Domácí „Kolalokova limonáda“ z bezových květů
Domácí „Kolalokova limonáda“ z bezových květů
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Drinky  

Domácí „Kolalokova limonáda“ z bezových květů

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

3 litry
15 minut příprava + 12 dní postup
Jednoduchý Jednoduchý

„Chceš-li správnou mušku míti, musíš Kolaloku píti!“, radí Karel Fiala ve slavný koňský opeře Limonádový Joe. Nevím, jak se to stalo, ale u nás doma se říká Kolaloka odjakživa perlivý limošce z bezových květů. Kolaloka se prej v reálu pít moc nedala, ta naše se naopak pije úplně sama. Je výborná a na jeji přípravu nepotřebujete vodní kefír (ale i tuhle variantu tu najdete). Stačí jen bezový květy, voda, cukr a neošetřený citrony.

Recept jsem už kdysi psala na Rybičku, ale myslím, že neuškodí, když se o něj podělím znovu i tady. V odkazu kromě receptu na limošku z bezových květů najdete i návod na:

Příprava Kolalokovy limonády

Předem upozorňuju, že tenhle recept zase není nic pro alergiky… Je mi to líto, ale podobně jako u receptu na (Ne)vinný sirup z bezových květů, je třeba sbírat květenství mimo civilizaci a silnice, ideálně na loukách, protože se vodou neomývá. Pyl a veškerý mikroorganismy, který na kvítkách ulpívají pomáhají fermentaci, nejde jen o zachování silnějšího aroma. A v neposlední řadě hlavně pyl obsahuje spoustu prospěšných látek, o který je škoda se ochudit.

Jinak je to brnkačka. :)

Bezový květ skvěle funguje s citronem, meduňkou a šalvějí! PS: Ta limoška není tak žlutooranžová, tu alá „pomíkovou šťávu“ z ní dělají skleničky. ;)

Na přípravu pak už jen potřebujete:

  • 3 l sklenici od okurek (když už tak už!)
  • květy černého bezu (pozor, nespleťte si ho s bezem chebdí)
  • chemicky neošetřené citrony 
  • cukr (já používám světlý třtinový, aby nebyla šťáva do hněda)
  • převařenou vychladlou/odstátou vodu (já používám úplně obyč z vodovodu, zase to úplně nehrotím)
  • gázu s gumičkou (nebo ubrousek)

Foto z maminčiny kuchyně. Limoška v procesu. :) (Foceno 12. 6. 2019).

Bezová #tibilimo

Kdybyste náhodou měli tibíky (pokud nevíte o čem to mluvím, tak kuk sem) a chtěli si vyzkoušet novou příchuť, právě jsem dodělala experiment s rozinkama, citronem a bezovým květem. Na bezovou limonádu z vodního kefíru budete potřebovat:

I. Fermentace:

II. fermentace:

  • 4 květenství bezu
  • 1 malý citron v bio kvalitě (bez chemického postřiku)
  • (cukr)

První „základní“ ferment připravte podle návodu zde. Do druhého fermentu (po slití) přidejte natrhaná květenství bezu bez pevných mezistonků, omytý a na plátky nakrájený citron bez peciček a lahev s širokým hrdlem pevně uzavřete. Nechte prokvasit dva dny v uzavřené lahvi v lednici. Potom slijte a limonádu skladujte v (plastové) lahvi. Konzumujte dokud bude chutná. :)

Víc o #tibilimo si můžete přečíst tuhle.

Suroviny:

  • 3 l  vody (viz. úvod)
  • 3 velké bezové květy nebo 10 menších (neomyté! viz. úvod)
  • 2 citrony (chemicky neošetřené)
  • 300 g světlého třtinového cukru

Příprava:

1. Nasbírejte si bezové květenství. Když nenarazíte na dostatečně velké, na 3 litry limonády vám postačí 10 menších.

TIP: Pokud mají květenství pevné mezistonky, ostřihejte je. Mohou způsobit hořkost limonády stejně jako citronové pecičky.

2. Omyjte neošetřené citrony, nakrájejte je na plátky a vyjměte z nich případná semínka.

3. Odvažte si množství cukru a připravte si vodu (viz. úvod receptu).

Postup:

1. Neoprané bezové květy dejte na dno sklenice, na ně vyskládejte citrony a zasypte cukrem.

2. Pokud jste si vodu převařili, nechte ji důkladně vychladnout. Pak ji nalijte na bez s citronem a cukrem.

3. Přes sklenici natáhněte gázu (nebo ubrousek) a upevněte kolem širokého hrdla sklenice gumičkou a nechte limonádu 4-5 dní stát na okně nebo někde, kde je světlo a teplo.

Důležité je limonádu každý den ráno a večer promíchat, aby se vám na hladině neobjevil křís (povlak).

Za tu dobu se limonáda zakalí (to je v pořádku) a začne kvasit. Jakmile tedy po uplynulé době uvidíte pravidelně vycházející bublinky limonádu přefiltrujte do pet lahví a dejte na týden dojít do lednice. Je potřeba je každodenně hlídat a upouštět vznikající C02, aby vám to v lednici nebouchlo. ;)

Kolaloce nazdar – zdar!

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Přidat konimentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejbližší akce Kde se můžeme potkat a poklábosit

Můj kalendář

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Nevěříte? Instakuk!

NEJ recepty Co mě nejvíc ba

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

NEJ z bloguCo mě nejvíc... taky ba

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!
Gyro output