jablkům dobře citronová šťáva (i kousek neošetřené citronové kůry), je pravda. Ale taky je fakt, že čím je ovoce sladší (třeba ty fíky), tím je dobrý nejenom tu sladkost v receptu vyvážit kyselou chutí (voňavou marakujou nebo rakytníkem, například – kupuju mraženej v Icelandu), ale ubrat i ten cukr, aby to dohromady dávalo smysl. Takže v případě kombinace s fíky, jsem ubrala cca o 20% karamelu…

Pokud budete mít ovoce hodně zralý (švestky), taky ho moc dlouho v tom karamelu na pánvi nevařte, ať nemáte koláč ve finále spíš s marmoškou. A jestli nemáte pánev do trouby, vůbec to nevadí. Použijte nejdřív pánev jen na plotně k práci s karamelem, a pak ovoce přesuňte do pečící mísy, a pokračujte dál v receptu, jakoby ta miska byla pánev. :)

Na (základní) jablečný koláč:

  • 7 kyselejších jablíček
  • 1 lžička čerstvě nastrouhané kůry z neošetřeného citronu
  • 70 g třtinového cukru
  • 35 g přepuštěného másla (používám České Ghíčko)
  • 180 g špaldového listového těsta

Na fíkový koláč:

  • 12 fíků
  • 60 g třtinového cukru (záleží na sladkosti fíků)
  • 30 g přepuštěného másla
  • 2-3 lžíce rakytníku (kupuju mražený v Icelandu)
  • 200 g křehkého těsta (cca půlka z uvedeného množství v receptu na těsto)

Na švestkový koláč:

  • 400 g švestek
  • 60 g cukru
  • 30 g přepuštěného másla
  • 1 panák slivovice
  • 200 g křehkého těsta

Na mangový koláč:

  • 2 větší manga
  • 60 g třtinového cukru
  • 30 g přepuštěného másla
  • 2 marakuji
  • 180 g špaldového listového těsta

Příprava:

1. Omyté ovoce rozkrojte, a jablko nakrájejte na měsíčky a vyřízněte tvrdé středy se semínky/ fíky nakrájejte na čtvrtky/švestkám vyjměte pecku a nechte na půlky/mangu oloupejte, odkrojte mu pecku a nakrájejte na kostky.

Marakuju jen rozpulte.

TIP: K jablíčkům – v klasickém receptu se jablka loupou. Já to nedělám, protože mám jablka ze zahrádky, jsem líná a navíc mi ta struktura upečené slupky chutná a baví mě tam. :)

2. Vyndejte těsto z lednice, a nechte ho na lince trošku povolit.

3. Rozehřejte si troubu na 200°C, na horní a dolní ohřev.

Postup:

1. Na pánvi rozehřejte cukr. Nedrážděte ho zbytečně vařečkou, on se rozpustí sám. Budete mít takhle s cukrem daleko jednodušší práci, než ho rozpouštět v rozehřátém tuku, kde by hrudkovatěl a museli byste směs hlídat a neustále míchat. Navíc, pokud byste použili klasický máslo, už by se z něj mohlo čoudit, protože by se začala přepalovat mléčná bílkovina. I proto mám radši to ghí. Je to jistota.

2. Jak se cukr rozpustí a bude mít požadovanou barvu (jantarovou), přidejte přepuštěné máslo, rozmíchejte, přidejte jablka a pořádně je v tekutém sladkém sirupu poválejte a obalte.

3. Ovoce v začínajícím karamelu takhle šmrdlám asi 3-5 minut, podle toho, kolik mi pustí vody, a kdy uznám za vhodný sporák vypnout a odložit pánev bokem.

U verze s mangem vyškrábněte marakuju k rozehřátému mangu a promíchejte. U verze s jablíčkem v tuhle chvíli přidejte citronovou kůru, u švestek přilijte panáka slivovice o chlup dříve a nechte alkohol v ovoci vyvařit.

Mezi tím si vaválejte těsto dokulata na pomoučné pracovní ploše. Pak přidejte citronovou kůru a směs promíchejte.

4. Jakmile přestane odložená pánev bublat, položte na ovocnou směs těsto, a jeho okraje vařečkou zašoupejte směrem ke dnu. Pak celou pánev zakrytou těstem dejte do předehřáté trouby a pečte asi 25-30 minut při 200°C.

TIP: doporučuju, kvůli bublajícímu karamelu dát do spodní příčky pod pánev plech, ať nemusíte čistit troubu a vztekat se pak, jako prve já. :D

Nevím jestli mám nejradši jablečnej nebo mangovej koláč. Tak tu ještě máte oba! PS: Jary miluje mangovej. :)

„Jano, ten koláč beze mě takhle fakt nevyfotíš!“ řekl si náš mladej pán.

A tak se taky stalo. :))

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Probíhá tu diskuze! Píšeme si k tématu, mimo něj, cokoliv :)

  1. Dobrý den, nevím, zda jsem správně pochopila, ale je někde recept na to špaldové listové těsto? :) Moc děkuji za odpověď.

  2. Luxusní dobrota to je! Vlastně můžu téměř mluvit v minulém čase, přestože ještě nestihnul úplně vychladnout. Jablečná varianta byla mým prubířským pokusem.

Přidat konimentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kurzy vaření Přidejte se!

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!