Čajová vejce
Čajová vejce
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Do 15 minut   Předkrmy  

Čajová vejce

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

6 vajec
10 minut příprava + 5 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Bez čeho se neobejde dobrý tradiční ramen a zároveň na čem si pochutnáte i bez týhle báječný japonský polívky? Na čajových vejcích! Dělám je trochu jinak, než je běžně zvykem. Základem nálevu je silný černý čaj s bergamotem a čerstvý koření. Můžete si je dát jen tak, ve vývaru anebo s jasmínovou rejží a řádně proleželým kimči a připravit si tak jednoduchý rychlý oběd. Věřím, že si je zamilujete!

Na počátku tohohle receptu byl asi můj první ramen „kdysidávno“, pak dlouho nic, a potom debata s „Klárkou v kuchyni“, která se nechala inspirovat internetem a já konečně jí! :)

Vždycky jsem tyhle nakládaný vejce chtěla vyzkoušet, protože mě totálně uhranuly. No, vždycky. Od tý doby, co jsem jedla ten (zatím nejlepší) ramen v Berlíně v bistru Cocolo Ramen, kam vždycky musíme, když tam jsme, stejně tak jako na burger do Shiso Burger, kterej je hned vedle v ulici… To jako, kdybyste náhodou zavítali k sousedům a nevěděli, kam se v hlavním městě vrtnout za kusem (fakt dobrýho) žvance…

Co to ale ty čajový vejce vlastně jsou? Vejce vyráchaný v čaji? Původně jo, ale teď už kolikrát vůbec.

Čajový vejce pochází pravděpodobně z Číny. Tradiční recepty se shodují v použití surovin jako: černý čaj (pchu-er), sojová omáčka a koření pěti vůní. Ty míň tradiční, jak už jsem říkala, vynechávají čaj, někdy i koření a málokdy sojovku. :)

Já si vychytala nálev, kterej mě baví, nepřehluší chuť ramenu a dá vyniknout krémovýmu, vhodně uvařenýmu vejci. Ale můžete si s ním dál hrát podle sebe, jak se vám zachce! Pro mě jsou důležitý následující ingredience, jejich kondice a druh.

Jak na čajové vejce

Bez vajíček se tu neobejdete. Že budou ty, od šťastných slepiček lepší než ty, co jsou zavřený někde v hale a neviděly světlo, nic, je asi jasný. Takže vejce z volnýho chovu anebo ty od sousedky, babičky… nic nenahradí! Co je ale taky důležitý, a to jakože při výrobě čajových vajec hodně (aby to taky nějak vypadalo), je jejich stáří. Vyvarujte se čerstvě snesených a použijte spíš ty, co máte doma v lednici 10-14 dní. Ty vám narozdíl od těch čerstvých půjdou dobře loupat. Na to je fakt dobrý myslet! Triky jako vařit vejce se sodou apod. mi osobně nikdy nefungovaly…

U varu vajec a jejich následný konzistenci záleží na mnoha faktorech a je potřeba si to vyzkoušet. Na velikosti vajec, jejich kondici, počáteční teplotě, době varu apod. Proto se s váma podělím (i níž v receptu), co je dobrý si hlídat.

Zásadní taky je, jak tekutý anebo pevný chcete mít u vejce žloutek. Jak ho máte rádi? Já různě. Momentálně tak akorát, ani úplně tekutej, ani úplně tvrdej, a proto vejce (kolem 55-60 g, velikost M) vařím 6 minut a 30 sekund. Pokud chcete mít žloutek tekutější, zkuste je povařit kolem 5-6 minut max., pokud pevnější, ne dýl než minut 7, jinak ho budete mít už natvrdo.

Dole uprostřed 6:30 min. vejce, vlevo 7 min. s okrajem „natvrdo“, záleží na vás, nakolik si ho uvaříte. :)

Nebylo by to čajový vejce, kdyby tam nepřišel čaj. A já si oblíbila černý čaj s bergamotem (používám Kusmi Tea Anastasia Earl Grey – 1 sáček na 6 vajec), což je citrus, kterej je křížencem pomeranče a limety a má nezaměnitelnou vůni, která je v těhle vejcích vážně báječná a podle mě mnohem víc sofistikovaná a zábavná, než koření pěti vůní, který používám ráda a často, ale dneska ho nechávám schválně v šuplíku.

Chcete mít vejce mramorovaný? Pak jim jen nakřapejte skořápku a nechte je v nálevu marinovat v ní. Já to nedělám, protože když dostanu hlad, chci sáhnout rovnou po vajíčku, vyndat ho z nálevu, rozříznout pomocí nítě – jako naše babičky knedlíky, jo fakt (!) řez je pak mnohem čistší – a jíst, a ne ho navíc loupat.

Místo sojovky tradičně používám tamari, místo cukru javorový sirup, pro svoje nezaměnitelný aroma, čerstvý koření a chilli. A to je všechno. Vážně takhle jednoduchý to je. Vlastně největší vopruz na tom je to loupání vajíček, jinak to máte raz dva. :) A jestli ho pak šoupnete do ramenu nebo si ho dáte jen tak, anebo s rejží a kimči, to už je zase taky na vás!

Suroviny:

  • 150 ml černého čaje s bergamotem (viz úvod receptu)
  • 100 ml tamari
  • 100 ml javorového sirupu
  • 1 lžíce (korejského) sezamového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce nasekaného zázvoru
  • 1 stonek jarní cibulky (zelená část)
  • (1/2 chilli papričky „ptačí oko“)
  • 6 vajec od šťastných slepiček

Příprava:

Připravte si nálev.

1. Silný černý čaj smíchejte s tamari, javorovým sirupem a sezamovým olejem.

TIP: Sezamový olej používám korejský/čínský z praženýho sezamu. Sezamový olej panenský k dostání ve zdravý výživě nemá to potřebný aroma, ptž se lisuje z nepraženýho sezamu.

2. Nadrobno nakrájejte česnek (bez vnitřního klíčku, mohl by vám dráždit žaludek i žlučník) a nať jarní cibulky, případně chilli a s nasekaným zázvorem přidejte k čajové směsi.

Výroba:

Uvařte vejce do požadované kondice.

1. Vejce vyndejte z lednice tak, aby před jejich uvařením měly pokojovou teplotu a dejte vařit vodu.

2. Jakmile voda vře, vejce do ní po jednom a lžící opatrně vložte a lehce ztlumte plamen tak, aby stále vycházely ode dna bublinky, ale vejce na dně nehopsaly jako na trampolíně. Tímhle způsobem maximálně zamezíte prasknutí/rozbití skořápky a vyhřeznutí části bílku. Vařte podle potřeby a vlastní chuti (viz úvod), já tedy 6:30 minut.

3. Potom vejce rychle slijte a do rendlíku napusťtě studenou vodu a vejce zchlaďte. Bude potřeba vodu nechat chvilku protékat, aby byla vejce opravdu rychle studená. Nechte 5 minut odpočívat v ledové vodě.

4. Vejce opatrně oloupejte. Půjde to lépe s ne úplně čerstvými vajíčky (viz povídání v úvodu) a naložte je do čajového nálevu na alespoň 12, ale ideálně 24 hodin a dejte do lednice. Vejce v nálevu můžete skladovat až 5 dní.

TIP: Vejce můžete taky jen nakřápnout a nechat marinovat ve skořápce. Budou pak sice krásně mramorovaný, ale míň aromatický, i proto to nedělám… Chci mít vajíčka navíc hned oloupaný a k okamžitýmu použití.

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Přidat konimentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejbližší akce Kde se můžeme potkat a poklábosit

Můj kalendář

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Nevěříte? Instakuk!

NEJ recepty Co mě nejvíc ba

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

NEJ z bloguCo mě nejvíc... taky ba

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!
Gyro output