Nože Kai

Nože Kai Když pořádný nůž tak z Japonska!

číst dál

Bez ostrého nože se v kuchyni prostě neobejdete, to mi asi dáte za pravdu. Vždycky si vzpomenu, na to hezké pořekadlo: „Každý správný muž, má mít vlastní nůž!“ No jo, ale co my ženy? Co my kuchařky? Svůj první KAI jsem od jednoho výjimečného muže dostala, a tak mě napadlo: „Každá správná ženská má mít chlapa, co jí ho koupí!“

Japonské nože považuju za ty nejlepší a s KAI se mi prostě pracuje skvěle! A to i přes to, že namátkou – v Čechách asi i nejznámější – německá firma J. Friedrich Dick založila svoji nožířskou manufakturu o 130 let dříve a jejich nože jsou v Čechách asi nejprofláknutější. Japonská historie výroby nožů mi je prostě nějak vnitřně bližší.

Kolik a jaké?

Nože KAI jsou pro mě klasika, skvěle mi sednou do ruky, jsou pro mě bezvadně vyvážené a přiznám se, že vlastním zatím jen oboustranně broušené, protože jsou snazší na údržbu.

Doma ani na kurzech se neobejdu bez…

  • nože šéfkuchařského
  • santoku (japonský šéfkuchařský nůž)
  • univerzálního nože
  • sekáčku
  • nože na pečivo

Tvrdost nožů.

Důležitá při výběru nožů je určitě i jejich tvrdost. SEKI MAGOROKU (red wood), tedy řada, ze které nože vlastním, má tvrdost ocele HRC 58.

Nejděte s tvrdostí příliš dolů, ostří nože nejen, že pak není kvalitní, ale nemá také žádnou velkou trvanlivost.

U nás je norma tvrdosti ocele u kuchyňských nožů HRC 52-56, což je ale podle mě málo, pokud to s kuchařinou a noži myslíte vážně.

Stačí si je vyzkoušet a už nikdy s jiným nožem krájet chtít nebudete.

Že jsou nože KAI z vysoce uhlíkové, nerezové a kované oceli je jasná věc.

Kam pro KAI?

Kupovat, ale i brousit nože chodím do showroomu KAI v Revoluční 23 na Praze 1. Je tam neuvěřitelně milý pán, který vám určitě rád poradí, tak jako třeba kdysi mně.

Sleva pro vás!

Když dáte „like“ na facebooku: KAI CZ, majitel obchodu na svých stránkách uvádí možnost získat tak na nože a celý sortiment 5% slevu. ;)

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Probíhá tu diskuze! Píšeme si k tématu, mimo něj, cokoliv :)

  1. Zdravím, že jsou nože Kai skvělé vím. To, co jsem se dočetl u vás se dozvím kdekoliv v popisku. Chybí mi vaše postřehy, který nejčastěji používáte, rozměry vašich nožů (délka čepele). Zda byste nevolila spíš menší (větší). Při každodenním používání jak dlouho vydrží ostří a pod. Ale také možná, že ženy takové věci nezajímají.

    • Dobrý den, Jindro, které typy nožů používám máte v popisu všechny vypsané. Nejoblíbenější nemám, protože používám každý na něco jiného. Rozměry nožů se dozvíte v každém eshopu, proto jsem to sem nepsala. Výdrž ostří strašně záleží na tom, co krájíte, stejně tak nejsem schopná objektivně posoudit, „jak dlouho vydrží ostří při každodenním používání“, to je všechno strašně individuální. Někdo každodenně vaří jen večeři, jiný provaří celý den. Ať už jsem žena nebo ne, psala jsem svoje osobní postřehy. Pokud Vás to neuspokojilo, věřím, že najdete informace i na jiném webu. Hezký den.

Přidat konimentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kurzy vaření Přidejte se!

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!