Milujete čokoládu a myslíte si, že když chcete žít zdravě, budete se jí muset vzdát? Tak to vás hned vyvedu z omylu. Na tuhle dobrotu mě přivedla moje „maceška“. Taky ráda experimentuje a vaří. A musím říct, že mě receptem, navíc jednoduchým jako facka, skutečně ohromila.
Přidala jsem jen trochu chia semínek, kvůli zahuštění a zdraví prospěšným látkám (o nich se můžete dočíst v receptu na chia kaši s banánem a mátou) a kakao jsem vyměnila za nepražený kakaový prášek, který je také plný vitamínů a minerálů. O kakaových bobech najdete víc v mém článku pro blog Jakorybicka.cz.
Chcete si udělat pravé raw fondue? Tak použijte „živé“ kokosové mléko: rozmixujte čerstvou kokosovou dužinu s vodou v poměru 100 g kokosu na 300 ml vody a přeceďte přes plátýnko.
1. Všechno ovoce oloupejte a nakrájejte (kromě banánů na fondue, ty krájet nemusíte).
2. Banán na kolečka, kiwi na půl kolečka, půjde vám oloupat snadněji takhle. Pomeranč na dílky, pitayu na kousky, podle návodu tady a fíky třeba na čtvrtky.
TIP: Ovoce si dopřejte takové, na které máte chuť, roste vám na zahrádce a nebo jste si ho zrovna koupili čerstvé. Vaší fantazii se meze nekladou. Nicméně sezónním zralým plodům se nic nevyrovná!
1. Banány na fondue dejte do mixovací nádoby, většinou je jen půlím v ruce, ale záleží na vašem přístroji. Pokud nemáte Vitamix, ale třeba jen ruční mixér, nakrájejte si banán na menší kousky. :)
2. Přilijte kokosové mléko, vodu, přidejte kakaový prášek a chia semínka a do hladka rozmixujte.
3. Hotovou „čokoládu“ přelijte do misky na fondue nebo rozlijte rovnou do mističek. V létě ho ohřívat ani nebude třeba, zmizí dřív, než pod ním zapálíte svíčku. ;)
4. Ovoce namáčejte a obalujte v krému.
Tak tohle je nádhera… Jen natáhnout ruku a ochutnávat to šťavnaté ovoce. Mám na to takovou chuť, až to hraničí s týráním lidí…. :-))
:D Tak to nebylo úplně myšleno… teda asi. Anebo jo! Aspoň to člověka láká to zkoušet! :))