Vietnamský nový rok – Tết Nguyên Đán
Vietnamský nový rok – Tết Nguyên Đán
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Akce  

Vietnamský nový rok – Tết Nguyên Đán

číst dál

Za nejtradičnější české svátky považuju Vánoce a Velikonoce. Ve Vietnamu se všichni těší hlavně na oslavy příchodu nového lunárního roku.

Je podobně jako naše Velikonoce svátek pohyblivý a několik dní trvající. Měla jsem letos to štěstí zúčastnit se oslav Tết [tet] v Sapě, a protože se chci o tenhle nevšední zážitek s váma podělit, přišlo mi fajn napsat krátkou reportáž.

Chtěla bych vám přiblížit nejenom svátek samotný, ale taky vietnamskou kuturu jako takovou, protože mě stále víc okouzluje a neskutečně inspiruje. Pokusím se vám i srozumitelně popsat jejich tradiční kuchyni a seznámit vás i s vietnamskými zvyky a uměním.

DSCF8474

Tết Nguyên Đán

Vietnamskému lunárnímu roku Tết Nguyên Đán [te(t) nujen dan], zkráceně Tết, předchází něco jako náš Silvestr a slaví se pak zpravidla ještě následující tři dny, což spočívá především v navštěvování rodinných příslušníků, přátel a známých. Letos prázdniny spojené s příchodem nového roku připadají na 15.-22. února (tehdy se návštěvě Vietnamu raději vyhněte, protože se domů sjíždí Vietnamci z celého světa) a samotný Tết se slaví 19. února 2015. Více informací si můžete přečíst i v mém článku pro magazín Chefparade.

Tímhle dnem jsme vstoupili do roku dřevěné kozy. V Japonsku a Číně je to rok dřevěné ovce, a v Korei zase berana. Ve smyslu poselství se všechna tahle zvířata chápou stejně, jen se v asijských státech, kde se lunární rok slaví, zobrazujou jinak – někde mají zvířata rohy, jinde ne a pak se jim tím pádem i jinak říká. :) Hezky a srozumitelně vysvětlené to najdete třeba i tady.

Oslavu Tết uspořádala společnost Saparia ve spolupráci s Městkou částí Praha Libuš a Vietnamským velvyslanectvím, a konala se v restauraci Đông Đô [dong do] v areálu Obchodního a kulturního centra Sapa v Libuši/Písnici.

Rok vietnamské kultury 2015

Letos slavíme společně s Vietnamem 65 leté výroční navázání vzájemných diplomatických styků, a proto se během celého roku můžeme těšit na stejný počet kulturních, hudebních, gastronomických i sportovních akcí. Pokud se o nich chcete dozvědět včas, můžete si mě přidat na facebooku, a já vám o nich dám určitě vědět. ;)

A teď už k samotným oslavám!

Raut v restauraci Đông Đô

DSCF8435

Raut v restauraci Đông Đô byl vážně autentický, takhle nějak ve Vietnamu vypadaly i přípravy svatebních hostin.

DSCF8437

Nesmažené závitky – Nem cuốn tôm [nem kuon tom] s krevetama nechybí skoro nikde.

DSCF8438

Salát z kedlubny – Nộm xu hào [nom su hao]. Po něm bych se vyloženě utloukla! Nastrouhaná kedlubna, mrkev, chilli, arašídy koriandr… pěkně promíchané s omáčkou podobnou Nước chấm [nəok čam], která se obecně podává nejčastěji k závitkům.

DSCF8439

„Rýžový koláček“ – Bánh chưng [báň čuŋ], který je typickým a tradičním vietnamským Tết pokrmem. A vyrabí se takhle:

DSCF8569

V dřevěné formičce…

DSCF8571

…do které se vloží listy posvátné rostliny Phrynium placentarium (Lá dong). V receptech se mimo Vietnam nejčastěji nahrazuje bambusovými nebo banánovými listy. Na ně se dává lepkavá rýže – Gạo nếp [gau nep]…

DSCF8574

…mungo fazolky Đậu xanh [dou saň] a…

DSCF8443

…a bůček Thịt lợn quay [tit lən kuaj].

DSCF8577

A pak se to dlouho vaří a voilá! Koláč je na světě. :) Nekrájí se nožem, ale provázkem jako u nás knedlíky. :)

DSCF8441

Vietnamská „sekaná“ Chả lụa [ča lua].

DSCF8442

Vietnamská tlačenka! Giò thủ [zo thu].

DSCF8444

Smažené vietnamské závitky Nem rán [nem zan] nebo tady se jim říkalo Nem Việt Nam [nem viet nam].

DSCF8578

Balí se stejně jako nesmažené, náplň je ale jiná, většinou s vepřovým masem, zelím, mrkví apod. Rýžový papír se používá ten průsvitnější, ne ten silnější na nesmažené závitky a musí se předem taky namočit. Pokud to budete doma zkoušet, namáčejte ho v pivu. Budete je mít pak perfektní jako Vietnamci. Náplň se dává doprostřed blíž k tělu, abyste měli prostor pro zarolování…

DSCF8580

…vnější strany přeložíte dovnitř a zabalíte směs do válečku…

DSCF8582

…a potom je smažíte. Doporučuju vyzkoušet i lehce potřené sezamovým olejem a zapečené v troubě.

DSCF8455

A pak už se jenom naučit pořádně s hůlkama. :)

DSCF8445

Vietnamské Boeuf Bourguignon, mně připomínal spíš „guláš“! :) Bò sốt vang [bo sot vaŋ] se jí s bagetkou Bánh mì [baň mí].

DSCF8447

Trošku nefotogenické smažené „rizoto“ s mrkví a hráškem. Cơm chiên [kom čien].

DSCF8448

Smažené nudle se zeleninou Mì sào [mi sau].

DSCF8451

Exotickou atmosféru vyzdvihly krásné mladé slečny v krojích.

DSCF8452

I moje kamarádky. Má učitelka vietnamštiny Thuỳ se ségrou… a jo. Mám nádherný kamarádky! :)

DSCF8466

Každý ochutnával podle svého gusta. :) Nem rán, Mì sào a Nộm xu hào.

DSCF8453

Nem rán, Nem cuốn tôm a Nước chấm, Chả lụa, Bánh chưng.

DSCF8486

V takových chvílích jsem fakt ráda, že nežiju v Americe. Tam by mě totiž za tyhle fotky zavřeli… :D

DSCF8496

Vietnamský holčičky jsou totiž k sežrání. A přiznávám, z celého večera mám asi milion fotek malých slečen.

DSCF8499

I těch velkých… dobře. :)

DSCF8502

Večerní program byl pestrý, jenom jsme seděly nestrategicky..daleko. :) Tradiční tanec s vějíři!

DSCF8524

Paví tanec!

DSCF8589

A v neděli byl Tết propojený s českým Masopustem. Mrzí mě, že mi došlo místo na mobilu, kromě českých krojů vystoupil i vietnamský chlapec, který zazpíval Lady Karneval od Karla Gota a pochopitelně byly ovace ve stoje. :)

DSCF8586

A konaly se třeba i workshopy vietnamské kaligrafie.

DSCF8566

Nebo dračí tanec.

DSCF8591

Slečny a masopustní perníčky. Úžasný střet kultur! :)

DSCF8461

Takže na zdraví!!! A mějte se v tom letošním roce skvěle, vesele a hlavně buďte zdraví! <3

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Přidat konimentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejbližší akce Kde se můžeme potkat a poklábosit

Můj kalendář

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Nevěříte? Instakuk!

NEJ recepty Co mě nejvíc ba

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

NEJ z bloguCo mě nejvíc... taky ba

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!
Gyro output