Čerstvě umletá káva mi ale opravdu voní. Na masáž z kávových zrn bych mohla chodit ob den a po svíčce „kávová pralinka“ od Yenkee Candle bych se utloukla. Jen ten mok bez cukru a mlíka prostě nedám. A protože cukr nejím a mléko piju výjimečně, tak ani to kafe si nemám důvod vlastně dát.
Jenže pak jsem odjela do Vietnamu a teď je všechno jinak! :))
Ještě než se do toho pustíme, tak jedna malá technická. U názvů nápojů, které jsou podtržené najdete odkaz na fotku s tím konkrétním pitivem na mém Instagramu pro lepší představu. U něčeho jsou fotky napřímo.
Historie a příběh vietnamské kávy
Kávu do Vietnamu přivezli Francouzi až v roce 1857, pár let před tím, než byla založena Kočinčína (1863), která se v roce 1887 stala součástí francouzské kolonie zvané Francouzská Indočína (1887-1954). Po Brazílii je Vietnam hned druhou zemí s největší produkcí kávy na světě (1,2 mil. tun/rok), přičemž z 97% jde o robustu a o zbylá procenta se dělí asi známější Arabika a ne tak rozšířené druhy Excelsa a Catimor.
Robusta (Coffea robusta) je míň náročná na pěstování, ale podle všeho je i míň kvalitní. Na rozdíl od Arabiky jsou zrníčka Robusty drobnější a zaoblenější s rovnou rýhou uprostřed. Je nahořklá a zemitější, takže chuťově je prakticky nezaměnitelná s jakoukoliv jinou kávou.
Pravá vietnamská káva je překapávaná. Připravuje se v kovovém překapávacím a speciálně upraveném hrnečku, kterému se říká phin. V něm je na dně upěchovaná a stlačená robusta, většinou ještě upevněná kovovým (někdy šroubovacím sítkem). Zalívá se normálně horkou vodou a pak už je jen na vás, jak dlouho to vydržíte a necháte si ji překapat do běžného hrnku nebo skleničky. ;) V té už máte nalitou pěknou porci kondenzovaného mléka, (!) což je finta „fň“, kterou si v kombinaci s vůní a chutí robusty prostě zamilujete! No fakt, řekl čajomil. :)
Ledový kafe se dělá tak, že k tomuhle setu dostanete ledové kostky (v misce) a až se káva překape, přidáte je do ní a kafe i se salkem rozmícháte.
Vietnamská káva je tedy naprosto rozpoznatelná, jak svojí vůní, tak i chutí a pro mě je sváteční záležitostí. Je to taková sladká tečka, když je chuť a důvod se po delší době odměnit. :)
Vietnamskou robustu seženete v Sapě. Např. značku Trung Nguyên Creative pořídíte v supermarketu TAMDA FOODS za 80 Kč a phin k ní za 50 Kč malý a 60 Kč větší. Nebo se můžete porozhlédnout na internetu.
Vietnamská káva
Ve Vietnamu jsem zkoušela různé druhy a tady je seznam těch, co mi nejvíc chutnaly!
Cà phê sữa đá
Cà phê sữa đá [ka fe səa dá] – je vietnamská ledová káva s mlékem, která se připravuje přesně podle popisu výš.
Sinh tố cốt dừa cà phê
Sinh tố cốt dừa cà phê [siň to kot zəa ka fe] – je kávové „smoothie“ s kokosovou ledovou dření. Nejlepší vietnamský kafe jsem pila v Hà Nội v kavárně Cộng cà phê [koŋ ka fe] (kterou nenajdete nikde jinde), odkud jsou všechny tyhle prví tři kávy na seznamu. Až budete ve Vietnamu, určitě tam zajděte. ;) Na obrázku je to ta káva s „čepicí“ vpravo.
Cà phê Bạc xỉu đá
Cà phê Bạc xỉu đá [ka fe bac su dá] – je ledová káva s kokosovým a kondenzovaným mlékem. Na obrázku vlevo. Možná nevypadá, ale tohle kafe je naprostá fantazie! :)
Cà phê trứng nóng
Cà phê trứng nóng [ka fe čəŋ noŋ] – je horké kafe s našlehaným syrovým vajíčkem – žloutkem (v hrnečku alá cibulák), což je specialita serevního Vietnamu. Vyzkoušela jsem i s ledem Cà phê trứng đá [ka fe čəŋ dá] (v zadní skleničce vpravo se lžičkou). Obě varianty jsou výborný a stojí za ochutnání, zajděte si na ně v Hà Nội do Café Giảng [ka fe zaŋ]. Ve skleničce vpředu je varianta bez kávy, ale s práškem ze žlutých mungo fazolí s vejcem, to bylo taky úžasně dobrý a vzadu vlevo Mơ muối [mə muoi] moje nejoblíbenější šťáva z fermentovaných meruněk. :)
Smoothies
Smoothies se ve vietnamštině říká Sinh tố [siň tó] a dělají se jak s mlékem tak s vodou nebo ledovou tříští. :)
Sinh tố mít với chanh leo
Sinh tố mít với chanh leo [siň tó mít vəj čaɲ leo] – je smoothie z žakyje s marakujou a ledem, k tomu úžasné a čerstvé mangostany (v létě seženete v Sapě 9 ks mě stálo 100 Kč). Fotka tuhle.
Sinh tố chuối với chanh leo và xoài
Sinh tố chuối với chanh leo và xoài [siň tó čuoi vəj čaɲ leo va soai] – smoothie z banánu, marakuji a manga.
Sinh tố chuối với bánh Oreo
Sinh tố chuối với bánh Oreo [siň tó čuoi vəj baň oreo] – je smoothie z banánu a sušenek Oreo… to nebylo dobrý, ale taky nebylo moje. :))
Bơ dầm hột đát
Bơ dầm hột đát [bə dam hot dat] – rozňahňané avokádo s mlékem, cukrem a ovocem podobné želé s ledovou tříští je moje noční můra. :D Na druhou stranu, jestli máte zálusk prubnout avokádo na sladko, tak zkuste můj recept na Vánoční avokádový raw dort s granátovým jablkem! ;)
Sữa đá me
Sữa đá me [səa dá me] – tamarind s mlíkem, cukrem a s ledem, bylo překvapivě dobrý, ale taky nebylo moje. :)
Sinh tố „Up 5“
Sinh tố „Up 5“ [siň tó up nam] – zápaďácké borůvkové smoothie s ledem, ke kterému jsem neodolala si dát dort z denní nabídky se zeleným čajem, byl to… no, dort po vietnamsku. :D Jinak tohle je fotka i snídaně z nejkrásnější a nejvíc hipstr kavárny, kterou jsem kdy v životě viděla. Pokud budete cestovat po Đà Lạtu, určitě si tam zajděte aspoň na „čumendu“. Najdete ji tuhle.
Trà xanh xay đá với kem mè đen
Trà xanh xay đá với kem mè đen [čá saɲ sai dá vəj kem me den] – matcha smoothie se zmrzlinou z černého sezamu se šlehačkou byla bomba!
Přírodní drinky a limonády
Nước mía
Nước mía [nəok mia] – je čerstvá šťáva z cukrové třtiny a nejlepší je, když vám do ní vymačkají ještě drobnou limetku. Podává se s ledem a dostanete ji jak v kelímku, tak i třeba ve srandovním pytlíčku s brčkem, jako vidíte na fotce. V Sapě si na ní můžete pochutnat taky, akorát vás kelímek vyjde na 70 Kč, ale když si řeknete o limetku, jakobyste byli ve Vietnamu. :)
Nước dừa
Nước dừa [nəok zəa] – mladý kokos. Na jihu je výrazně levnější a s kvalitou se nedá srovnat s tím, co koupíte v Čechách, kde je velmi často v chuti cítit zatuchlost. Než se sem prostě dovezou, nějakou dobu to trvá… v pražské vietnamské tržnici Sapa je seženete za 60-70 Kč kus.
Mơ muối
Mơ muối [mə muoi] – je moje nejoblíbenější šťáva. Dělá se z fermentovaných meruněk a podává s ledovou tříští. Je sladko-slano-kyselá a prostě nemá chybu, tyhle meruňky seženete i v pražské vietnamské tržnici Sapa, takže si ji můžete vyrobit i doma. :) Na obrázku vlevo. Vpravo je limetová limonáda s chia semínky.
Nước ép dưa
Nước ép dưa [nəok ep zəa] – je čerstvá šťáva z melounu. Na obrázku vlevo.
Nước ép ởi
Nước ép ởi [nəok ep əi] – je čerstvá šťáva z guávy, která na jazyku lehce dře (jakobyste pili víno s tříslovinou) a je úžasně osvěžující! Na obrázku vpravo.
Plánujete cestu do Vientamu? Tak koukněte ještě sem a nebo tuhle na rozcestník článků o mojí cestě do Vietnamu a zase zpátky.
ZDROJ:
Cestování, povídání, ochutnávání a tak. :)
The History of coffee in Vietnam
Ahojky tve články jsou úplně super, nádherné fotky a povídání k nim, moc me to bavilo cist děkuji :-)