Bramborové knedlíky se švestkami a perníkovou posypkou
Bramborové knedlíky se švestkami a perníkovou posypkou
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Dezerty   Hlavní jídla  

Bramborové knedlíky se švestkami a perníkovou posypkou

číst dál

Hodí se pro

16 knedlíků
30 minut příprava + 30 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Vláčné a lehké švestkové knedlíky z bramborového těsta. A několik dobrých rad a tipů, jak je uvařit tak, aby držely pohromadě a přitom byly měkké napovrchu a šťavnaté uvnitř!

Věděli jste, že když zeleninu uvaříte ve slupce a navíc v páře minimalizujete ztrátu vitamínů rozpustných ve vodě a dalších zdraví prospěšných látek až o polovinu?

Tak třeba brambory. Díky jejich vysoké konzumaci v našem středoevropském prostředí jsou pro nás často důležitým zdrojem vitamínu C, vitamínů skupiny B, kyseliny listové a draslíku. Když brambory oloupete, nakrájíte, hodíte je do studené vody, a pak teprve přivedete k varu – jak se tak běžně dělává – přicházíte o 40-60% vitamínu C v závislosti na druhu brambor.

„Chlupaté“ bramborové knedlíky miluje celá naše rodina. Nejen díky posypce s perníkovým kořením.

Na bramborové těsto použijte ideálně varný typ brambor C, neboli brambory určené pro přípravu kaší a těst s vysokým obsahem škrobu. Brambory vařte pokud možno vcelku (se šlupkou), očištěné a v horké, dostatečně osolené vodě (8-10 g soli na 1 kg brambor). A namísto jemně mleté mouky použijte na těsto hrubou mouku a (celozrnnou) krupici! Pokud ji neseženete, berte tu nejhrubší, na kterou narazíte.

Pokud máte odrůdu švestek kyselejší a potřebujete ovoce dosladit, vyjměte pecku a místo ní dejte trochu cukru. Já používám třtinový, tmavý, jako třeba panelu/muscovado kvůli jejich karamelové chuti.

Připraveni? Tak jdeme na to!

Recept vznikl ve spolupráci se značkou Siemens.

Na knedlíky:

  • cca 650 g brambor (bez slupky cca 570 g)
  • 120 g hrubé mouky
  • 120 g celozrnné špaldové krupice
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 vejce
  • 16 švestek
  • (20 g třtinového cukru, pokud jsou švestky kyselejší)

Na ozdobu:

  • 3 lžíce strouhanky
  • 1/2 lžičky perníkového koření
  • 1 lžíce holandského kakaa
  • 1 lžíce třinového cukru (tmavý panela)
  • zakysaná smetana
  • máslo
  • cukr moučka
  • (mletý mák)

Postup:

1. Pokud máte tu možnost dělat brambory na páře využijte ji. Já po očištění brambor používám kombinovanou troubu s párou a brambory v celku uvařím v ní podle programu. Pokud budete brambory vařit ve vodě, NEházejte je do studené osolené vody, ale vodu nejprve předvařte. Až pak přidejte brambory a vařte je v horké jemně probublávajíci vodě podle velikosti ve slupce cca 25-30 minut.

2. Pokud jste brambory vařili, jemně úzkou špejlí zkontrolujte, jestli ta největší nemá uvnitř tvrdé „jádro“ a poté vodu slijte. Brambory nechte vychladnou tak, aby se daly oloupat a oloupejte je.

3. Pak brambory nastrouhejte na struhadle (používám microplane, ptž je nejlepší a jeho střední jemnost odpovídá klasickému s nejmenšími otvory) anebo je protlačte, pokud používáte lis. Přidejte odváženou mouku, brambory osolte, přidejte celá vejce a rychlými pohyby vytvořte kompaktní ale ne příliš propracované těsto. Jeho dlouhé mačkání a převalování způsobí, že bude lepit stále více (bude se uvolňovat lepek z mouky a škrob z brambor) výsledný knedlík bude tvrdý a přeslizlý… A nebude to dobrý.

4. Vytvořte hada, nakrájejte ho na stejně velké kousky, ty rozplácněte v rukách za pomocí trochy mouky jako na videu (nepřežeňte to s ní, knedlíky by pak byly opět jako golfový míčky, vidíte, jak je těsto kyprý?), zabalte do nich švestku a dejte na plech s otvory (lehce pomazaný olejem, aby se knedlíky nepřilepily), který je určený do páry. Napařujte v troubě na 100% po dobu cca 13 minut. Anebo je uvařte v osolené vodě, případně v pařáčku na páře. Potrvá to asi 10-15 minut, podle velikosti.

Švestky můžete vypeckovat, a pokud jsou kyselejší, místo pecky můžete přidat trochu cukru (jako já). Anebo je zabalit v celku.

5. Smíchejte strouhanku, perníkové koření, kakao a cukr a vytvořte posypku. Jakmile budou knedlíky hotové, vyválejte je ve směsi a podávejte rozkrojené napůl (dřív vychladnou a nespálíte si pusu, ptž je budete hned chtít sežrat!) se zakysanou smetanou, máslem, zasypané troškou moučkového cukru. Anebo si je posypte mletým mákem.

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Přidat konimentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kurzy vaření Přidejte se!

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!