Cuketové špagety s pestem z medvědího česneku
Cuketové špagety s pestem z medvědího česneku
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Hlavní jídla  

Cuketové špagety s pestem z medvědího česneku

číst dál
2 porce
5 minut příprava + 10 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Spiralizér mě prostě baví! Pokud ho nemáte nezoufejte a vytvořte si škrabkou na brambory „tagliatelle“. Při přípravě pesta jsem narazila na pár zajímavých informací. Podle mojí nejlepší kamarádky Karolíny, která je napůl tak trochu Italka, by se pravý italský pesto nemělo mixovat, nýbrž připravovat v hmoždíři. Zamezíte tak případnýmu zhořknutí.

Cuketové špagety s pestem z medvědího česneku

Pokud totiž prý pesto mixujete, kovové nože s bylinkama můžou zareagovat a výsledek tak může být nepoživatelný. Já používám Vitamix a pesto mi nehořkne, pokud ho ale nemáte (nebo je vaše zkušenost jiná) a budete tak kvůli požadované konzistenci mixovat na pomalejším mixéru pesto dýl, mějte tohle doporučení na paměti. Pro inspiraci přidávám ještě pestové recepty ze skvělého veganského blogu GOOD MOOD SPOON.

Na pesto:

  • větší svazek medvědího česneku (velký asi tak, abyste ještě spojili palec a ukazováček, když ho budete držet v ruce)
  • 50 g piniových oříšků
  • 50 g mandlí (namočených ve vodě alespoň na 4 hodiny)
  • 70 ml olivového oleje
  • špetku himalájské soli
  • čerstvě namletý pepř

Na špagety a „sýr“:

  • 1 mladá cuketa
  • 1 chilli paprička
  • hrst rozemletých kešu oříšků

Příprava:

1. Omyjte listy medvědího česneku.

2. Slijte mandle a nechte je okapat.

3. Oloupejte cuketu, pokud chcete, aby se více podobala žluťoučkým špagetám.

Postup:

1. Mandle, piniové oříšky, medvědí česnek i olivový olej dejte do mixéru a dobře rozmixujte.

2. Osolte podle chuti a dejte stranou.

3. Na spiralizéru nebo škrabkou na brambory si vytvořte cuketové „špagety“ nebo „tagliatelle“, trochu je osolte, přidejte kapku olivového oleje a hezky v míse lehce promíchejte rukama.

4. Nakrájejte si chilli papričku a nasekejte nebo namelte kešu oříšky.

5. „Špagety“ promíchejte s pestem, dejte na talíř, posypte chilli, kešu „sýrem“ a podávejte.

TIP: Pesto můžete vyrobit z různých bylinek, skvělé je klasické bazalkové, ale holdujete-li, tak jako já koriandru, rozhodně doporučuji vyzkoušet! Oříšky obměňujte a vyzkoušejte třeba pražené lískové nebo arašídy. :)

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Probíhá tu diskuze! Píšeme si k tématu, mimo něj, cokoliv :)

  1. Jak dlouho pesto vydrží v lednici? Dá se udělat i z jiného oleje,aniž by ztratilo na chuti?

    • Dobrý den, Anni, nezavařuju ho a vyrabím pouze k okamžité spotřebě, jde o vitariánský recept a ty obecně nevymýšlím s delší dobou trvanlivosti, protože to vlastně nedává pak moc smysl. :)Ale olej můžete použít určitě takový, jaký máte ráda. Já ze zastudena lisovaných asi olivový a dýňový, ale ten by chuť přebyl.

    • Děkuji za rychlou odpověď.Zkusím bazalkové a asi s tím olivovým olejem,jen musím mít tu správnou příležitost ;-)

Přidat konimentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kurzy vaření Přidejte se!

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!