Australské vafle
Australské vafle
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Brunch   Dezerty  

Australské vafle

číst dál
10 vaflí
15 minut příprava + 30 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Slanina, avokádo a javorovej sirup na vafli. To nemůže dopadnout blbě! A taky že ne. Tenhle trojboj v Oceánii frčí. A má to svůj důvod. Je to prostě ukrutně dobrý!

Australský vafle jsou vafle připravený z (belgickýho) jednoduchýho a maximálně rychle hotovýho těsta bez droždí a potřeby kynutí. Někdy se to může hodit, obzvlášť když člověk nemá třeba ani kvas a nemůže si tak vyrobit moje oblíbený špaldový kvafličky!

Zdobený jsou oblíbenou australskou trojkombinací: avokádem, slaninou a javorovým sirupem. Ať už vám to může připadat jakkoliv bizarně, je to asi to nejlepčí, co na vafle (a americký palačinky) kromě ovoce a šlehačky můžete plácnout. Fakt!

Ta propojení chutí: sladký, slaný a kyselý – protože co by to bylo za avokádovou vymoženost bez limetkový šťávy? – je aboslutně dokonalý! A vlastně už ze sítí mám tak nějak pocit, že by vás to mohlo bavit. Nám se ségrou to chutnalo moc. I ta běžnější varianta se zakysankou a borůvkama.

View this post on Instagram

Miluju naše víkendy se ségrou!❤️ Tyhle rychlý belgický vafle z celozrnný špaldy jsou skvělý na sladko i na slano. Uhádnete, s čím jsme je snídaly v neděli?🧐🤩 Tohle byla sobotní sváteční borůvková nálož se zakysanou smetanou a javorovým sirupem.🥳👸🏼💋 #zorousmelsvatek #sistersister #waffles #zasadnezdrave

A post shared by Jája 🐰 (@zasadnezdrave) on

Důležitý je použít na zdobení zralý avokádo. Nevím, jak vy, ale mě posledně nezklamalo avokádo v Bille, takže pro něj teď chodím tam. Pokud máte lepší tip, sem s ním! Často se mi teď stávalo, že jsem v mých oblíbených obchodech narážela na malý přezrálý a hnědý (zkažený) rádoby „ready to eat“, ale vlastně spíš dost za zenitem, anebo úplně tvrdý, zelený a nezralý plody.

A kvalitní slaninu! Ideálně nějakou fajnovou farmářskou. Já miluju Doupovský uzeniny a strašně je Karlovarskýmu kraji závidím. V dobrým! :) Už se těším až se v dubnu zase cestou do Varů u Pelantů stavíme. Moc doporučuju! Mají i parádní bistro, kde jsem měla boršč jako od babičky a nejlepší párky, co jsem kdy v životě jedla! A ten špek a škvarky? Mňam! Občas takhle skvělý „domácí“ uzeniny teda můžu. V Praze chodím do Našeho masa na anglickou slaninu, ale občas i do Icelandu, kde mají silnější plátky chlazený i neuzený z Británie.

Nejlepší javorovej sirup je ten z Kanady, to je asi jasný. Když jsem byla v Québecu, táhla jsem si s sebou do Česka voňavou a originální nádhernou lahvičku javoráče, kterou jsem i po spotřebování obsahu deset let odmítala vyhodit, i když už byla celá otřesně umolousaná. Taková to byla láska! :D Kvalitní javorovej sirup z Kanady není problém u nás sehnat. Už jenom proto, že 80% celkový produkce obecně ze země javorovýho listu pochází. Já mám nejradši ten s označením Grande A, která je zárukou nejkvalitnějšího a nejjemnějšího sirupu. Seženete ho třeba v Countrylife, kteří dováží sirup pod vlastní značkou a právě z kanadskýho Québecu.

Tak co, máte na ty vafle chuť? Já doufám, že jo!

Na vaflové těsto:

  • 170 g špaldové mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva (Používám od Alnatury)
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1/4 lžičky himalájské soli
  • 80 ml přepuštěného másla + na potření vaflovače
  • 2 vejce od šťastné slepičky
  • 150 ml podmáslí

Na ozdobu (4 vaflí):

  • 2 zralá avokáda
  • 8 plátků slaniny (tip viz. úvod receptu)
  • javorový sirup (tip viz. úvod receptu)
  • 1 limeta
  • solný květ
  • 1 lžička černého sezamu

Příprava:

1. Smíchejte všechny suché ingredience kromě cukru dohromady.

2. Rozpusťte si přepuštěné máslo.

3. Oddělte žloutky od bílků a ty v robotu vyšlehejte do hladkého a kyprého sněhu.

4. Žloutky s cukrem šlehejte ručně metličkou do pěny, tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí.

Postup:

1. Žloutkovou pěnu smíchejte s podmáslím a rozpuštěným máslem, které nechejte vychladnout, abyste si nesrazili vejce. Pak přilijte k suché směsi a vše dobře promíchejte.

2. Do těsta stěrkou pomalými pohyby zapracujte sníh tak, aby těsto získávalo na kyprosti.

3. Těsto dávkujte do vaflovače a pečte tak dlouho, aby vafle zůstávaly nadýchané, zlatavé a vláčné. Já je v našem vaflovači peču asi 3 minuty.

TIP: Pokud všechny vafličky hned nesníte, můžete si je schovat v lednici a druhý den jen rozpéct na pánvi anebo v troubě/topinkovači. Případně je zamrazit. Nejlepší jsou ale čerstvé.

4. Na každou vafli patří dvě na pánvi dokřupava opečené slaninky a nakrájená polovina avokáda stočená do růžičky viz. tip níže. Pak už stačí všechno jen dosolit, zakápnout čerstvou limetovou šťávou, zalít javorovým sirupem a zasypat pro hezký efekt třeba černým sezamovým semínkem. :)

TIP: Avokádovou růži vytvoříte jednoduše nakrájením a stočením avokáda. Třeba podle tohohle videa. Já jen avokádo nekrájím napříč, ale lehce zešikma, proužky jsou pak delší a lépe se s nima manipuluje.

Užijte si to! Třeba jako víkendový brunch. <3

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Přidat konimentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Nevěříte? Instakuk!

NEJ recepty Co mě nejvíc ba

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

NEJ z bloguCo mě nejvíc... taky ba

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!
Gyro output