Jeden z nejjednodušších receptů na sladký dezert, který s pomocí mixéru vykouzlíte za 8 minut. Je efektní, hravý, barevný a i přesto, že jde o sladký „čokoládový“ dezert, je nebývale zdravý, narozdíl od neméně báječného originálu z čokolády a cukru.
Recept na tuhle raw „čoko pěnu“ dělám léta a už si ani nepamatuju, jestli jsem se ji naučila, když jsem si kdysi dělala kurzy Raw food, abych je pak jednou sama mohla učit, nebo na něco podobného narazila v zahraniční literatuře. Každopádně už mám tuhle „živou“ dobrotu tak vychytanou, že kdykoliv ji na nějaké akci připravím, dávám na ni automaticky recept, který jsem dodneška nějak nestihla sepsat na web… Takže hurá. Už je tady! :)
S avokádem můžete rozmixovat libovolné ovoce anebo ho použít jen samotné. V zimě nebo když ještě není sezóna borůvek a malin a používám jen jejich drobné množství na ozdobu, nejčastěji dělám krém s banánem a nejraději ho mám právě s malinama nebo višněma. Kvůli čokoládovému nádechu přidávám kakaovou hmotu, neboli 100% čokoládu, a proto, aby byl dezert vláčný, voňavý i chuťově doladěný, ještě kousek kokosového oleje.
Při dokončování dezertu se pak můžete vyřádit na jeho servírování, kdy pomocí trezírovacího (cukrářského) sáčku s ozdobnou špičkou můžete na talířek nastříkat krém do různých tvarů anebo do koktejlové misky a dozdobit ho jedlými nebo vhodnými okrasnými (nejedovatými !) květy. Já jsem použila jedlé květy a bylinky: fialku vonnou, vikev plotní, rozrazil perský („bouřku“), hluchavku objímavou a okrasnou třešeň ptačí.
PS: Rozrazil se asi trhat fakt nemá. Večer přišla bouřka. Ale holky z jógy říkaly, že ten dezert stejně stál za to! ;)
PPS: Dneska mi přišel email ze školy: „Vážení budoucí absolventi, nenechte si ujít mimořádnou nabídku zaměstnání pro budoucí kuchaře a cukráře z Farmy Čapí hnízdo.“ Asi to vezmu. :D :D
Nejlepší mixéry široko daleko. Nekecám. Na mou duši, na psí uši!
Kuk na mixéryChcete slevu 10%? Tak jo. Při objednání na traminal.cz
zadejte v košíku můj slevový kód
JAJA10
Na mixování používám mixér Vitamix, pokud ho nemáte, konzistence výsledku se může sice lišit, ale dřív jsem ho taky neměla, a šlo mi to i s obyčejným tyčovým mixérem. ;)
1. Oloupejte si banán, rozpulte avokádo, vyjměte mu pecku a sloupněte slupku.
2. Nastrouhejte si čokoládovou hmotu, pokud nemáte vysokorychlostní mixér, jinak stačí nalámat, rozpustí se při mixování.
3. Natrhejte si býlí i okrasné nejedovaté (!) květy, podle sezóny.
1. Ovoce i zbylé ingredience na výrobu „čokoládové pěny“ dejte do mixovací nádoby a do hladka rozmixujte.
2. Krém přendejte do trezírovacího (zdobícího) sáčku s ozdobnou špičkou a dejte na hodinu zatuhnout do lednice.
3. Nastříkejte na talíř třeba ve tvaru hada, ozdobte ho ovocem, jedlými i okrasnými květy a podávejte.
TIP: Pokud máte rádi např. skořici, můžete do raw „Mousse au chocolat“ přidávat i svoje oblíbené koření.
Dnes jsem vyzkoušela a musím říct, že to bylo vynikající! Všichni si pochutnali, včetně mě. Opravdu výborný recept, určitě to někdy udělám znovu.
Já v tom mám pořád chaos :-D když máš maliny a borůvky, tak je umixuješ s avokádem místo banánů? Nebo banán je prostě vždy? Slintám tady nad tím už nějaký pátek, ale pořád nevím, co použít… Díky. K.
Tak já jsem to asi blbě napsala, zkusim to opravit. :D Když mám maliny anebo borůvky, tak je k avokádu šoupnu právě místo toho banánu, jop. :)) Prostě, když je v sezóně naše ovoce, ráda banán odhazuju v dáli a schovávám si to s ním na podzim a zimu. ;) Tak. A šup do kuchyně! :D J.
Díky za objasnění, hned jsem se na to o vrhla, neb dozrávají maliny! A mňam! Jsme nadšení… Zítra se chystám na galetku ;)