Pamatujete na návštěvníky s Dádou Patrasovou a jejich amarouny? Tak chia mi právě ty amarouny připomínají. Jsou to taková kouzelná droboučká semínka šalvěje hispánské, které nejen, že obsahují spoustu minerálních látek, antioxidantů, vlákniny, bílkovin a omega 3 mastných kyselin, ale díky svému hydrofilnímu charakteru jsou schopná vázat vodu až do desetinásobku svýho objemu.
Díky tomu vytvářejí hustý gel a napomáhají tak trávení. Zpomalujou tím totiž přeměnu sacharidů na jednoduché cukry. Energie přijímaná potravou se tak uvolňuje postupně a je tělem mnohem účelněji využitá. Krom toho jsou skvělým pomocníkem při výrobě různých kaší nebo raw vitariánských dezertů a pudinků, ale o těch zase příště.
První šnekové odšťavňovače s velkým otvorem, po kterých se všechny firmy opičí.
Odšťavňovače hírChcete slevu 10%? Tak jo. Při objednání na traminal.cz
zadejte v košíku můj slevový kód
JAJA10
1. V rendlíku smíchejte vodu s kokosovým mlékem a pomalu přiveďte k varu.
2. Nožem vyškrábněte zrníčka vanilkového lusku jako můžete vidět na videu. Zrníčka přidejte do rendlíčku.
3. Až bude mléko s vodou lehce probublávat, přisypte chia semínka i strouhaný kokos, stáhněte na nižší teplotu a za stálého míchání zlehka vařte cca 10 minut.
4. Oslaďte medem nebo rýžovým sirupem a ještě chvilku povařte, až budou mít semínka kašovitou konzistenci, jakou máte nejraději. Já třeba víc hustou.
5. Oloupejte banán a nakrájejte ho na kolečka.
6. Vypněte plotýnku a kaši naservírujte na talíř, ozdobte plátky banánu, posypte skořicí a trochou strouhaného kokosu, lístky máty a doslaďte, máte-li chuť.
TIP: Kaše je skvělá i posypaná hořkým bio kakaem, kakaovými boby v kokosovém cukru s malinama, borůvkama, ořechy nebo různým sezónním ovocem.
Táto kaša je neskutočná :) ako som ju objavila, vlastne celý tvoj blog asi pred mesiacom, tak som ju do včera raňajkovala skoro každý deň :D teraz je počasie na chia puding, tak vyskúšam ten tvoj :)
Děkuji za tip, už jsem začala zkoušet i nevařený pudink,další výborné a rychlé jídlo.:-)
Dobrý den,našla jsem další úžasný web o zdravém jídle.Protože jsem vegan zatim jeden rok a zajímá mě i RAW,chci se zeptat na váš názor na vaření potravin jako jsou např v tomto receptu.Není „škoda“ je vařit?Ptám se a sama si myslím, že všeho s mírou,jak se říká a že občas je vhodné vařit a občas nevařit.Díky.Anna
Dobrý den, Anni, moc děkuju. Na tohle téma připravuju obsáhlý článek, kde se víc rozepíšu, ale ve zkratce jste si v podstatě odpověděla. :) Jsem toho názoru, že suroviny tepelně zpracované mají třeba méně vitamínů, fytolátek a enzymů (které nejsou termostabilní), ale zase jsou lépe stravitelné a teplá strava člověku prospívá zase jiným způsobem. Takže ano, všeho s mírou a nemyslím si, že je „škoda“ kombinovat vaření a nevaření. :) Všechno má své pro a proti. Pokud byste chtěla kouzlit s chia po vitariánsku, inspirujte se třeba chia pudinkem jen s čerstvým ovocem. :) Prima večer!