Krémový sýrový dort bez korpusu shora připečený do karamelova, to je „spálený“ baskický cheesecake. Je jednoduchý, raz dva hotový, a když použijete moji oblíbenou Lučinu na místo sýru Philadelphia, bude o chlup krémovější i bohatší na bílkoviny. V kombinaci s miso pastou a jahodami je to fantastická kombinace, která chuťově připomíná oblíbený slaný karamel. Je to boží! Zkuste to!
Jahody s bezinkama marinovaný v limetový šťávě i s kůrou. A spálený baskický cheesecake s asijským twistem – s miso pastou a kinako. To je můj letošní jahodový #foodporn na talíři!
Jestli milujete jahody a slaný karamel, tohle budete zbožňovat! Slaná miso pasta v ultra krémovým “čízkým dortíku” je naprostý nebe v hubě!
Zjistila jsem, že nám asi už sto let jezdí Rohlík i na chalupu (shame on me!) – zkontrolujte si to taky! Takže už můžu kdykoliv a cokoliv uvařit i tady bez courání do supermarketu, kde toho stejnak vždycky půlka neni. A netahat to sem furt z domova.
A pokud Rohlík náhodou ještě nemáte? Využijte můj slevový kód: DIKYFIKY! a získáte na první nákup 200 Kč slevu.
Disclamer: Dělala jsem dort poprvý a na chalupě s dětma v blbý troubě. Soustředění veškerý žádný, trouba pekla tradičně málo nebo moc. Takže jsem musela na závěr zapnout gril, aby se vůbec nahoře zbarvil. A chytnul se o trochu víc, než bych chtěla. Díky tomu byl v troubě asi o 5 min dýl. Stačí mu fakt krátká doba (vejcím stačí 25 minut vrchovatě, aby byly well done). Takže ať se vám v troubě dort po těch 25 min hezky vlní! Zatuhne pak za pár hodin/přes noc krásně díky obsahu tuku i čokoládě a bude ještě víc krémovo-pudinkový. Na chuti je to absolutní blaho, i když ho přepečete.
Recept vznikl ve spolupráci s milovaným Rohlik.cz.
1. Krémový sýr utřete s cukrem, přidejte mascarpone a jemně vyšlehejte s vejci, aby krém nenabral příliš vzduchu.
2. Přilijte smetanu, dochuťte miso pastou a přilijte rozehřátou čokoládu (používám k tomu mikrovlnku nebo vodní lázeň). Vymíchejte v nadýchaný krém.
3. Nalijte do formy/hrnce o průměru 18 cm vystlané zmačkaným pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě při 230°C asi 25 minut v HORNÍ části trouby, ať se vám chytne a připeče dort shora! Čas neprotahujte, dort se musí v nádobě krásně vlnit! Pak ho vyndejte, nechte vychladnout a dejte ho následně zatuhnout do lednice na alespoň 3 hodiny/přes noc.
4. Jahody nakrájejte na drobné kostičky, přidejte kůru z omyté bio limety a šťávu z jedné její poloviny. Přisypte cukr podle chuti, já dala jednu větší lžíci a špetku soli. Promíchejte s otrhaným bezovým květem bez hořkých stopek. Dejte do lednice marinovat (max. 2 hodiny).
5. Před servírováním umixujte do hladka moučku z pražených sojových bobů – kinako. Vychlazený dort jí posypte a na každý dílek cheesecaku dejte pořádnou porci marinovaných jahod.
Dobrou chuť!
Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...