Blízkovýchodní míchačky
Blízkovýchodní míchačky
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Brunch   Do 15 minut  

Blízkovýchodní míchačky

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

2 porce
10 minut příprava + 5 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

U míchaných vajíček je nejdůležitější technika přípravy, kdy zůstávají přirozeně nadýchaná, vláčná a krémová, bez nutnosti přidávat půl litru smetany a kilo másla. Jak je dělám já a s čím je mám nejradši se dozvíte tuhle dóle v receptu.

Míchačky miluju na spoustu způsobů, ale co je pro mě naprosto zásadní, je jejich krémová konzistence, kterou netrefí kolikrát ani kde jaká restaurace nebo bistro. Strašně totiž záleží na dobrý technice, důslednosti a taky chuti kuchaře, který vám míchaný vajíčka připravuje. Já měla to štěstí, že jsem se je, myslím, opravdu dobře naučila od skvělýho Martina Štangla, šéfkuchaře restaurace Eska, na stáži.

Kouzlo přirozené krémových míchaných vajíček spočívá v tom, že nejprve orestujete bílek, pak hned vypnete sporák, a teprve pak na pánvi prasknete žloutky a ty promícháním necháte v teple dojít. Víc v receptu níž.

Jinak tenhle recept je vlastně kompilace několika věcí:

  • technikou, kterou jsem pochytila v Esce
  • mýma oblíbenýma míchačkama se sušenýma rajčatama a bazalkou, který jsem dělávala holkám k snídani na našich jógových víkendech (ty někdy taky zkuste!)
  • míchanýma vajíčkama z báječnýho bistra Etapa v Karlíně milých P&G foodies, který mi tam moc zachutnaly, a který jsou inspirovaný mým oblíbeným Yotamem Ottolenghim!

Tahle moje variace je jenom mnohem jednodušší a vznikla z toho, co dům dal.

Pokud si je dáte s kváskovým chlebem, tvarohem a pažitkou a s rajčátkama s bazalkou jako já, to už nechám na vás!

Suroviny:

  • 1/2 cibule
  • Ghíčko
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 8 cherry rajčátek
  • 4 vejce
  • sůl
  • čerstvý pepř

Postup:

Pokud máte Instagram, můžete se podívat na video postup tuhle v odkazu.

1. Cibulku nakrájejte na kostičky a orestujte do sklovata na přepuštěném másle.

2. Přisypte koření a nechte rozvonět.

3. Přidejte na čtvrtky nakrájená rajčátka a restujte po dobu asi 5 minut, až se lehce rozvaří.

4. Do zeleninového základu rozbijte tři celá vejce a bílky provařte tak, abyste žloutky nerozbily a ty zůstaly ještě chvíli vcelku.

5. Jakmile budou bílky hotové, rozbijte žloutky, vypněte plotnu a vmíchejte je do zbylé směsi ze zeleniny a bílků tak, aby zůstala krémová konzistence.

TIP: Nejlepší na míchání vajíček není vařečka, kterou vidíte na obrázku, ale stěrka, kterou naopak uvidíte na videu. Při focení jsem ji jen neměla bohužel po ruce…

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Přidat konimentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!