Rok se Siemensem v kuchyni #2: Kombinovaná parní trouba
Rok se Siemensem v kuchyni #2: Kombinovaná parní trouba
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Tipy, triky, postupy  

Rok se Siemensem v kuchyni #2: Kombinovaná parní trouba

číst dál

Jaké výhody má kombinovaná parní trouba a proč byste ji měli chtít doma? Co všechno v ní upečete/uvaříte a na co si dát při výběru parní trouby obecně pozor? Jaké programy a technikálie využijete a co už je „zbytečná blbost“ navíc? Dneska se s váma chci podělit o všechno, co byste o parních troubách měli vědět, pokud si nějakou plánujete pořídit.

Stejně jako v předchozím článku o varných deskách bych vám hned na začátku chtěla doporučit, abyste si před nákupem trouby nejdřív dali dohromady, co nejčastěji pečete a vaříte. A co byste vařit a péct nově v (parní) troubě chtěli.

  • Pečete a vaříte zeleninu/maso a máte rádi jejich rychlou přípravu?
  • Pečete moučníky? A jaké? Z kynutého těsta/piškotového/lineckého…
  • Vaříte knedlíky? Houskové/bramborové i asijské dim sum/bao…
  • Máte rádi rýži a vaříte ji často?
  • Potrpíte si na domácí pečivo? Kváskový chléb, housky, focacciu, croissanty
  • Bavíte se v kuchyni cukrařinou? Hrajete si rádi s odpalovaným těstem a větrníky/éclairs, křehkým těstem a páji anebo s makronkami/marshmallow…?
  • Sušíte? Bylinky/houby/pusinky/ořechy/ovoce/jerky…

Určitě jsem na něco zapomněla. Ale vy, než si vyrazíte pořizovat jakoukoliv novou troubu si určitě nejdřív sedněte a napište si, co všechno běžně v kuchyni děláte a co od trouby očekáváte.

Já vám teď povím, co dovede kombinovaná parní trouba a proč byste takovou troubu měli doma chtít. A proč třeba zrovna tu, co mám v kuchyni já.

Kombinovaná parní trouba Siemens. Objem trouby je 71 l.

Pečicí vs. parní trouba

Na trhu se setkáte se čtyřmi druhy trub: klasickými pečicími, parními, kombinovanými a mikrovlnnými. V pečicí troubě můžete (velmi překvapivě) péct a grilovat,.:) V parní pečete/vaříte v páře a v kombinované troubě můžete péct, grilovat, kynout, rozmrazovat… klasicky i s horkým vzduchem, ale zároveň taky vařit anebo péct za pomocí páry, když ji chcete/potřebujete využít.

Pečete-li moučníky, u trouby s párou oceníte programy na kynutí a pečení se sondou i bez, díky kterým budete mít výsledek vždycky pod kontrolou.

Voilá!

Recept na chlebovou bábovku s revení a rozinkami najdete tuhle v odkazu.

Mikrovlnné trouby stojí pak trochu bokem. Neohřívají totiž potraviny zvenku jako běžné pečicí spotřebiče, ale za pomoci elektromagnetického (mikrovlnného) záření, které rozkmitává částice uvnitř pokrmu, a tím ho zahřívá. My doma mikrovlnku vůbec nemáme, protože mi tenhle princip nějak pocitově úplně nesedí. Já radši vařím a peču způsobem neandrtálským. :)

A navíc, pokud vaše trouba umí s párou, mikrovlnku vůbec nepotřebujete.

Moje kombinovaná parní trouba

Trouba je hned po varných deskách pro mě nejvyužívanějším a nejpohodlnějším spotřebičem v kuchyni. Několikrát do týdne mě zachraňuje, když potřebuju ohřát jídlo (a to i jeho podstatně větší množství, když přijde třeba návštěva), když nemám čas na vaření a chci jen něco plácnout na plech a nejpozději za půl hodiny se najíst. I když peču chleba a chci aby se na něm udělala krásná kůrka nebo jiné pečivo a potřebuju, aby mi dobře nakynulo. A taky, když dělám Dim sum, a přeženu to s množsvím (anebo mám prostě jenom velkej hlad).

Já v troubě vařím a peču často, a protože mám troubu, která peče jak s horkým vzduchem (4D), bez cirkulace vzduchu – klasicky, griluje a to všechno navíc i s párou, mám doma vlastně levný domácí konvektomat.

Konvektomat je profesionální moderní gastronomické vybavení, které se používá v restauračních kuchyních. Umožňuje tepelnou přípravu jídla pomocí horkého vzduchu, horké páry a jejich libovolnou kombinací v rozpětí teplot 30-300°C.

A přesně takhle funguje vaření s přidáváním páry.

Za výsuvným panelem s ovládáním a TFT dotykovým displejem se schovává nádržka na vodu o objemi 1 litr.

Stačí naplnit nádržku na vodu a vybrat si druh ohřevu. Při takovém vaření se během provozu spotřebiče přidává pára v různých intervalech a s různou intenzitou. Tím zůstává jídlo ve výsledku uvnitř šťavnatý a jen minimálně zmenšuje svůj objem a na povrchu získává křupavou kůrku a je pěkně lesklý. Přičemž si potřebnou kombinaci druhu ohřevu a zároveň intenzitu páry můžete nastavit sami anebo zvolit příslušný program. Teplotu lze navíc elektronicky regulovat v rozsahu 30°C-250°C (neoficiálně zvládne i 275°C).

Takže když např. peču chleba, naplním nádržku na vodu, nakynutý bochníček sešoupnu na rozehřátý pečicí kámen, zavřu troubu a pustím na 15 minut k pečení páru ve střední intenzitě.

That’s it!

Takovou kůrku mi u kvasovýho žitno-kamutovýho chleba se semínkama obyčejná trouba sama o sobě nikdy neudělala,. Vždycky jsem musela do trouby přidávat plech s kostkama ledu/studenou vodu a chleba po vytažení z trouby postříkat rosítkem.

Chleba z trouby s přidanou párou nemá chybu.<3

Naproti tomu během vaření čistě v páře – při použití funkce fullSteam – obklopuje horká pára pokrm po celou dobu, a tím brání vyšší ztrátě živin. A přitom tvar, barva a přirozená chuť potravin zůstává maximálně zachovaná.

Takhle se dá připravovat veškerá zelenina jako příloha anebo i do kombinovaných salátu s čerstvým ovozelem a bylinkama. Anebo uvařit brambory, napařit rýži nejenom tu jasmínovou, basmati…, ale třeba i tu na sushi. A samozřejmě moji milovanou mango sticky rice! A pak taky knedlíky. Ty klasický, ke svíčkový pečeni, ale i asijský jako jsou knedlíčky dim sum.

Díky páře navíc může taková trouba částečně nahradit i mikrovlnku, kdy pomocí jemné páry můžete ohřívat jídla z předešlého dne anebo nechat dobře nakynout těsto.

K tomu všemu slouží i výbava k troubě, která je součástí balení.

Trouba má objem 71 l a její vnitřní rozměry jsou: Š 46,5 cm x v 34 cm x H 41,5 cm. Takže se do ní vejdou plechy o velikosti: Š 45,5 cm x H 37,5 cm.

Základní příslušenství: dva plechy, dva rošty, jedna velká a malá děrovaná parní nádoba (XL+S), jedna neděrovaná parní nádoba…

A jedna pečicí sonda, neboli roastingSensor Plus.

S přípravou pokrmů vám můžou pomoci i přednastavené programy cookControl Plus ze „Siemens kuchařky“, která je v troubě nahraná. Stačí do ní zavřít kuře na placato, použít pečicí sondu (která je díky třem měřicím bodům opravdu přesná a spolehlivá), nastavit teplotu anebo program a vrátit se k hotovýmu jídlu.

Trouba má spoustu přednastavených programů, takže když nechcete vařit a péct, a hlídat všechno podle sebe, můžete využít „Siemens kuchařku“. Když nemám čas a náladu, tak programy využívám.

Musela jsem si zvyknout jen na jednu věc. A to, že jsem dřív vždycky nejprve troubu rozehřála, a pak do ní dávala jídlo, které se hned peklo. S přednastavenými programy to ale funguje tak, že všechno vkládáte do trouby studený. Trouba si sama změří vlhkost vloženého pokrmu, nastaví odpovídající teplotu a dobu trvání, kterou v průběhu pečení na základě několika faktorů kontroluje. Pro mě to z počátku bylo velký sci-fi, ale fakt to funguje a na některý  jídla to ráda využívám.

U pečení (např. bábovky) pak stačí využít tzv. bakingSensor. Připravíte si těsto, zvolíte program a máte padla. Jakmile je napečeno, vzbudí vás budík. :)

Navíc takový „rychloohřev“, bez předehřátí snižuje spotřebu energie a je tím pádem ekologický. Funkci coolStart navíc využívám k rozmražování.

Co mě hodně baví a ocenila jsem hlavně o Vánocích, kdy peču cukroví, je „4D horký vzduch“. Protože tady v týhle troubě opravdu funguje cirkulace vzduchu tak, že můžu dát plechů do trouby víc, bez ohledu na úroveň zásuvky a všude se mi to upeče stejně!

Čištění je tu taky hračka, a to díky programu ecoClean Plus (ty názvy tu celou dobu píšu hlavně pro lepší orientaci, kdyby vás trouba zaujala natolik, že byste si ji hledali v eshopech – ať víte, co ty termíny opravdu znamenají), který nečistoty vypeče a vy je pak snadno můžete setřít. Jenom pozor na citlivý smalt (!), a pokud vám něco v troubě – a teď mluvím obecně, protože to se týká jakékoliv trouby – vyteče na smaltovaný povrch, může to zapečením nadělat škodu, kterou už z povrchu nikdy úplně neodstanete. Tak se tenhle materiál prostě bohužel chová. A proto všechno umývejte a utírejte včas a nezapékejte bez povšimnutí…

Kdyby vás zajímalo, jaký typ trouby konkrétně mám, tak je to Siemens HS658GXS1 (nový model najdete tuhle, ale i tu moji troubu ještě lze na netu sehnat) a na detailní návod se můžete podívat tuhle.

Vaše dotazy ze Stories jsem zohlednila ve článku, kde jsem se je snažila všechny zodpovědět. Kdybych na nějaký zapomněla, připomeňte mi ho v komentářích. Děkuju! :)

Jinak co se týče nákupu téhle trouby od Siemens a jakékoliv jiné parní za míň peněz, což byla taky jedna z otázek, tak bych jen chtěla říct, že žádnou takovou neznám. Ona totiž není parní trouba jako parní trouba. Zkuste si projít funkce jiných parních trub, ty si porovnejte a dáte mi za pravdu.

Těch kombinovaných AKA „domacích konvektomatů“ navíc na trhu fakticky moc není. A tak si nemyslím, že v tomhle konkrétním případě narazíte na nějaké „levnější dvojče“ (i když mně osobně cca 30 000 Kč za takovou pecku nepřijde moc). Jasně, že si firmy snaží konkurovat a „inspirovat se“, ale taky se snaží odlišit, a třeba už jen tím, že sypou značný peníze do vývoje. A to BSH (Bosch Siemens Hausgeräte GmbH) dělá. A pak ty vychytávky používá i v rámci BSH domácích spotřebičů od svých značek: Siemens, BOSCH, Gagennau. Ale vždycky tak, aby si v rámci implementace nelezly vzájemně do zelí…

Jenom v roce 2019 Siemens zaregistroval na 3 750 patentů a celosvětově podal na 6 850 zpráv k patentovým návrhům. Na 220 pracovních dní minulého roku tak připadlo 31 vynálezů/den. Více info tuhle.

Na závěr chci už jen dodat, že za vůbec nejpodstatnější věc obecně považuju se se spotřebičem dobře sžít a naučit se s ním zacházet. Ve chvíli, kdy máte doma totiž něco, co neumíte správně ovládat jsou vám i ty nejlepší funkce tak nějak k ničemu a spíš na škodu. Mně chvíli trvalo, než jsem se s troubou naučila a i jsem se u ní párkrát pěkně navztekala, ale ta investice času se neskutečně vyplatila! Tak na to jen u pořizování čehokoliv nejen do kuchyně taky myslete. ;)

Pokud přemýšlíte nad koupí spotřebičů od značky Siemens, stavte se v největším showroomu značky v Česku v Brand Experience Center v Praze 5, kde máte možnost vyzkoušet si na předváděcích akcích a kurzech vaření spotřebiče v akci.

Článek vznikl ve spolupráci se značkou Siemens.

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Přidat konimentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!