Domácí „Kolalokova limonáda“ z bezových květů
Domácí „Kolalokova limonáda“ z bezových květů
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Drinky  

Domácí „Kolalokova limonáda“ z bezových květů

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

3 litry
15 minut příprava + 12 dní postup
Jednoduchý Jednoduchý

„Chceš-li správnou mušku míti, musíš Kolaloku píti!“, radí Karel Fiala ve slavný koňský opeře Limonádový Joe. Nevím, jak se to stalo, ale u nás doma se říká Kolaloka odjakživa perlivý limošce z bezových květů. Kolaloka se prej v reálu pít moc nedala, ta naše se naopak pije úplně sama. Je výborná a na jeji přípravu nepotřebujete vodní kefír (ale i tuhle variantu tu najdete). Stačí jen bezový květy, voda, cukr a neošetřený citrony.

Recept jsem už kdysi psala na Rybičku, ale myslím, že neuškodí, když se o něj podělím znovu i tady. V odkazu kromě receptu na limošku z bezových květů najdete i návod na:

Příprava Kolalokovy limonády

Předem upozorňuju, že tenhle recept zase není nic pro alergiky… Je mi to líto, ale podobně jako u receptu na (Ne)vinný sirup z bezových květů, je třeba sbírat květenství mimo civilizaci a silnice, ideálně na loukách, protože se vodou neomývá. Pyl a veškerý mikroorganismy, který na kvítkách ulpívají pomáhají fermentaci, nejde jen o zachování silnějšího aroma. A v neposlední řadě hlavně pyl obsahuje spoustu prospěšných látek, o který je škoda se ochudit.

Jinak je to brnkačka. :)

Bezový květ skvěle funguje s citronem, meduňkou a šalvějí! PS: Ta limoška není tak žlutooranžová, tu alá „pomíkovou šťávu“ z ní dělají skleničky. ;)

Na přípravu pak už jen potřebujete:

  • 3 l sklenici od okurek (když už tak už!)
  • květy černého bezu (pozor, nespleťte si ho s bezem chebdí)
  • chemicky neošetřené citrony 
  • cukr (já používám světlý třtinový, aby nebyla šťáva do hněda)
  • převařenou vychladlou/odstátou vodu (já používám úplně obyč z vodovodu, zase to úplně nehrotím)
  • gázu s gumičkou (nebo ubrousek)

Foto z maminčiny kuchyně. Limoška v procesu. :) (Foceno 12. 6. 2019).

Bezová #tibilimo

Kdybyste náhodou měli tibíky (pokud nevíte o čem to mluvím, tak kuk sem) a chtěli si vyzkoušet novou příchuť, právě jsem dodělala experiment s rozinkama, citronem a bezovým květem. Na bezovou limonádu z vodního kefíru budete potřebovat:

I. Fermentace:

II. fermentace:

  • 4 květenství bezu
  • 1 malý citron v bio kvalitě (bez chemického postřiku)
  • (cukr)

První „základní“ ferment připravte podle návodu zde. Do druhého fermentu (po slití) přidejte natrhaná květenství bezu bez pevných mezistonků, omytý a na plátky nakrájený citron bez peciček a lahev s širokým hrdlem pevně uzavřete. Nechte prokvasit dva dny v uzavřené lahvi v lednici. Potom slijte a limonádu skladujte v (plastové) lahvi. Konzumujte dokud bude chutná. :)

Víc o #tibilimo si můžete přečíst tuhle.

Suroviny:

  • 3 l  vody (viz. úvod)
  • 3 velké bezové květy nebo 10 menších (neomyté! viz. úvod)
  • 2 citrony (chemicky neošetřené)
  • 300 g světlého třtinového cukru

Příprava:

1. Nasbírejte si bezové květenství. Když nenarazíte na dostatečně velké, na 3 litry limonády vám postačí 10 menších.

TIP: Pokud mají květenství pevné mezistonky, ostřihejte je. Mohou způsobit hořkost limonády stejně jako citronové pecičky.

2. Omyjte neošetřené citrony, nakrájejte je na plátky a vyjměte z nich případná semínka.

3. Odvažte si množství cukru a připravte si vodu (viz. úvod receptu).

Postup:

1. Neoprané bezové květy dejte na dno sklenice, na ně vyskládejte citrony a zasypte cukrem.

2. Pokud jste si vodu převařili, nechte ji důkladně vychladnout. Pak ji nalijte na bez s citronem a cukrem.

3. Přes sklenici natáhněte gázu (nebo ubrousek) a upevněte kolem širokého hrdla sklenice gumičkou a nechte limonádu 4-5 dní stát na okně nebo někde, kde je světlo a teplo.

Důležité je limonádu každý den ráno a večer promíchat, aby se vám na hladině neobjevil křís (povlak).

Za tu dobu se limonáda zakalí (to je v pořádku) a začne kvasit. Jakmile tedy po uplynulé době uvidíte pravidelně vycházející bublinky limonádu přefiltrujte do pet lahví a dejte na týden dojít do lednice. Je potřeba je každodenně hlídat a upouštět vznikající C02, aby vám to v lednici nebouchlo. ;)

Kolaloce nazdar – zdar!

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Přidat konimentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kurzy vaření Přidejte se!

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!