Chia kaše s banánem a mátou
Chia kaše s banánem a mátou
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Dezerty  

Chia kaše s banánem a mátou

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

2 porce
0 minut příprava + 15 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Pamatujete na návštěvníky s Dádou Patrasovou a jejich amarouny? Tak chia mi právě ty amarouny připomínají. Jsou to taková kouzelná droboučká semínka šalvěje hispánské, které nejen, že obsahují spoustu minerálních látek, antioxidantů, vlákniny, bílkovin a omega 3 mastných kyselin, ale díky svému hydrofilnímu charakteru jsou schopná vázat vodu až do desetinásobku svýho objemu.

Chia kaše s banánem a mátou

Díky tomu vytvářejí hustý gel a napomáhají tak trávení. Zpomalujou tím totiž přeměnu sacharidů na jednoduché cukry. Energie přijímaná potravou se tak uvolňuje postupně a je tělem mnohem účelněji využitá. Krom toho jsou skvělým pomocníkem při výrobě různých kaší nebo raw vitariánských dezertů a pudinků, ale o těch zase příště.

Suroviny:

Postup:

1. V rendlíku smíchejte vodu s kokosovým mlékem a pomalu přiveďte k varu.

2. Nožem vyškrábněte zrníčka vanilkového lusku jako můžete vidět na videu. Zrníčka přidejte do rendlíčku.

3. Až bude mléko s vodou lehce probublávat, přisypte chia semínka i strouhaný kokos, stáhněte na nižší teplotu a za stálého míchání zlehka vařte cca 10 minut.

4. Oslaďte medem nebo rýžovým sirupem a ještě chvilku povařte, až budou mít semínka kašovitou konzistenci, jakou máte nejraději. Já třeba víc hustou.

5. Oloupejte banán a nakrájejte ho na kolečka.

6. Vypněte plotýnku a kaši naservírujte na talíř, ozdobte plátky banánu, posypte skořicí a trochou strouhaného kokosu, lístky máty a doslaďte, máte-li chuť.

TIP: Kaše je skvělá i posypaná hořkým bio kakaem, kakaovými boby v kokosovém cukru s malinama, borůvkama, ořechy nebo různým sezónním ovocem.

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Probíhá tu diskuze! Píšeme si k tématu, mimo něj, cokoliv :)

  1. Táto kaša je neskutočná :) ako som ju objavila, vlastne celý tvoj blog asi pred mesiacom, tak som ju do včera raňajkovala skoro každý deň :D teraz je počasie na chia puding, tak vyskúšam ten tvoj :)

  2. Děkuji za tip, už jsem začala zkoušet i nevařený pudink,další výborné a rychlé jídlo.:-)

  3. Dobrý den,našla jsem další úžasný web o zdravém jídle.Protože jsem vegan zatim jeden rok a zajímá mě i RAW,chci se zeptat na váš názor na vaření potravin jako jsou např v tomto receptu.Není „škoda“ je vařit?Ptám se a sama si myslím, že všeho s mírou,jak se říká a že občas je vhodné vařit a občas nevařit.Díky.Anna

    • Dobrý den, Anni, moc děkuju. Na tohle téma připravuju obsáhlý článek, kde se víc rozepíšu, ale ve zkratce jste si v podstatě odpověděla. :) Jsem toho názoru, že suroviny tepelně zpracované mají třeba méně vitamínů, fytolátek a enzymů (které nejsou termostabilní), ale zase jsou lépe stravitelné a teplá strava člověku prospívá zase jiným způsobem. Takže ano, všeho s mírou a nemyslím si, že je „škoda“ kombinovat vaření a nevaření. :) Všechno má své pro a proti. Pokud byste chtěla kouzlit s chia po vitariánsku, inspirujte se třeba chia pudinkem jen s čerstvým ovocem. :) Prima večer!

Přidat konimentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejbližší akce Kde se můžeme potkat a poklábosit

Můj kalendář

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Nevěříte? Instakuk!

NEJ recepty Co mě nejvíc ba

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

NEJ z bloguCo mě nejvíc... taky ba

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!
Gyro output