Je podobně jako naše Velikonoce svátek pohyblivý a několik dní trvající. Měla jsem letos to štěstí zúčastnit se oslav Tết [tet] v Sapě, a protože se chci o tenhle nevšední zážitek s váma podělit, přišlo mi fajn napsat krátkou reportáž.
Chtěla bych vám přiblížit nejenom svátek samotný, ale taky vietnamskou kuturu jako takovou, protože mě stále víc okouzluje a neskutečně inspiruje. Pokusím se vám i srozumitelně popsat jejich tradiční kuchyni a seznámit vás i s vietnamskými zvyky a uměním.
Tết Nguyên Đán
Vietnamskému lunárnímu roku Tết Nguyên Đán [te(t) nujen dan], zkráceně Tết, předchází něco jako náš Silvestr a slaví se pak zpravidla ještě následující tři dny, což spočívá především v navštěvování rodinných příslušníků, přátel a známých. Letos prázdniny spojené s příchodem nového roku připadají na 15.-22. února (tehdy se návštěvě Vietnamu raději vyhněte, protože se domů sjíždí Vietnamci z celého světa) a samotný Tết se slaví 19. února 2015. Více informací si můžete přečíst i v mém článku pro magazín Chefparade.
Tímhle dnem jsme vstoupili do roku dřevěné kozy. V Japonsku a Číně je to rok dřevěné ovce, a v Korei zase berana. Ve smyslu poselství se všechna tahle zvířata chápou stejně, jen se v asijských státech, kde se lunární rok slaví, zobrazujou jinak – někde mají zvířata rohy, jinde ne a pak se jim tím pádem i jinak říká. :) Hezky a srozumitelně vysvětlené to najdete třeba i tady.
Oslavu Tết uspořádala společnost Saparia ve spolupráci s Městkou částí Praha Libuš a Vietnamským velvyslanectvím, a konala se v restauraci Đông Đô [dong do] v areálu Obchodního a kulturního centra Sapa v Libuši/Písnici.
Rok vietnamské kultury 2015
Letos slavíme společně s Vietnamem 65 leté výroční navázání vzájemných diplomatických styků, a proto se během celého roku můžeme těšit na stejný počet kulturních, hudebních, gastronomických i sportovních akcí. Pokud se o nich chcete dozvědět včas, můžete si mě přidat na facebooku, a já vám o nich dám určitě vědět. ;)
A teď už k samotným oslavám!
Raut v restauraci Đông Đô
Raut v restauraci Đông Đô byl vážně autentický, takhle nějak ve Vietnamu vypadaly i přípravy svatebních hostin.
Nesmažené závitky – Nem cuốn tôm [nem kuon tom] s krevetama nechybí skoro nikde.
Salát z kedlubny – Nộm xu hào [nom su hao]. Po něm bych se vyloženě utloukla! Nastrouhaná kedlubna, mrkev, chilli, arašídy koriandr… pěkně promíchané s omáčkou podobnou Nước chấm [nəok čam], která se obecně podává nejčastěji k závitkům.
„Rýžový koláček“ – Bánh chưng [báň čuŋ], který je typickým a tradičním vietnamským Tết pokrmem. A vyrabí se takhle:
V dřevěné formičce…
…do které se vloží listy posvátné rostliny Phrynium placentarium (Lá dong). V receptech se mimo Vietnam nejčastěji nahrazuje bambusovými nebo banánovými listy. Na ně se dává lepkavá rýže – Gạo nếp [gau nep]…
…mungo fazolky Đậu xanh [dou saň] a…
…a bůček Thịt lợn quay [tit lən kuaj].
A pak se to dlouho vaří a voilá! Koláč je na světě. :) Nekrájí se nožem, ale provázkem jako u nás knedlíky. :)
Vietnamská „sekaná“ Chả lụa [ča lua].
Vietnamská tlačenka! Giò thủ [zo thu].
Smažené vietnamské závitky Nem rán [nem zan] nebo tady se jim říkalo Nem Việt Nam [nem viet nam].
Balí se stejně jako nesmažené, náplň je ale jiná, většinou s vepřovým masem, zelím, mrkví apod. Rýžový papír se používá ten průsvitnější, ne ten silnější na nesmažené závitky a musí se předem taky namočit. Pokud to budete doma zkoušet, namáčejte ho v pivu. Budete je mít pak perfektní jako Vietnamci. Náplň se dává doprostřed blíž k tělu, abyste měli prostor pro zarolování…
…vnější strany přeložíte dovnitř a zabalíte směs do válečku…
…a potom je smažíte. Doporučuju vyzkoušet i lehce potřené sezamovým olejem a zapečené v troubě.
A pak už se jenom naučit pořádně s hůlkama. :)
Vietnamské Boeuf Bourguignon, mně připomínal spíš „guláš“! :) Bò sốt vang [bo sot vaŋ] se jí s bagetkou Bánh mì [baň mí].
Trošku nefotogenické smažené „rizoto“ s mrkví a hráškem. Cơm chiên [kom čien].
Smažené nudle se zeleninou Mì sào [mi sau].
Exotickou atmosféru vyzdvihly krásné mladé slečny v krojích.
I moje kamarádky. Má učitelka vietnamštiny Thuỳ se ségrou… a jo. Mám nádherný kamarádky! :)
Každý ochutnával podle svého gusta. :) Nem rán, Mì sào a Nộm xu hào.
Nem rán, Nem cuốn tôm a Nước chấm, Chả lụa, Bánh chưng.
V takových chvílích jsem fakt ráda, že nežiju v Americe. Tam by mě totiž za tyhle fotky zavřeli… :D
Vietnamský holčičky jsou totiž k sežrání. A přiznávám, z celého večera mám asi milion fotek malých slečen.
I těch velkých… dobře. :)
Večerní program byl pestrý, jenom jsme seděly nestrategicky..daleko. :) Tradiční tanec s vějíři!
Paví tanec!
A v neděli byl Tết propojený s českým Masopustem. Mrzí mě, že mi došlo místo na mobilu, kromě českých krojů vystoupil i vietnamský chlapec, který zazpíval Lady Karneval od Karla Gota a pochopitelně byly ovace ve stoje. :)
A konaly se třeba i workshopy vietnamské kaligrafie.
Nebo dračí tanec.
Slečny a masopustní perníčky. Úžasný střet kultur! :)
Takže na zdraví!!! A mějte se v tom letošním roce skvěle, vesele a hlavně buďte zdraví! <3
Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...