Cottage dezert à la Bircher muesli
Cottage dezert à la Bircher muesli
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Dezerty  

Cottage dezert à la Bircher muesli

číst dál

Hodí se pro

4 porce
5 minut příprava + 5 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Znáte „overnight oats“? Vločky naložené přes noc – zalité mlékem, jogurtem nebo kefírem. Doplněné ovocem, oříšky… nebo čímkoli, co máte rádi. Vydatná, rychlá snídaně, kterou večer připravíte za pár minut – a ráno v lednici jako když najdeš!

A taky bircher müsli, které všem pacientům ve svém curyšském sanatorium Lebendige Kraft (Živoucí síla) ordinoval švýcarský lékař Maximilian Bircher-Benner jako předkrm každého chodu dne. Věřil totiž, že strava založená na syrových potravinách, zejména ovoci, zelenině a ořechách, má léčivou sílu…

Tyhle skleničky s tím vším výše popsaným mají společné jen vločky. Které přimícháte do sýru cottage. Jinak vlastně nic. Jen mě ty původní recepty inspirovaly.

A je to děsně dobrý! Hotový raz dva, vydatný a ještě s tím uděláte velikou parádu nejen u snídaně nebo svačiny, ale klidně i před přáteli anebo rodinou, když jim takovou misku naservírujete jako výživný dezert!

Proteinová čokoládová granola M&S. Značky granol střídám, když nemám svoji domácí. Používám ji na zdobení i jako plnohodnotnou součást snídaně. Třeba jako tady s kefírem a s čerstvým ovocem. V dezertu se sýrem cottage jsem ji použila na křupavý efekt, na ozdobu.

Recept vznikl ve spolupráci s milovaným Rohlik.cz.

Suroviny:

  • 2 kelímky sýru cottage
  • 500 ml kefíru
  • 100 g hořké čokolády
  • 120 g drcených vloček
  • 4 lžíce chia semínek
  • javorový sirup na dochucení
  • čerstvé ovoce
  • čoko granola pro křupavý efekt

Postup:

1. Sýr cottage, kefír a rozlámanou čokoládu vložte do mixéru a rozmixujte postupně a nakonec v plném výkonu do hladkého krému.

TIP: Ve Vitamixu, který používám já,  anebo v jiném vysokorychlostním mixéru se čokoláda během pár minut mixování úplně rozpustí, proto ji nemusím rozpouštět zvlášť. Pokud použijete tyčový mixér, rozpusťte čokoládu ve vodní lázni anebo pomocí mikrovlnné trouby. Ať nejsou v dezertu kousky.

2. Smíchejte vločky a chia semínka a při nejpomalejším chodu vmíchejte do tekuté směsi tak, aby se vše dobře promíchalo, ale vločky a semínka se nerozmixovala spolu s tvarohovým krémem „do smoothie“.

3. Naplňte do skleniček, zakápněte javodovým sirupem, přidejte ovoce a posypte čokoládovou granolou, případně dozdobte jedlými květy. Já použila macešky.

TIP: Sýr cottage má specifickou slanou chuť, která v kombinaci s čokoládou a javorovým sirupem vytvoří hramonii všech chutí. Pokud potřebujete dosladit už samotný dezert v základu, přilijte část sirupu už během mixování s kefírem. Vždycky ochutnejte. Já dávám sirup až s ovocem úplně na závěr jako takovou sladkou tečku. Máme to tak doma rádi. Ale každý jsme jiný. :)

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Přidat konimentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kurzy vaření A výlety do Sapy

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!