Čokoládová pěna – Mousse au chocolat z cizrny
Čokoládová pěna – Mousse au chocolat z cizrny
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Dezerty  

Čokoládová pěna – Mousse au chocolat z cizrny

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

6 porcí
10 minut příprava + 20 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Základní a nejjednodušší recept na mousse au chocolat je kombinací čokolády a vajec. Rozpuštěná čokoláda smíchaná se žloutky, vyšlehaný bílek, cukr, vanilka a trocha soli. To je vše. Výsledek? Fantastique! A teď si představte, že místo bílku použijete nálev z cizrny…

Proč? Protože to je úplně geniální!

Kromě toho miluju vietnamský dezert Chè, který se skládá z různých druhů ovoce, želé a fazolí! Ano. Čtete dobře. A je to ukrutně dobrý.

Dlouho jsem chtěla aquafabu vyzkoušet. I proto, že majonéza z cizrnového nálevu ze Sedmi způsobů jak se radovat z jídla podle Hugo Hromase je legendární!

A tak jsem si nechala zbylou ochucenou cizrnovou vodu z přípravy salátu, přidala trochu soli, vyšlehala ji s cukrem do pěny namísto vaječných bílků a smíchala s rozpuštěnou čokoládou.

Důležité při přípravě jsou tři věci:

  • nechat rozpuštěnou čokoládu dostatečně vychladnout na lehce vyšší pokojovou teplotu tak, aby vás prst ponořený do ní nepálil, ale čokoláda ještě malinko hřála
  • vmíchávat našlehanou pěnu do čokolády postupně (a NE naopak)
  • a nešlehat pěnu s čokoládou rychle, ale pomalu čokoládu zapracovávat stěrkou jemně způsobem, jakobyste ji chtěli lehoučcce zabalit

PS: Recept vznikl v rámci výzvy Foodblogu roku a Mazagrande 2023 a je součástí tříchodového menu.

Na čokoládovou pěnu:

  • 100 g aquafaby (nálevu z cizrny)
  • 140 g kvalitní 70% čokolády
  • 15 g třtinového cukru (muscovado)
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky nastrouhané fazole tonka

Na ozdobu:

  • 1 lžíce hořkého (holandského) kakaa

Postup:

1. Nálev z cizrny vyšlehejte se solí do pěny. Potrvá to 5 minut.

2. Přidejte cukr a vyšlehejte do pevnějšího sněhu. To potrvá dalších 5 minut.

3. Mezi tím rozehřejte čokoládu ve vodní lázni a nechte vychladnout na lehce vyšší pokojovou teplotu viz úvod a tři dobré rady, které vás dovedou k perfektnímu výsledku.

4. Do zchládlé čokolády postupně zapracovávejte vyšlehaný sníh z cizrny. Postupujte pomalu, abyste nevyhnaly příliš bublinek a výsledná pěna zůstala maximálně nadýchaná.

5. Čoko-pěnu rozdělte do mističek nebo hrnečků, zasypte holandským kakaem a vrňte blahem!

Podávat můžete s vychlazeným drinkem Mazagrande Yuzu Tonic.

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Přidat konimentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kurzy vaření Přidejte se!

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!