Baskický cheesecake s miso pastou, kinako a jahodami
Baskický cheesecake s miso pastou, kinako a jahodami
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Dezerty  

Baskický cheesecake s miso pastou, kinako a jahodami

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

1 dort
10 minut příprava + 30 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Krémový sýrový dort bez korpusu shora připečený do karamelova, to je „spálený“ baskický cheesecake. Je jednoduchý, raz dva hotový, a když použijete moji oblíbenou Lučinu na místo sýru Philadelphia, bude o chlup krémovější i bohatší na bílkoviny. V kombinaci s miso pastou a jahodami je to fantastická kombinace, která chuťově připomíná oblíbený slaný karamel. Je to boží! Zkuste to!

Jahody s bezinkama marinovaný v limetový šťávě i s kůrou. A spálený baskický cheesecake s asijským twistem – s miso pastou a kinako. To je můj letošní jahodový #foodporn na talíři!

Jestli milujete jahody a slaný karamel, tohle budete zbožňovat! Slaná miso pasta v ultra krémovým “čízkým dortíku” je naprostý nebe v hubě!

Zjistila jsem, že nám asi už sto let jezdí Rohlík i na chalupu (shame on me!) – zkontrolujte si to taky! Takže už můžu kdykoliv a cokoliv uvařit i tady bez courání do supermarketu, kde toho stejnak vždycky půlka neni. A netahat to sem furt z domova.

A pokud Rohlík náhodou ještě nemáte? Využijte můj slevový kód: DIKYFIKY! a získáte na první nákup 200 Kč slevu.

Disclamer: Dělala jsem dort poprvý a na chalupě s dětma v blbý troubě. Soustředění veškerý žádný, trouba pekla tradičně málo nebo moc. Takže jsem musela na závěr zapnout gril, aby se vůbec nahoře zbarvil. A chytnul se o trochu víc, než bych chtěla. Díky tomu byl v troubě asi o 5 min dýl. Stačí mu fakt krátká doba (vejcím stačí 25 minut vrchovatě, aby byly well done). Takže ať se vám v troubě dort po těch 25 min hezky vlní! Zatuhne pak za pár hodin/přes noc krásně díky obsahu tuku i čokoládě a bude ještě víc krémovo-pudinkový. Na chuti je to absolutní blaho, i když ho přepečete.

Recept vznikl ve spolupráci s milovaným Rohlik.cz.

Na dort:

  • 500 g krémového sýra (já kupuju Lučinu)
  • 50 g (třtinového) cukru
  • 2 pytlíčky bio vanilkového cukru (od Alnatury/Amylon)
  • 100 g mascarpone
  • 3 vejce od šťastných slepiček
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 60 g bio miso pasty (od českých Kojibakers)
  • 100 g bílé čokolády (Lindt)
  • 50 g sušených sojových bobů

Na marinované jahody:

  • plná miska jahod (asi 750 g)
  • kůra z bio limety
  • šťáva z půlky limety
  • cukr podle chuti
  • špetka soli
  • větší bezový květ

Postup:

1. Krémový sýr utřete s cukrem, přidejte mascarpone a jemně vyšlehejte s vejci, aby krém nenabral příliš vzduchu.

2. Přilijte smetanu, dochuťte miso pastou a přilijte rozehřátou čokoládu (používám k tomu mikrovlnku nebo vodní lázeň). Vymíchejte v nadýchaný krém.

3. Nalijte do formy/hrnce o průměru 18 cm vystlané zmačkaným pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě při 230°C asi 25 minut v HORNÍ části trouby, ať se vám chytne a připeče dort shora! Čas neprotahujte, dort se musí v nádobě krásně vlnit! Pak ho vyndejte, nechte vychladnout a dejte ho následně zatuhnout do lednice na alespoň 3 hodiny/přes noc.

4. Jahody nakrájejte na drobné kostičky, přidejte kůru z omyté bio limety a šťávu z jedné její poloviny. Přisypte cukr podle chuti, já dala jednu větší lžíci a špetku soli. Promíchejte s otrhaným bezovým květem bez hořkých stopek. Dejte do lednice marinovat (max. 2 hodiny).

5. Před servírováním umixujte do hladka moučku z pražených sojových bobů – kinako. Vychlazený dort jí posypte a na každý dílek cheesecaku dejte pořádnou porci marinovaných jahod.

Dobrou chuť!

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Přidat konimentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kurzy vaření A výlety do Sapy

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!