Chia pudink
Chia pudink
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Dezerty  

Chia pudink

číst dál
5 porcí
15 minut příprava + 15 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Semínkový chia pudink je báječná rychlá a zdravá snídaně a jeho výrobou jako takovou strávíte asi tak dvě minuty. A je teda obzvlášť parádní, dáte-li mu čas a nejlépe přes noc ho necháte pěkně uležet v lednici. A jak to udělat, aby vám ztuhnul do příjemné konzistence a to opravdu vždycky? Rozeberu v receptu!

Chia pudink

Důležitý je ale taky vědět, že tahle snída není vhodná rozhodně na každý den (a už vůbec ne několikrát denně), a doporučuju ji spíš sportovněji založeným jedincům, kteří celý den netráví v práci za počítačem.

Problém je v tom, že chia semínka povzbuzují náš organismus vlastně trochu podobně jako káva. Citlivějším jedincům po požití semínek v odpoledních a večerních hodinách může dokonce způsobovat noční nespavost. Jde o to, že původně se ze semínek nevytvářely pudinky a dezerty jako je tomu dnes, a které obsahují chia poměrně vydatné množství, ale byla to energie navíc. Tu Jihoamerické kmeny vítali nejen při práci (přidávali si je do vody, podobně jako semínka tukmaria v JV Asii), ale i v případě potřeby zdolávat poměrně dlouhé vzdálenosti v horách za obživou, proto semínka dnes často konzumují běžci a další sportovci. Chia totiž navíc hydratují organismus, protože v gelovitém obalu drží delší dobu vláhu.

Jak na ten nejlepší chia pudink

Když pudink dělávám  na kurzech vaření – a přesto, že receptů na něj najdete na internetu i v knížkách asi tak milión, naráželo dost z vás na problém, že recepty na něj často nefungují, jak mají. Jednou se to povede, podruhé ne, a někomu vůbec. Čím to teda je? A tak tu mám pro vás pár tipů, jak to provést, aby se vám povedl vážně úplně pokaždý.

1. Úplně první pravidlo je, mít vychytaný poměr tekutiny k semínkům a divili byste se, kolik receptů s nesmyslnými poměry světem koluje. Už když se člověk (to jako třeba já :) na některé podívá, tak prostě vidí, že to nemůže fungovat. Mně se osvědčily 2 polévkové lžíce chia semínek (30 g) na 130 ml tekutiny (včetně lžičky javorového sirupu). To znamená 4,3 ml tekutiny na 1 g chia semínek.

Jenže, čím více pudinku děláte, tím se poměr krapet mění. „Gel“, který se kolem semínek utváří je ve větším množství schopný utáhnout tekutiny o trošku víc (počítejte do toho proto i vždycky tekuté sladidlo, které do receptu přidáváte). To můžete vidět třeba v tomhle mém receptu. Poměr je tu 100 g chia na 530 ml tekutiny. To znamená 5,3 ml tekutiny na 1g chia semínek. Není to rozdíl na první pohled velký, ale svojí roli za dokonalým chia pudinkem zvlášť, když chystáte porcí víc, to určitě hraje.

2. Pravidlo číslo dvě jsou kvalitní chia semínka. Čím starší koupíte, tím slabší mají svůj přirozený hydrofilní charakter, tedy schopnost nasát do sebe vlhkost a vytvořit tak kolem semínka tu potřebnou „gelovitou vrstvu“, díky které se pak stávají právě tím pudinkem. Proto je potřeba dbát na jejich výběr už v obchodě a nekupovat určitě ta, co brzy expirují a jsou třeba i kvůli tomu ve slevě.

PS: Protože dopředu člověk často ani neví (a to i přesto, že to nepodcenil), jestli koupil semínka nevysušená, tak kdyby vám bylo líto je vyhodit a pudink by vám netuhnul, krapet jich ještě přisypte. Dobře je rozmíchejte a nechte ještě alespoň 15 minut nasáknout, ať se zaktivují (jinak budou i moc křupat). On vám s novou dávkou semínek zatuhne určitě. Příště je ale pro jistotu kupte rozhodně jinde. Já používám chia od Dr. Popov nebo je kupuju v Country Life a jsem s nima spokojená.

Chia pudink

3. Důležité taky je semínka dobře rozmíchat. A nikoliv lžičkou, to až případně na závěr, ale spíš pořádně „protřást“ v uzavřené skleničce, aby se tekutinou obalila všechna semínka a po celém svém povrchu. Jinak se k sobě přilepí, udělají chuchvalce a nebude to ani hezký, ani vůbec dobrý. Já mám na dvě porce 300 ml skleničku od kokosového oleje a na ty větší velikou od medu.

O chia semínkách jako takových jsem krátce psala v úvodu Chia kaše s banánem a mátou, tak tam kdyžtak zabrouzdejte, pokud je ještě neznáte.

Doporučená denní dávka (DDD) chia semínek je 15 g, což je jedna polévková lžíce.

Pudink mám nejradši s ovocem, a protože miluju karob, ani „kakaová“ verze s ním vás dneska nemine. Udělala jsem recepty pro inspiraci na několik způsobů a vy můžete pokračovat sami, podle vlastních chutí a fantazie. A kdyby ne, tohle jsou moje zaručené podzimní/zimní kombinace. Marakuja, kaki i klikva velkoplodá (někdo jí říká brusinky) jsou totiž ještě trochu v sezóně.

Kdyby vás chia semínka přestala bavit, mám pro vás tip na semínka tukmaria (už jsem o nich psala nazačátku) neboli semínka z bazalky vonné/pravé (ocimum basilicum), která mají ještě o chlup větší hydrofilní charakter než chia. To znamená, že jsou menší, ale nabydou až 7 x. Jsou u nás zatím v plenkách, ale třeba v takové Indii frčí docela dost. Můžete si je odzkoušet na mém receptu na Exotické smoothie.

… protože chia is sooo 2015…! ;))

Na chia pudink:

  • 100 g semínek chia
  • 250 ml vody
  • 250 ml kokosového mléka (AROY-D bez chemie)
  • 2 lžíce javorového sirupu (můžete použít jakýkoliv máte rádi)

Na ovocnou vrstvu s kaki:

  • 1 ks zralého kaki
  • 1/2 červeného grepu
  • 100 ml vody
  • 1 lžíce špaldového sirupu
  • 1 lžička strouhaného kokosu

Na ovocnou vrstvu s marakujou:

  • 1 zralá marakuja
  • 1 lžíce sirupu z agáve

Na ovocnou vrstvu s klikvou:

  • 200 g klikvy velkoplodé (nebo brusinek)
  • 3 lžíce špaldového sirupu
  • 300 ml vody
  • 2 lžíce nepražených kakaových bobů
  • 1 lžíce karobu

Příprava:

1. Pudink budete mít raz dva. Vezměte pět skleniček, do kterých ho chcete připravit a nachystejte si je.

2. Do dostatečně velké uzavíratelné sklenice nasypte chia a zalijte je vodou i kokosovým mlékem. Přidejte sirup, skleničku uzavřete a dobře zamíchejte – prostřeste.

3. Nechte stát asi 5 minut na lince, aby se semínka trochu aktivovala a začala vstřebávat tekutinu. Pokud byste směs do skleniček přelili hned, nebyl by poměr semínek a mléka vůbec rovnoměrný. Někam byste jich nalili málo, někam víc a na dně by vám jich zbylo spousta.

4. Semínka po chvilce znovu protřeste (uvidíte, že to jde o poznání hůř), už začnou být „nastartovaná“. Než se zase usadí, tak je co nejrovnoměrněji rozlijte do skleniček. Tak jako dole na fotce.

Chia pudink

5. Pokud chcete jako já jednu skleničku s karobem, přidejte do jedné sklínky lžíci vody navíc a karobový prášek, a dobře zamíchejte.

6. Dejte je zatuhnout do lednice ideálně do druhého dne, nejméně však na 1 hodinu.

Postup:

1. Jakmile jsou pudinky zatuhlé, klikvu omyjte, dejte do rendlíčku, zalijte polovinou vody a vařte na mírném ohni asi 10 minut. Na závěr přendejte do mixéru, přilijte zbytek vody i sirup a lehce promixujte. Já tam mám ráda trošku kousky. :) Rozdělte odhadem na polovinu a nalijte na jeden karobový a jeden světlý pudink. Oba zasypte kakovými boby.

2. Kaki oloupejte, grep okrájejte, dejte znovu do mixéru spolu s vodou i sirupem a dobře rozmixujte. Větší část nalijte do jedné sklínky s chia pudinkem a posypte ho strouhaným kokosem.

3. Plod marakuji rozpulte a všechna semínka vydlabejte do misky. Doslaďte sirupem a větší část nalijte do čtvrté sklínky s chia pudinkem.

4. Zbytek marakuji a směsi kaki s grepem smíchejte dohromady a dejte do poslední skleničky na chia pudink.

Chia pudink

5. Tekutá marakuja částečně proteče na dno chia pudinku, takže udělá takový hezký patrový dojem. Pokud se vám to líbí a jste třeba i marmeládoví (jako já), můžete si takhle rychle připravit i vrstvený pudink: marmeláda na dno -> pudink z chia semínek -> marmeláda navrch a zasypat třeba zase kakaovými boby nebo opečenými oříšky/granolou…, přidat vločky nebo poctivý bílý jogurt. Na co máte chuť! :)

TIP: Neodpustím si ještě doporučit moje nejoblíbenější marmelády od Hanky Šindlerový aka Marmelády s příběhem (sice s cukrem, ale lepší jsem vážně nejedla). Hlavně teda „Mango malina“ a „Hruška vanilka“, to jsou moji favoriti. :)

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Probíhá tu diskuze! Píšeme si k tématu, mimo něj, cokoliv :)

  1. Dobrý den, to vypadá opravdu výborně!! Už teď se mi zbíhají siny. těším se, až to vyzkouším! Helena

  2. To jsou nádherné fotografie! I recept, smekám :-)

  3. Chia pudink je nejlepší věc co jsem kdy měla, úplně jsem se do něj zamilovala.

    • @LUSSYB: OMG neprehanaj. Je to ok, ale zeby to malo byt to najlepsie co si jedla?? To co musis jest za blivajzy!?!

  4. Dobry den Jani, mate tip na spravny pomer tekutiny a seminek v pripade bazalkoveho seminka? Diky!

  5. Dobrý den. Chapu to spravne ze recept je na 5 porcí? Web máte krasny, velmi inspirativní. Pěkný den

  6. Ahoj, na vašem webu píšete, že nevíte jaké je omezení ohledně množství chia semínek a jeho důvod. Odpověď je jednoduchá. Lžíce chia semínek je energetická bomba pro tělo, která vás povzbudí na celý den. Je to vlastně něco podobného jako energetický nápoj. Proto pokud sníte oblíbený puding z chia semínek s více jak jednou lžící chia semen, budete nabitá neuvěřitelným množstvím energie. Pokud nejste vytrvalostní běžec či nejste člověk s velmi těžkou fyzickou prací ,bude vaše tělo neuvěřitelně nabuzené. Budete neklidná, můžete trpět nespavostí. Určitě berte na vědomí riziko spojené s konzumací této superpotraviny. Určitě bych nedoporučovala konzumaci u dětí s ADHD, těhotných a lidí trpících neurologickým onemocněním. To k vysvětlení omezení množství. Je to prospěšná potravina, ale puding bych z něj určitě nevytvářela,pokud neplánujete běžet maraton. Proto se nemužete zlobit na děti,které tento puding sní a ani večer nemohou usnout a budí se. U dětí hyperaktivních je to přímo nebezpečné, jako by jste jim dala několik energetických nápojů najednou. Krásný den. Pavla

    • Ahoj Pavli, moc děkuju za úžasný doplnění, sama bych to teď líp asi nenapsala. :) Tohle je takový fenomén blogování. Recept jsem sepisovala v roce 2014, kdy informací o chia semínkách ani v zahraničí moc nebylo. A tak se u starších receptů a článků určitě nevyskytují aktuální informace, což je problém, ale nejsem schopná to všechno redigovat, vracet se a přepisovat. I když by to chtělo. Takže mě moc těší, když mě někdo zaktualizuje a věrohodně doplní. :) Já třeba chia už skoro nepoužívám, právě i z důvodu Tvých výše uvedených informací. Původem jsou totiž hlavně semínka z Jižní Ameriky, kde sloužili k doplnění energie především u kmenových osadníků, kteří byli zvyklí zdolávat za velmi krátkou dobu neskutečné vzdálenosti i výškové metry, a tak v našem světě sedavých zaměstnání je v podstatě nesmyslné se takovou superpotravinou bezmyšlenkovitě ládovat. Já teď mnohem raději používám semínka konopná a taky lněná, které mají taky drobný hidrofilní charakter a hezky „želírujou“. Měj se moc prima a ještě jednou díky za bezva komentář! :) J.

    • To ako dlho to musi clovek jest, alebo kolko toho, aby to malo takyto ucinok?? Lebo ja to jem 3x do tyzdna (cca 40g) a teda necitim vobec ziadny ucinok. Ab-so-lut-ne nic! Z prace pridem totalne ‚vyrizena‘ LOL

    • Dobrý den, Petro, to, že žádný účinek přílivu energie nepociťujete konkrétně Vy neznamená, že nepůsobí na někoho jiného. :) To je jako říkat, že když nemáte pylovou alergii/intoleranci na laktózu/nepovzbuzuje Vás kofein… že takové problémy obecně nikoho nesužují. Prima den.

  7. Ahoj, úžasné velmi inspirativní stránky. Mám je jednu prosbu, jsem silný alergik na kokos, ale chia pudink mě velmi zaujal. Máte nějakou zkušenost s použitím oříškového, sojového, nebo jiného mléka?

    • Ahoj Martino, moc děkuju! Určitě můžeš chia pudink udělat z mléka, jakého se ti zamane. Respektive, klidně můžeš použít jakoukoliv tekutinu. :) Chia semínka fungujou skvěle i třeba s přesnídávkou. Takže jak je libo! ;)

  8. Zdravím Janičko, chia pudink má úspěch… já i můj muž se po něm můžeme utlouct. Nádherný web s boží atmoškou..Děkujeme, že jste! ❤

    • Taky zdravím! A moc děkuju! Jen s tím chia střízlivě! ;) Ona jsou ta semínka sice zdravá, ale nic se nesmí přehánět, trošku se vytrhla z konceptu. Jsou plný energie a látek, který povzbuzují organismus, takže bych mezi ládováním se, dělala pauzy a nejedla ho navečer, ale spíš ráno, kdy má člověk ještě celý den před sebou. Přeci jen pocházejí z Jižní Ameriky, kde sloužily jako zdroj energie kmenům, kteří byli vždycky velmi výrazně fyzicky vytížený. ;) A dávaly se především do vody, v množství, které ani vzdáleně nepřipomínají hutný pudnk. Děkuju, že jste vy! <3

  9. Lucka
    Jů, to je krása… Už se těším na puding a jiné recepty. Nádherné fotky. Spousta práce.
    Klobouk dolů.
    Určitě tu nejsem naposledy…?

  10. úžasné! :) a super stránka, odivuji Vás a přeji hodně úspěchů. Díky za tyto stránky a recepty!! :) juch :)

  11. Dobrý den, mohla by jste mi prosím poradit jak dlouho mi vydrží připravený chia puding v lednici? Musí se konzumovat hned druhý den? Jsem na konzumaci sama a k přípravě si musím koupit litr rostlinného mléka (jsem alergik a rostlinné do ničeho jiného nepoužívám), z kterého ale použiji na 1 porci jen malou část, lze teda udělat více porcí a uchovat je v lednici po více dní? Děkuji za odpověď.

    • Dobrý den, Kristýno, chápu. Chia pudink doporučuju konzumovat určitě do druhého dne. AROY-D dělá kokosové mléko i ve 100 ml a 250 ml balení a koupíte ho třeba v supermarketu Tamda foods v Sapě. Jestli nejste z Prahy a máte to do Sapy daleko, tak pokud máte rostlinné mléko ve velké třeba litrové krabici, doporučuju ho nalít do ledítek a zamrazit. Pak ty kostky vyndejte a uchovejte je v uzavíratelné mrazuvzdorné krabici a nechte si na porci vždycky rozmrazit množství, které použijete. Rostlinné mléko si taky můžete vyrobit, třeba z mandlí, ale i jiných oříšků: mandlové mléko nebo z ovoce. Já si občas dělám banánové a úplně obyčejně rozmixuju banán s vodou. Má to přirozenou banánovou chuť a do chia pudinku se skvěle hodí. :) Prima den!

  12. Teda Jani, to vypadá bombasticky! Vždycky jsem si říkala, jaktože máš ten chia pudink zase tak krásnej, když mě se ani neudělal.. Teď už vím proč, díky! :)

    • Ahoj Helen, ještě jsem Ti nestihla odepsat na mail, pardón, ale mám ho v paměti! :) Děkuju moc a těším se, až se Ti třeba podle mého receptu povede. ;) :*

Přidat konimentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kurzy vaření Přidejte se!

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!