Brynzové 10 minutové halušky z brambor
Brynzové 10 minutové halušky z brambor
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Hlavní jídla  

Brynzové 10 minutové halušky z brambor

číst dál

Neobsahuje

4 porce
10 minut příprava + 5 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Halušky uvařené za 10 minut, že je pěkná blbost? No. Není. Zkuste můj recept, který má vychytané poměry tak, aby se vám těsto vždycky povedlo. A zlepšovák ve formě mixéru, co zkrátí jejich výrobu na nejnutnější minimum! Už nikdy nebudete chtít brambory na halušky strouhat. Fakt!

Já vím, já vím. Dovolit si mixovat těsto na halušky. Přidávat do receptu vejce. Nebo si na nich pochutnávat se smaženou cibulkou a míchat brynzu se zakysanou smetanou… Když člověk mění tradiční postupy a defakto nabourává „kulturní dědictví“, je to vždycky… náročný!

Pomohlo by vám vidět přípravu receptu? Tak koukněte sem: na video reel: 10 minutové halušky z mého Instagramu: @zasadnezdrave.

Ale hele. Já halušky MILUJU! A dělám je přesně tak, jak nám doma nejvíc chutnají. A jak je dělala starká mýho muže. Jenom z toho mixéru by se jí asi taky zamotala hlava.

Jsem kuchařka a vím proč a co je potřeba s receptem udělat, aby fungoval. Aby suroviny netrpěly a kulinární technika, aby nám udělala tu nejlepší službu. A my nestrávili v kuchyni třeba zbytečně moc času, když to není potřeba.

Takže.

Vejce do halušek přidávám proto, aby pomohlo udržet těsto i naprostému začátečníkovi. Při mixování to oceníte, na chuť to nemá vliv a bílkoviny navíc v téhle bombě bohaté na sacharidy i tuky, jsou jednoduše fajn. I když v minimálním množství.

Šalotka je sladší a jemnější, proto ji mám v haluškách nejradši, ale vůbec je nezkazíte běžnou cibulí.

Naopak vyměnit slaninu za uzený špek doporučuju velmi! Chroupat dokonalý škvarečky z vyuzeného sádla je prostě boží.

Pokud vám brynza vyhovuje 100%, klidně si ji v haluškách rozpusťte jen tak. Já míchám bryndzu se zakysanou smetanou kvůli její jemnější chuti. Má to pro mě milejší harmonii.

Suroviny:

  • 300 g uzeného špeku (kupuju v Naše maso)
  • 3-4 šalotky nebo 2 cibule
  • 600 g brambor typu B/C
  • 8 g soli
  • 1 vejce
  • 300 g polohrubé mouky
  • 125 g bryn(d)zy (podle toho jestli jsme v ČR/SR)
  • 200 g zakysané smetany

Postup:

1. Nepodceňte přípravu a šalotku (můžete použít i cibuli, ale šalotka je sladší a jemnější) i uzený špek – ano, špek! Na slaninu zapomeňte, pokud chcete ochutnat vážně ty nejlepší halušky na světě! Oboje nakrájejte na drobné kostičky, a na uzeném sádle, které špek pustí všechno orestujte do zlatova a do křupava.

2. Pak rozmíchejte brynzu se zakysanou smetanou. Pokud je povolená z lednice, stačí brynzu se zakysankou rovnou vyšlehat, jinak si pomožte vidličkou a brynzu nejprve trošku vidličkou rozdělte a roztlačte a potom teprve promíchejte se smetanou.

3. Dejte vařit dostatek osolené vody.

4. Brambory oloupejte, rozkrájejte na menší kousky a se solí, vejcem nahrubo promixujte, pak přisypte mouku a rozmixujte na těsto. Fakt takhle jednoduše! Je to hotový raz dva, absolutně blbuvzdorný a naprosto dokonalý!

5. Potom těsto v ideálním případě protlačte skrze haluškovač a halušky uvařte. Potrvá to pár minut, než vyplavou na povrch, jen pak čekám ještě cca 1-2 minutky, podle potřeby, aby byly opravdu uvařené. Nejlepší je jednu zkusit, a podle toho počkat nebo halušky rovnou zcedit.

6. Aby se neslepily a ještě líp chutnaly, vlijte do halušek trochu tuku se smaženou cibulkou. Podávejte je promíchané s vyšlehanou brynzou, takhle to dělám “na prasáka” doma, ozdobené čerstvě osmaženou cibulkou a špekem. Jen pak otřu misku, protože rádi jíme i očima.

Tak mi nezapomeňte dát vědět, jak vám chutnají!

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Přidat konimentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kurzy vaření Přidejte se!

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!