Domácí pribináček
Domácí pribináček
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Dezerty  

Domácí pribináček

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

4 porce
5 minut příprava + 5 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Teď se mi budete asi strašně smát, ale já jsem právě objevila Ameriku. Ne, že bych snad nevěděla, z čeho se vyrábí oblíbený Pribináček, potažmo konkurenční Bobík. Ale když jsem nedávno viděla naši Haničku mixovat „pribiňák“ z tvarohu a mlíka, teprve mi nějak došlo, jak primitivní a báječná zdravá svačinka z toho vlastně může ve skutečnosti být. Jak pro děti, tak i pro dospěláky. A tak jsem se dovolila, že to zvěčním na web.

Domácí pribináček bez cukru s ovocem

Asi není v našem krásném kraji nikdo, kdo by neznal kultovní „pramen zdravííí z Posázavííí…!“. Svýho času jeden z nejúspěšnějších a v současný době jeden z asi nejvtipnějších prvních product placementů v Čechách. Dát takhle „citlivým“ způsobem reklamu na Pribináček do pohádky (Ať žijí duchové!), byl prostě marketingovej majstrštych! :)) Tu pohádku miluju a pribiňák taky. Ale i přesto, že výrobci uvádějí, že se receptura od roku 1954 prakticky nezměnila, je mi trochu záhadou v čem teda tkví to kouzlo, když původní zdravá tvarohová svačinka měla dobu trvanlivosti pouhých 24 hodin a dnes nám vydrží „čerstvá“ až několik týdnů.

A tak když teď dostanu na pribiňák chuť, udělám si ho doma. Anebo jdu na návštěvu k Haničce. :D A proto mě tenhle doslova primitivní recept vážně nenechal chladnou a dovymyslela jsem pro vás hned několik variant, abyste měli na výběr. A co víc, mám i eso v rukávu pro mlsný dospěláky! ;)

Domácí pribináček bez cukru s ovocem

Domácí pribináček bez cukru s ovocem

Tvaroh používám na doporučení Haničky z la FORMAGGERIA, říkají mu tam tradiční tvaroh, v odkazu najdete povídání o výrobě. Mléko, používám většinou klasické v lahvi „čerstvé“ v bio kvalitě. Pokud budete mít opravdu čerstvé, tak vám závidím! :)

Se smetanou (šlehačkou) je na mě v létě zbytečně hutný, ale pokud ho chcete pořádně smetanový, určitě smetanu za mléko vyměňte.

Domácí pribináček bez cukru s ovocem

Domácí pribináček 5 x jinak

1. Recept na základní Vanilkový pribináček s javorovým sirupem najdete hned tuhle pod textem, zbylé úpravy vám rozepíšu hned tady. Ty budou totiž vždycky na ten základ navazovat.

2. Kakaový nebo Karobový pribináček je lehká variata pro čokoholiky. V tom případě přidávám do základního receptu dvě vrchovaté lžíce (40 g) neslazeného kakaa/karobu, lžíci a půl mléka a lžičku javorového sirupu navíc.

3. Na Ovocný pribináček můžete použít v podstatě jakékoliv sezónní ovoce. Nejlepší je malinový, borůvkový, jahodový, broskvový nebo taky banánový. Ten dělávám tak, že přihodím pár kousků ovoce přímo do základu k tvarohu a všechno zase důkladně rozmixuju. Pak už jen zbytkem ovoce a bylinek dozdobím. A většinou ho taky o polovinu míň sladím, obzvlášť v létě, kdy mám ovoce čerstvé a zralé ze zahrádky.

4. Ořechový pribináček, to je taková moje óda na řecký jogurt s ořechama a medem. Jde v podstatě o „vylepšený“ základní recept s vanilkou, bez javorovýho sirupu, s hrstí nebo dvěma opečenýma ořechama zalitýma medem.

5. Pribináček s rumovými rozinkamiPribináček alá tiramisu. To už je ale vyloženě dezert a navíc s kapkou alkoholu.

V prvním případě vám stačí jen nechat přes noc macerovat hrst rozinek v dobrém rumu. Druhý den pak do každé porce základního pribináčku přidáte 2 špetky skořice, dobře promícháte a přihodíte lžíci voňavých nasáklých rumových rozinek.

V druhém případě už je to trochu vyšší dívčí, můžete proložit základní recept na pribináček piškotama (buď používám třeba tyhle od Zemanky anebo mám ráda špaldové Savoiardy od Alnatury), které lehce namočíte v silné černé kávě s panákem Amaretta a na závěr proložený dezert zasypete neslazeným kakaem.

Domácí pribináček bez cukru s ovocem

Domácí pribináček bez cukru s ovocem

P.S.: Mám se učit na zkoušky (na kuchaře). Takže „vařím“… teda mixuju pribiňák a hraju si na foodstylistu. :D

P.P.S.: Sice to není zrovna kohout na víně, ale stejně… V podstatě trénuju v oboru. Takže cajk!

P.P.P.S: Pusťte si Ať žijí duchové a užijte si zbytek léta! :*

Suroviny:

  • 280 g tvarohu
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 2-3 lžíce javorového sirupu (sladit můžete i medem anebo jiným sirupem)
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 špetka himalájské soli
  • pár kvítků chrpy polní
  • pár kvítků z jahodníku obecného
  • borůvky

Příprava:

1. Rozřízněte vanilkový lusk a špičkou nože vyškrábněte semínka.

Postup:

1. Dejte tvaroh do mixovací nádoby a zalijte ho javorovým sirupem a polovinou mléka.

Domácí pribináček bez cukru s ovocem

TIP: Pribináček můžete i šlehat, ale v tomhle případě je mixování lepší, tenhle „tradiční tvaroh“ má trošku tvrdší hrudky. Kdybyste použili měkký tvaroh z vaničky, klidně pribiňáček vyšlehejte, bude hezky nadýchaný.

2. Přidejte sůl a vanilku a mixujte 1-2 minuty, a postupně dolévejte mléko. Každý tvaroh může trošku různě pohlcovat tekutinu, takže uvidíte, podle konzistence, jestli vám bude stačit uvedené množství nebo o chup míň anebo víc.

Domácí pribináček bez cukru s ovocem

3. Dozdobte květy bylinek a borůvkami, případně lžičkou javorového sirupu.

TIP: Pro další příchutě koukněte do úvodu receptu.

Domácí pribináček bez cukru s ovocem

Domácí pribináček bez cukru s ovocem

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Probíhá tu diskuze! Píšeme si k tématu, mimo něj, cokoliv :)

  1. dobry den,chci se zeptat,mate i variantu pribinacek bez laktozy?vnucka je alergicka na laktozu a ma moc rada pribinacky tak bych ji je rada vyrobila ona co ji udelam ja primo miluje tak bych ji chtela potesit ma teprve 4 roky dekuji za odpoved ivana

    • Dobrý den, úplně nejjednodušší je, použít produkty s označením bez laktózy, které už dnes seženete téměř v každém supermarketu. Tvaroh například z Alberta a určitě tam seženete i mléko, taktéž bez laktózy. :) Hezký den! J.

  2. Dneska jsem ho zkoušela. Tvaroh vaničkový, k tomu smetana. Chuťově výborný jen tuhnout se mu moc nechtělo.

  3. Tak nevím, jsem trochu rozpačitá ze základního receptu – Pribináček je přeci smetanovo-tvarohový dezert, vám tam ale smetana chybí. Určitě je to chuťově vynikající, ale Pribináček to není. Líbí se mi ale moc ty nápady na různé varianty, ty určitě vyzkouším, jen použiji svůj odzkoušený recept na základní Pribináček. Jinak blog máte moc pěkný a fotky přímo senzační.

    • Alice, však si smetanu za mléko klidně vyměňte. Jak píšu v úvodu, na mě je smetana v létě někdy už moc hutná. A díky! Jsem ráda, že se Vám moje stránky líbí. :)

  4. Dobrý den, teda to jsou fotky ? každopádně hned zítra vyzkouším! Jen se chci zeptat jak asi dlouho v lednici vydrží ?? Děkuji moc

    • Dobrý den, Káťo, z hlediska hygieny v provozu, jak nás to učili ve škole, maximálně tři dny. ;)

  5. Dobrý večer, nedávno jsem objevila Vaše stránky a jsem taky OKOUZLENÁ? krásné fotky, k sežrání, krásné recepty, taky k sežrání? Vyzkoušela jsem Váš domácí pribiňáček a je famózní ?takový jsem jedla o velké přestávce ve škole a ten v obchodě opravdu není a v Posázaví už vůbec ne? Těším se na další recepty, které vyzkouším .

    • :)) Dobrý večer, Ivanko, moc děkuju, těší mě, že se Vám můj web a recepty líbí. Mějte se krásně! J.

  6. Šlehačka, musí tam být šlehačka, pak je to teprve ten správný pribináček!

    • Však si ji tam, Jani, dejte, v tom Vám přeci nikdo nebrání. :) Na mě je v létě se smetanou občas moc hutný.

  7. Jani, čirou náhodou jsem při večerním brouzdání po „zdravém mlsání“ narazila na váš web…jsem OKOUZLENA!!! Já se tady najím očima a nemusím nic vyrábět :). Baví mě zkoušet nové recepty…hned zítra jdu pro chybějící ingredience..

    Fandím vám…jen tak dál, je to tu skvělé…jdu doporučit dál! ?

    • Zuzko, moc děkuju! To mě ohromně těší! :) Jsem OKOUZLENA každým novým návštěvníkem, ke kterému moje stránky promlouvají. :) Ať se recepty daří a ať vás vaření „se mnou“ baví! <3

Přidat konimentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kurzy vaření Přidejte se!

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!