„Chlebovka“ alias chlebová bábovka s revení a rozinkami
„Chlebovka“ alias chlebová bábovka s revení a rozinkami
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Brunch   Dezerty  

„Chlebovka“ alias chlebová bábovka s revení a rozinkami

číst dál

Hodí se pro

1 bábovka
7 hodin příprava + 13 hodin postup
Středně obtížný Středně obtížný

Pečete rádi chleba? A přebejvá vám alespoň občas kvas, takže někdy přemejšlíte, co s ním? Mně se to nedávno zas přihodilo, a tak vznikla tahle „chlebovka“. Chlebová bábovka s rebarborou, rozinkama a bezovým květem. Je úplně výborná! Takže vám na ni musím dát recept, to je prostě jasný.

Tahle bábovka chutná jako chleba a bábovka dohromady – je napovrchu lehce křupavá, má střídku s očkama a není příliš sladká. Jestli jste z kvasu někdy pekli mazanec, tak chlebovka je mu vlastně trošku podobná. Záleží, čím ji ochutíte.

View this post on Instagram

RECEPT Dneska se mi poprvý v životě fakt povedl mazanec z kvasu!🤩 Není rozpláclej, a nejen proto, že jsem do něj nepřidala dvakrát tolik másla jako minule.😅🙈 Fantasticky voní, ještě líp chutná a já jsem z něj, teda vastně z nich, protože jsou dokonce hned tři, úplně u vytržení!😍 A může za to Julka @maskrtnica, díky který se mi ty pokusy s kvasem už fakt dařej. Děkuju, Julinko!🙏🏼😘 A taky vám všem tady, mým milým a laskavým lidem chci popřát, krásný, klidný a veselý Velikonoce plný sluníčka, volna, procházek a rodiny.🌞❤️🌸 A protože mi taky píšete o recept na tyhle mazance, tak já je peču podle Julčinýho receptu na kváskový/špaldový mazanec, kde jsem si upravila jen pár ingrediencí podle zásob, a tak kromě tý změny surovin, který vám sem hodím, najdete všechno ostatní u Julky. A nezapomeňte, že až vám polezou bochánky ušima, tak stačí plátky obalit ve vajíčku se skořicí a troškou cukru a máte french-mazanec-toust!💁🏼‍♀️ Je to stejný jako s vánočkou a recept na tenhle brunch najdete u mě na webu (French-vánočka toast). . . Celozrnno-špaldový mazanec z kvasu: – 400 g špaldového kvasu (založeného 12-16 hodin předem ze lžíce kvásku, 250 g špaldové mouky a 150 g vody) – 140 g Valašské kyšky – 450 g špaldové mouky – 170 g pšeničné celozrnné mouky – 200 g třtinového cukru – 1 lžička vanilky – 3 žloutky a 1 celé vejce – 180 g másla (změklého) – kůra z jednoho citronu – 7 g himalájské soli – 70 g brusinek – 100 g rozinek (přes noc namočených v rumu) – 100 g celých mandlí a pistácií 1:1 – 1 vejce rozkvedlané s rumem (který slijete z nabobtnalých uleželých rozinek) na potření bochánků před strčením do trouby – 120 g mandliček na posypání Celý postup najdete u Julky na webu: www.maskrtnica.cz, hledejte kváskový mazanec. Tak pa! A zahoďte ty telefony, já jdu hned na to!📱🙅🏼‍♀️😘#velikonoce #easter #mazanec #currantbun #cake #pecempecen #zasadnezdrave

A post shared by Jája 🐰 (@zasadnezdrave) on

Já měla ještě rebarboru od maminky ze zahrádky, voňavej bezovej květ z chlaupy a po ruce rozinky. Ta kyselá chuť rebarbory je v ní naprosto výborná, a pokud ji už ani bezovej květ nemáte, určitě to bude skvěle fungovat třeba s kombinací sušených a čerstvých (tvrdších) kyselých meruněk s levandulí. Dělám takhle i tenhle krupavej a nadýchanej koláč.

Jak na chlebovku

Budete potřebovat pšeničný kvas. Pokud ho nemáte, anebo si ho budete muset „převíst“ z žitnýho na pšeničnej, jukněte do úvodu receptu na fokáču z kvasu sem.

Pokud ho máte, máte vyhráno. Stačí si jen zadělat rozkvas a pustit se do pečení. Podrobně to najdete v postupu dole v receptu. Ale obecně řečeno jde o to, kvas rozředit vodou a přiživit („nakrmit“) moukou a nechat několik hodin stát při pokojový teplotě (6-8 hodin), aby byl kvas aktivní a „nakypřil“ vám tak díky rozjetým breberkám bábovku.

Na 150 g rozkvasu budete potřebovat 1 lžíci kvasu (30 g), 60 g vody a 60 g hladké pšeničné mouky.  Kvas rozmíchejte s vodou, přidejte mouku, znovu promíchejte a nechte zakryté 6-8 hodin pracovat.

Chlebovku jsem pekla z bio hladký pšeničný a špaldový mouky. Měla jsem je po ruce a vyšla z nich krásně. Určitě bych ji neměnila za žitnou, která je na ni – navíc v kombinaci s mokrou rebarborou – přiliš hutná, takže by vám z ní vyšel spíš takovej šutřík, a to by byla škoda.

Kyšku nebo podmáslí či jinak zakysaný výrobek místo mlíka používám do pečení často. Kysaný mlíko můj organismus líp tráví a navíc dodává dezertům skvělou chuť i vláčnost, a prostě mě tam baví. :)

Food dekor a styling Max. H. <3

Chlebovou bábovku jsem sladila kombinací rozinek a cukru hlavně proto, abych pěkně s cukrem vyšlehala vejce a těsto zase přirozeně nakypřila. Rozinky jsou do pečení, navíc v kombinaci s kyselou rebarborou, perfektní přirodní volba. Když nemám reveň čerstvou, kupuju si mraženou v Icelandu. Je na pečení mimo její sezónu senzační a do tohohle receptu se hodí.

Jinak je to úplná hračka, moc jsem se s tím nemazlila, koukejte! ;)

Suroviny:

  • 150 g pšeničného rozkvasu (aktivního kvasu viz. úvod)
  • 230 g vody
  • 300 g hladké pšeničné mouky
  • 2 vejce
  • 140 g třtinového cukru
  • 70 g másla
  • 2 lžičky vanilkového extraktu (používám od M&S)
  • 80 g Kyšky
  • 1 lžička citronové kůry z bio citronu
  • 150 g špaldové celozrnné mouky
  • 160 g rebarbory
  • 90 g rozinek
  • 2 špetky soli
  • (hrst bezového květu)

Příprava:

1. Aktivní kvas rozřeďte vodou, přidejte pšeničnou mouku a dobře promíchejte. Husté těstíčko nechte zakryté 4-6 hodin odležet, aby ožilo a zdvojnásobilo objem.

2. Nakrájejte rebarboru na stejně velké kousky.

3. Rozpusťte máslo do tekuté formy.

Postup:

1. Jakmile bude základ těsta živější a nabyde, vyšlehejte vejce s cukrem do pěny. Zabere to asi 5 minut.

2. Přilijte k ní rozehřáté, ale vychladlé (ať se nezrazí) máslo a vyšlehejte do emulze. Potrvá to asi další 2 minuty.

TIP: Důležité je, mít všechny ingredience stejné (ideálně pokojové) teploty.

3. Přilijte vanilku.

4. Do těsta přilijte Kyšku, přistrouhejte čerstvou kůru z chemicky neošetřeného citronu a nechte hníst v robotu na nízkou rychlost.

5. Postupně přisypávejte špaldovou celozrnnou mouku, rebarboru, rozinky, sůl a vytvořte kompaktní tekutější těsto (jako na bábovku).

6. Přidejte bezový květ, lehce promíchejte a nalijte těsto do formy.

7. Nechte kynout zakryté potravinovou folií 4-8 hodin při pokojové teplotě nebo 12 hodin v lednici.

8. Pečte 15 minut v páře při teplotě 220°C a pak dalších 30-40 při 180°C na horní a spodní ohřev.

Tuhle krásnou formu mám od Nordic ware z Popasta.cz. :)

Dejte vědět, jak vám chutnala!

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Přidat konimentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejbližší akce Kde se můžeme potkat a poklábosit

Můj kalendář

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Nevěříte? Instakuk!

NEJ recepty Co mě nejvíc ba

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

NEJ z bloguCo mě nejvíc... taky ba

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!
Gyro output