Australské vafle
Australské vafle
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Brunch   Dezerty  

Australské vafle

číst dál
10 vaflí
15 minut příprava + 30 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Slanina, avokádo a javorovej sirup na vafli. To nemůže dopadnout blbě! A taky že ne. Tenhle trojboj v Oceánii frčí. A má to svůj důvod. Je to prostě ukrutně dobrý!

Australský vafle jsou vafle připravený z (belgickýho) jednoduchýho a maximálně rychle hotovýho těsta bez droždí a potřeby kynutí. Někdy se to může hodit, obzvlášť když člověk nemá třeba ani kvas a nemůže si tak vyrobit moje oblíbený špaldový kvafličky!

Zdobený jsou oblíbenou australskou trojkombinací: avokádem, slaninou a javorovým sirupem. Ať už vám to může připadat jakkoliv bizarně, je to asi to nejlepčí, co na vafle (a americký palačinky) kromě ovoce a šlehačky můžete plácnout. Fakt!

Ta propojení chutí: sladký, slaný a kyselý – protože co by to bylo za avokádovou vymoženost bez limetkový šťávy? – je aboslutně dokonalý! A vlastně už ze sítí mám tak nějak pocit, že by vás to mohlo bavit. Nám se ségrou to chutnalo moc. I ta běžnější varianta se zakysankou a borůvkama.

View this post on Instagram

Miluju naše víkendy se ségrou!❤️ Tyhle rychlý belgický vafle z celozrnný špaldy jsou skvělý na sladko i na slano. Uhádnete, s čím jsme je snídaly v neděli?🧐🤩 Tohle byla sobotní sváteční borůvková nálož se zakysanou smetanou a javorovým sirupem.🥳👸🏼💋 #zorousmelsvatek #sistersister #waffles #zasadnezdrave

A post shared by Jája 🐰 (@zasadnezdrave) on

Důležitý je použít na zdobení zralý avokádo. Nevím, jak vy, ale mě posledně nezklamalo avokádo v Bille, takže pro něj teď chodím tam. Pokud máte lepší tip, sem s ním! Často se mi teď stávalo, že jsem v mých oblíbených obchodech narážela na malý přezrálý a hnědý (zkažený) rádoby „ready to eat“, ale vlastně spíš dost za zenitem, anebo úplně tvrdý, zelený a nezralý plody.

A kvalitní slaninu! Ideálně nějakou fajnovou farmářskou. Já miluju Doupovský uzeniny a strašně je Karlovarskýmu kraji závidím. V dobrým! :) Už se těším až se v dubnu zase cestou do Varů u Pelantů stavíme. Moc doporučuju! Mají i parádní bistro, kde jsem měla boršč jako od babičky a nejlepší párky, co jsem kdy v životě jedla! A ten špek a škvarky? Mňam! Občas takhle skvělý „domácí“ uzeniny teda můžu. V Praze chodím do Našeho masa na anglickou slaninu, ale občas i do Icelandu, kde mají silnější plátky chlazený i neuzený z Británie.

Nejlepší javorovej sirup je ten z Kanady, to je asi jasný. Když jsem byla v Québecu, táhla jsem si s sebou do Česka voňavou a originální nádhernou lahvičku javoráče, kterou jsem i po spotřebování obsahu deset let odmítala vyhodit, i když už byla celá otřesně umolousaná. Taková to byla láska! :D Kvalitní javorovej sirup z Kanady není problém u nás sehnat. Už jenom proto, že 80% celkový produkce obecně ze země javorovýho listu pochází. Já mám nejradši ten s označením Grande A, která je zárukou nejkvalitnějšího a nejjemnějšího sirupu. Seženete ho třeba v Countrylife, kteří dováží sirup pod vlastní značkou a právě z kanadskýho Québecu.

Tak co, máte na ty vafle chuť? Já doufám, že jo!

Na vaflové těsto:

  • 170 g špaldové mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva (Používám od Alnatury)
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1/4 lžičky himalájské soli
  • 80 ml přepuštěného másla + na potření vaflovače
  • 2 vejce od šťastné slepičky
  • 150 ml podmáslí

Na ozdobu (4 vaflí):

  • 2 zralá avokáda
  • 8 plátků slaniny (tip viz. úvod receptu)
  • javorový sirup (tip viz. úvod receptu)
  • 1 limeta
  • solný květ
  • 1 lžička černého sezamu

Příprava:

1. Smíchejte všechny suché ingredience kromě cukru dohromady.

2. Rozpusťte si přepuštěné máslo.

3. Oddělte žloutky od bílků a ty v robotu vyšlehejte do hladkého a kyprého sněhu.

4. Žloutky s cukrem šlehejte ručně metličkou do pěny, tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí.

Postup:

1. Žloutkovou pěnu smíchejte s podmáslím a rozpuštěným máslem, které nechejte vychladnout, abyste si nesrazili vejce. Pak přilijte k suché směsi a vše dobře promíchejte.

2. Do těsta stěrkou pomalými pohyby zapracujte sníh tak, aby těsto získávalo na kyprosti.

3. Těsto dávkujte do vaflovače a pečte tak dlouho, aby vafle zůstávaly nadýchané, zlatavé a vláčné. Já je v našem vaflovači peču asi 3 minuty.

TIP: Pokud všechny vafličky hned nesníte, můžete si je schovat v lednici a druhý den jen rozpéct na pánvi anebo v troubě/topinkovači. Případně je zamrazit. Nejlepší jsou ale čerstvé.

4. Na každou vafli patří dvě na pánvi dokřupava opečené slaninky a nakrájená polovina avokáda stočená do růžičky viz. tip níže. Pak už stačí všechno jen dosolit, zakápnout čerstvou limetovou šťávou, zalít javorovým sirupem a zasypat pro hezký efekt třeba černým sezamovým semínkem. :)

TIP: Avokádovou růži vytvoříte jednoduše nakrájením a stočením avokáda. Třeba podle tohohle videa. Já jen avokádo nekrájím napříč, ale lehce zešikma, proužky jsou pak delší a lépe se s nima manipuluje.

Užijte si to! Třeba jako víkendový brunch. <3

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Přidat konimentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejbližší akce Kde se můžeme potkat a poklábosit

Můj kalendář

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Nevěříte? Instakuk!

NEJ recepty Co mě nejvíc ba

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

NEJ z bloguCo mě nejvíc... taky ba

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!
Gyro output