„Chlebovka“ alias chlebová bábovka s revení a rozinkami
„Chlebovka“ alias chlebová bábovka s revení a rozinkami
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Brunch   Dezerty  

„Chlebovka“ alias chlebová bábovka s revení a rozinkami

číst dál

Hodí se pro

1 bábovka
7 hodin příprava + 13 hodin postup
Středně obtížný Středně obtížný

Pečete rádi chleba? A přebejvá vám alespoň občas kvas, takže někdy přemejšlíte, co s ním? Mně se to nedávno zas přihodilo, a tak vznikla tahle „chlebovka“. Chlebová bábovka s rebarborou, rozinkama a bezovým květem. Je úplně výborná! Takže vám na ni musím dát recept, to je prostě jasný.

Tahle bábovka chutná jako chleba a bábovka dohromady – je napovrchu lehce křupavá, má střídku s očkama a není příliš sladká. Jestli jste z kvasu někdy pekli mazanec, tak chlebovka je mu vlastně trošku podobná. Záleží, čím ji ochutíte.

View this post on Instagram

RECEPT Dneska se mi poprvý v životě fakt povedl mazanec z kvasu!? Není rozpláclej, a nejen proto, že jsem do něj nepřidala dvakrát tolik másla jako minule.?? Fantasticky voní, ještě líp chutná a já jsem z něj, teda vastně z nich, protože jsou dokonce hned tři, úplně u vytržení!? A může za to Julka @maskrtnica, díky který se mi ty pokusy s kvasem už fakt dařej. Děkuju, Julinko!??? A taky vám všem tady, mým milým a laskavým lidem chci popřát, krásný, klidný a veselý Velikonoce plný sluníčka, volna, procházek a rodiny.?❤️? A protože mi taky píšete o recept na tyhle mazance, tak já je peču podle Julčinýho receptu na kváskový/špaldový mazanec, kde jsem si upravila jen pár ingrediencí podle zásob, a tak kromě tý změny surovin, který vám sem hodím, najdete všechno ostatní u Julky. A nezapomeňte, že až vám polezou bochánky ušima, tak stačí plátky obalit ve vajíčku se skořicí a troškou cukru a máte french-mazanec-toust!??‍♀️ Je to stejný jako s vánočkou a recept na tenhle brunch najdete u mě na webu (French-vánočka toast). . . Celozrnno-špaldový mazanec z kvasu: – 400 g špaldového kvasu (založeného 12-16 hodin předem ze lžíce kvásku, 250 g špaldové mouky a 150 g vody) – 140 g Valašské kyšky – 450 g špaldové mouky – 170 g pšeničné celozrnné mouky – 200 g třtinového cukru – 1 lžička vanilky – 3 žloutky a 1 celé vejce – 180 g másla (změklého) – kůra z jednoho citronu – 7 g himalájské soli – 70 g brusinek – 100 g rozinek (přes noc namočených v rumu) – 100 g celých mandlí a pistácií 1:1 – 1 vejce rozkvedlané s rumem (který slijete z nabobtnalých uleželých rozinek) na potření bochánků před strčením do trouby – 120 g mandliček na posypání Celý postup najdete u Julky na webu: www.maskrtnica.cz, hledejte kváskový mazanec. Tak pa! A zahoďte ty telefony, já jdu hned na to!???‍♀️?#velikonoce #easter #mazanec #currantbun #cake #pecempecen #zasadnezdrave

A post shared by Jája ? (@zasadnezdrave) on

Já měla ještě rebarboru od maminky ze zahrádky, voňavej bezovej květ z chlaupy a po ruce rozinky. Ta kyselá chuť rebarbory je v ní naprosto výborná, a pokud ji už ani bezovej květ nemáte, určitě to bude skvěle fungovat třeba s kombinací sušených a čerstvých (tvrdších) kyselých meruněk s levandulí. Dělám takhle i tenhle krupavej a nadýchanej koláč.

Jak na chlebovku

Budete potřebovat pšeničný kvas. Pokud ho nemáte, anebo si ho budete muset „převíst“ z žitnýho na pšeničnej, jukněte do úvodu receptu na fokáču z kvasu sem.

Pokud ho máte, máte vyhráno. Stačí si jen zadělat rozkvas a pustit se do pečení. Podrobně to najdete v postupu dole v receptu. Ale obecně řečeno jde o to, kvas rozředit vodou a přiživit („nakrmit“) moukou a nechat několik hodin stát při pokojový teplotě (6-8 hodin), aby byl kvas aktivní a „nakypřil“ vám tak díky rozjetým breberkám bábovku.

Na 150 g rozkvasu budete potřebovat 1 lžíci kvasu (30 g), 60 g vody a 60 g hladké pšeničné mouky.  Kvas rozmíchejte s vodou, přidejte mouku, znovu promíchejte a nechte zakryté 6-8 hodin pracovat.

Chlebovku jsem pekla z bio hladký pšeničnýšpaldový mouky. Měla jsem je po ruce a vyšla z nich krásně. Určitě bych ji neměnila za žitnou, která je na ni – navíc v kombinaci s mokrou rebarborou – přiliš hutná, takže by vám z ní vyšel spíš takovej šutřík, a to by byla škoda.

Kyšku nebo podmáslí či jinak zakysaný výrobek místo mlíka používám do pečení často. Kysaný mlíko můj organismus líp tráví a navíc dodává dezertům skvělou chuť i vláčnost, a prostě mě tam baví. :)

Food dekor a styling Max. H. <3

Chlebovou bábovku jsem sladila kombinací rozinek a cukru hlavně proto, abych pěkně s cukrem vyšlehala vejce a těsto zase přirozeně nakypřila. Rozinky jsou do pečení, navíc v kombinaci s kyselou rebarborou, perfektní přirodní volba. Když nemám reveň čerstvou, kupuju si mraženou v Icelandu. Je na pečení mimo její sezónu senzační a do tohohle receptu se hodí.

Jinak je to úplná hračka, moc jsem se s tím nemazlila, koukejte! ;)

Recept vznikl ve spolupráci se značkou Potten&Pannen.

Suroviny:

  • 150 g pšeničného rozkvasu (aktivního kvasu viz. úvod)
  • 230 g vody
  • 300 g hladké pšeničné mouky
  • 2 vejce
  • 140 g třtinového cukru
  • 70 g másla
  • 2 lžičky vanilkového extraktu (používám od M&S)
  • 80 g Kyšky
  • 1 lžička citronové kůry z bio citronu
  • 150 g špaldové celozrnné mouky
  • 160 g rebarbory
  • 90 g rozinek
  • 2 špetky soli
  • (hrst bezového květu)

Příprava:

1. Aktivní kvas rozřeďte vodou, přidejte pšeničnou mouku a dobře promíchejte. Husté těstíčko nechte zakryté 4-6 hodin odležet, aby ožilo a zdvojnásobilo objem.

2. Nakrájejte rebarboru na stejně velké kousky.

3. Rozpusťte máslo do tekuté formy.

Postup:

1. Jakmile bude základ těsta živější a nabyde, vyšlehejte vejce s cukrem do pěny. Zabere to asi 5 minut.

2. Přilijte k ní rozehřáté, ale vychladlé (ať se nezrazí) máslo a vyšlehejte do emulze. Potrvá to asi další 2 minuty.

TIP: Důležité je, mít všechny ingredience stejné (ideálně pokojové) teploty.

3. Přilijte vanilku.

4. Do těsta přilijte Kyšku, přistrouhejte čerstvou kůru z chemicky neošetřeného citronu a nechte hníst v robotu na nízkou rychlost.

5. Postupně přisypávejte špaldovou celozrnnou mouku, rebarboru, rozinky, sůl a vytvořte kompaktní tekutější těsto (jako na bábovku).

6. Přidejte bezový květ, lehce promíchejte a nalijte těsto do formy.

7. Nechte kynout zakryté potravinovou folií 4-8 hodin při pokojové teplotě nebo 12 hodin v lednici.

8. Pečte 15 minut v páře při teplotě 220°C a pak dalších 30-40 při 180°C na horní a spodní ohřev.

Tuhle krásnou formu mám od Nordic ware z Pottenpannen.cz. :)

Dejte vědět, jak vám chutnala!

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Přidat konimentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kurzy vaření Přidejte se!

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!