Spiralizér mě prostě baví! Pokud ho nemáte nezoufejte a vytvořte si škrabkou na brambory „tagliatelle“. Při přípravě pesta jsem narazila na pár zajímavých informací. Podle mojí nejlepší kamarádky Karolíny, která je napůl tak trochu Italka, by se pravý italský pesto nemělo mixovat, nýbrž připravovat v hmoždíři. Zamezíte tak případnýmu zhořknutí.
Pokud totiž prý pesto mixujete, kovové nože s bylinkama můžou zareagovat a výsledek tak může být nepoživatelný. Já používám Vitamix a pesto mi nehořkne, pokud ho ale nemáte (nebo je vaše zkušenost jiná) a budete tak kvůli požadované konzistenci mixovat na pomalejším mixéru pesto dýl, mějte tohle doporučení na paměti. Pro inspiraci přidávám ještě pestové recepty ze skvělého veganského blogu GOOD MOOD SPOON.
Máte doma sklep?
A mohla bych ho vidět?
Mám pro vás slevu 10% při objednání na zembag.cz!
zadejte v košíku můj slevový kód
JAJA10
1. Omyjte listy medvědího česneku.
2. Slijte mandle a nechte je okapat.
3. Oloupejte cuketu, pokud chcete, aby se více podobala žluťoučkým špagetám.
1. Mandle, piniové oříšky, medvědí česnek i olivový olej dejte do mixéru a dobře rozmixujte.
2. Osolte podle chuti a dejte stranou.
3. Na spiralizéru nebo škrabkou na brambory si vytvořte cuketové „špagety“ nebo „tagliatelle“, trochu je osolte, přidejte kapku olivového oleje a hezky v míse lehce promíchejte rukama.
4. Nakrájejte si chilli papričku a nasekejte nebo namelte kešu oříšky.
5. „Špagety“ promíchejte s pestem, dejte na talíř, posypte chilli, kešu „sýrem“ a podávejte.
TIP: Pesto můžete vyrobit z různých bylinek, skvělé je klasické bazalkové, ale holdujete-li, tak jako já koriandru, rozhodně doporučuji vyzkoušet! Oříšky obměňujte a vyzkoušejte třeba pražené lískové nebo arašídy. :)
Jak dlouho pesto vydrží v lednici? Dá se udělat i z jiného oleje,aniž by ztratilo na chuti?
Dobrý den, Anni, nezavařuju ho a vyrabím pouze k okamžité spotřebě, jde o vitariánský recept a ty obecně nevymýšlím s delší dobou trvanlivosti, protože to vlastně nedává pak moc smysl. :)Ale olej můžete použít určitě takový, jaký máte ráda. Já ze zastudena lisovaných asi olivový a dýňový, ale ten by chuť přebyl.
Děkuji za rychlou odpověď.Zkusím bazalkové a asi s tím olivovým olejem,jen musím mít tu správnou příležitost ;-)