Vláčné a lehké švestkové knedlíky z bramborového těsta. A několik dobrých rad a tipů, jak je uvařit tak, aby držely pohromadě a přitom byly měkké napovrchu a šťavnaté uvnitř!
Věděli jste, že když zeleninu uvaříte ve slupce a navíc v páře minimalizujete ztrátu vitamínů rozpustných ve vodě a dalších zdraví prospěšných látek až o polovinu?
Tak třeba brambory. Díky jejich vysoké konzumaci v našem středoevropském prostředí jsou pro nás často důležitým zdrojem vitamínu C, vitamínů skupiny B, kyseliny listové a draslíku. Když brambory oloupete, nakrájíte, hodíte je do studené vody, a pak teprve přivedete k varu – jak se tak běžně dělává – přicházíte o 40-60% vitamínu C v závislosti na druhu brambor.
„Chlupaté“ bramborové knedlíky miluje celá naše rodina. Nejen díky posypce s perníkovým kořením.
Na bramborové těsto použijte ideálně varný typ brambor C, neboli brambory určené pro přípravu kaší a těst s vysokým obsahem škrobu. Brambory vařte pokud možno vcelku (se šlupkou), očištěné a v horké, dostatečně osolené vodě (8-10 g soli na 1 kg brambor). A namísto jemně mleté mouky použijte na těsto hrubou mouku a (celozrnnou) krupici! Pokud ji neseženete, berte tu nejhrubší, na kterou narazíte.
Pokud máte odrůdu švestek kyselejší a potřebujete ovoce dosladit, vyjměte pecku a místo ní dejte trochu cukru. Já používám třtinový, tmavý, jako třeba panelu/muscovado kvůli jejich karamelové chuti.
Připraveni? Tak jdeme na to!
Recept vznikl ve spolupráci se značkou Siemens.
1. Pokud máte tu možnost dělat brambory na páře využijte ji. Já po očištění brambor používám kombinovanou troubu s párou a brambory v celku uvařím v ní podle programu. Pokud budete brambory vařit ve vodě, NEházejte je do studené osolené vody, ale vodu nejprve předvařte. Až pak přidejte brambory a vařte je v horké jemně probublávajíci vodě podle velikosti ve slupce cca 25-30 minut.
2. Pokud jste brambory vařili, jemně úzkou špejlí zkontrolujte, jestli ta největší nemá uvnitř tvrdé „jádro“ a poté vodu slijte. Brambory nechte vychladnou tak, aby se daly oloupat a oloupejte je.
3. Pak brambory nastrouhejte na struhadle (používám microplane, ptž je nejlepší a jeho střední jemnost odpovídá klasickému s nejmenšími otvory) anebo je protlačte, pokud používáte lis. Přidejte odváženou mouku, brambory osolte, přidejte celá vejce a rychlými pohyby vytvořte kompaktní ale ne příliš propracované těsto. Jeho dlouhé mačkání a převalování způsobí, že bude lepit stále více (bude se uvolňovat lepek z mouky a škrob z brambor) výsledný knedlík bude tvrdý a přeslizlý… A nebude to dobrý.
4. Vytvořte hada, nakrájejte ho na stejně velké kousky, ty rozplácněte v rukách za pomocí trochy mouky jako na videu (nepřežeňte to s ní, knedlíky by pak byly opět jako golfový míčky, vidíte, jak je těsto kyprý?), zabalte do nich švestku a dejte na plech s otvory (lehce pomazaný olejem, aby se knedlíky nepřilepily), který je určený do páry. Napařujte v troubě na 100% po dobu cca 13 minut. Anebo je uvařte v osolené vodě, případně v pařáčku na páře. Potrvá to asi 10-15 minut, podle velikosti.
Švestky můžete vypeckovat, a pokud jsou kyselejší, místo pecky můžete přidat trochu cukru (jako já). Anebo je zabalit v celku.
5. Smíchejte strouhanku, perníkové koření, kakao a cukr a vytvořte posypku. Jakmile budou knedlíky hotové, vyválejte je ve směsi a podávejte rozkrojené napůl (dřív vychladnou a nespálíte si pusu, ptž je budete hned chtít sežrat!) se zakysanou smetanou, máslem, zasypané troškou moučkového cukru. Anebo si je posypte mletým mákem.
Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...