„Chceš-li správnou mušku míti, musíš Kolaloku píti!“, radí Karel Fiala ve slavný koňský opeře Limonádový Joe. Nevím, jak se to stalo, ale u nás doma se říká Kolaloka odjakživa perlivý limošce z bezových květů. Kolaloka se prej v reálu pít moc nedala, ta naše se naopak pije úplně sama. Je výborná a na jeji přípravu nepotřebujete vodní kefír (ale i tuhle variantu tu najdete). Stačí jen bezový květy, voda, cukr a neošetřený citrony.
Recept jsem už kdysi psala na Rybičku, ale myslím, že neuškodí, když se o něj podělím znovu i tady. V odkazu kromě receptu na limošku z bezových květů najdete i návod na:
Předem upozorňuju, že tenhle recept zase není nic pro alergiky… Je mi to líto, ale podobně jako u receptu na (Ne)vinný sirup z bezových květů, je třeba sbírat květenství mimo civilizaci a silnice, ideálně na loukách, protože se vodou neomývá. Pyl a veškerý mikroorganismy, který na kvítkách ulpívají pomáhají fermentaci, nejde jen o zachování silnějšího aroma. A v neposlední řadě hlavně pyl obsahuje spoustu prospěšných látek, o který je škoda se ochudit.
Jinak je to brnkačka. :)
Na přípravu pak už jen potřebujete:
Kdybyste náhodou měli tibíky (pokud nevíte o čem to mluvím, tak kuk sem) a chtěli si vyzkoušet novou příchuť, právě jsem dodělala experiment s rozinkama, citronem a bezovým květem. Na bezovou limonádu z vodního kefíru budete potřebovat:
I. Fermentace:
II. fermentace:
První „základní“ ferment připravte podle návodu zde. Do druhého fermentu (po slití) přidejte natrhaná květenství bezu bez pevných mezistonků, omytý a na plátky nakrájený citron bez peciček a lahev s širokým hrdlem pevně uzavřete. Nechte prokvasit dva dny v uzavřené lahvi v lednici. Potom slijte a limonádu skladujte v (plastové) lahvi. Konzumujte dokud bude chutná. :)
Nejkrásnější věci do bytu i do kuchyně. To je Kitchenetteshop.cz. Prostě láska!
Šup na nákup!Mám pro vás slevu 10% při objednání na kitchenetteshop.cz!
zadejte v košíku můj slevový kód
JAJA10
1. Nasbírejte si bezové květenství. Když nenarazíte na dostatečně velké, na 3 litry limonády vám postačí 10 menších.
TIP: Pokud mají květenství pevné mezistonky, ostřihejte je. Mohou způsobit hořkost limonády stejně jako citronové pecičky.
2. Omyjte neošetřené citrony, nakrájejte je na plátky a vyjměte z nich případná semínka.
3. Odvažte si množství cukru a připravte si vodu (viz. úvod receptu).
1. Neoprané bezové květy dejte na dno sklenice, na ně vyskládejte citrony a zasypte cukrem.
2. Pokud jste si vodu převařili, nechte ji důkladně vychladnout. Pak ji nalijte na bez s citronem a cukrem.
3. Přes sklenici natáhněte gázu (nebo ubrousek) a upevněte kolem širokého hrdla sklenice gumičkou a nechte limonádu 4-5 dní stát na okně nebo někde, kde je světlo a teplo.
Důležité je limonádu každý den ráno a večer promíchat, aby se vám na hladině neobjevil křís (povlak).
Za tu dobu se limonáda zakalí (to je v pořádku) a začne kvasit. Jakmile tedy po uplynulé době uvidíte pravidelně vycházející bublinky limonádu přefiltrujte do pet lahví a dejte na týden dojít do lednice. Je potřeba je každodenně hlídat a upouštět vznikající C02, aby vám to v lednici nebouchlo. ;)
Kolaloce nazdar – zdar!
Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...