Slanina, avokádo a javorovej sirup na vafli. To nemůže dopadnout blbě! A taky že ne. Tenhle trojboj v Oceánii frčí. A má to svůj důvod. Je to prostě ukrutně dobrý!
Australský vafle jsou vafle připravený z (belgickýho) jednoduchýho a maximálně rychle hotovýho těsta bez droždí a potřeby kynutí. Někdy se to může hodit, obzvlášť když člověk nemá třeba ani kvas a nemůže si tak vyrobit moje oblíbený špaldový kvafličky!
Zdobený jsou oblíbenou australskou trojkombinací: avokádem, slaninou a javorovým sirupem. Ať už vám to může připadat jakkoliv bizarně, je to asi to nejlepčí, co na vafle (a americký palačinky) kromě ovoce a šlehačky můžete plácnout. Fakt!
Ta propojení chutí: sladký, slaný a kyselý – protože co by to bylo za avokádovou vymoženost bez limetkový šťávy? – je aboslutně dokonalý! A vlastně už ze sítí mám tak nějak pocit, že by vás to mohlo bavit. Nám se ségrou to chutnalo moc. I ta běžnější varianta se zakysankou a borůvkama.
https://www.instagram.com/p/BtKvucxl_bu/
Důležitý je použít na zdobení zralý avokádo. Nevím, jak vy, ale mě posledně nezklamalo avokádo v Bille, takže pro něj teď chodím tam. Pokud máte lepší tip, sem s ním! Často se mi teď stávalo, že jsem v mých oblíbených obchodech narážela na malý přezrálý a hnědý (zkažený) rádoby „ready to eat“, ale vlastně spíš dost za zenitem, anebo úplně tvrdý, zelený a nezralý plody.
A kvalitní slaninu! Ideálně nějakou fajnovou farmářskou. Já miluju Doupovský uzeniny a strašně je Karlovarskýmu kraji závidím. V dobrým! :) Už se těším až se v dubnu zase cestou do Varů u Pelantů stavíme. Moc doporučuju! Mají i parádní bistro, kde jsem měla boršč jako od babičky a nejlepší párky, co jsem kdy v životě jedla! A ten špek a škvarky? Mňam! Občas takhle skvělý „domácí“ uzeniny teda můžu. V Praze chodím do Našeho masa na anglickou slaninu, ale občas i do Icelandu, kde mají silnější plátky chlazený i neuzený z Británie.
Nejlepší javorovej sirup je ten z Kanady, to je asi jasný. Když jsem byla v Québecu, táhla jsem si s sebou do Česka voňavou a originální nádhernou lahvičku javoráče, kterou jsem i po spotřebování obsahu deset let odmítala vyhodit, i když už byla celá otřesně umolousaná. Taková to byla láska! :D Kvalitní javorovej sirup z Kanady není problém u nás sehnat. Už jenom proto, že 80% celkový produkce obecně ze země javorovýho listu pochází. Já mám nejradši ten s označením Grande A, která je zárukou nejkvalitnějšího a nejjemnějšího sirupu. Seženete ho třeba v Countrylife, kteří dováží sirup pod vlastní značkou a právě z kanadskýho Québecu.
Tak co, máte na ty vafle chuť? Já doufám, že jo!
Nejlepší pepř na světě! Farmářské a divoké fair trade koření z Kambodži. Plus čokoláda, čaj, rum... Bum! <3
Mňám. Kuk!Mám pro vás slevu 10% nejen na dokonalý pepř a koření!
Na stránkách kampot.cz zadejte
v objednávce do políčka „slevový kupón“
JAJA10
1. Smíchejte všechny suché ingredience kromě cukru dohromady.
2. Rozpusťte si přepuštěné máslo.
3. Oddělte žloutky od bílků a ty v robotu vyšlehejte do hladkého a kyprého sněhu.
4. Žloutky s cukrem šlehejte ručně metličkou do pěny, tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí.
1. Žloutkovou pěnu smíchejte s podmáslím a rozpuštěným máslem, které nechejte vychladnout, abyste si nesrazili vejce. Pak přilijte k suché směsi a vše dobře promíchejte.
2. Do těsta stěrkou pomalými pohyby zapracujte sníh tak, aby těsto získávalo na kyprosti.
3. Těsto dávkujte do vaflovače a pečte tak dlouho, aby vafle zůstávaly nadýchané, zlatavé a vláčné. Já je v našem vaflovači peču asi 3 minuty.
TIP: Pokud všechny vafličky hned nesníte, můžete si je schovat v lednici a druhý den jen rozpéct na pánvi anebo v troubě/topinkovači. Případně je zamrazit. Nejlepší jsou ale čerstvé.
4. Na každou vafli patří dvě na pánvi dokřupava opečené slaninky a nakrájená polovina avokáda stočená do růžičky viz. tip níže. Pak už stačí všechno jen dosolit, zakápnout čerstvou limetovou šťávou, zalít javorovým sirupem a zasypat pro hezký efekt třeba černým sezamovým semínkem. :)
TIP: Avokádovou růži vytvoříte jednoduše nakrájením a stočením avokáda. Třeba podle tohohle videa. Já jen avokádo nekrájím napříč, ale lehce zešikma, proužky jsou pak delší a lépe se s nima manipuluje.
Užijte si to! Třeba jako víkendový brunch. <3
Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...