Stejně jako v předchozím článku o varných deskách bych vám hned na začátku chtěla doporučit, abyste si před nákupem trouby nejdřív dali dohromady, co nejčastěji pečete a vaříte. A co byste vařit a péct nově v (parní) troubě chtěli.
- Pečete a vaříte zeleninu/maso a máte rádi jejich rychlou přípravu?
- Pečete moučníky? A jaké? Z kynutého těsta/piškotového/lineckého…
- Vaříte knedlíky? Houskové/bramborové i asijské dim sum/bao…
- Máte rádi rýži a vaříte ji často?
- Potrpíte si na domácí pečivo? Kváskový chléb, housky, focacciu, croissanty…
- Bavíte se v kuchyni cukrařinou? Hrajete si rádi s odpalovaným těstem a větrníky/éclairs, křehkým těstem a páji anebo s makronkami/marshmallow…?
- Sušíte? Bylinky/houby/pusinky/ořechy/ovoce/jerky…
Určitě jsem na něco zapomněla. Ale vy, než si vyrazíte pořizovat jakoukoli novou troubu, si určitě nejdřív sedněte a napište si, co všechno běžně v kuchyni děláte a co od trouby očekáváte.
Já vám teď povím, co dovede kombinovaná parní trouba a proč byste takovou troubu měli doma chtít. A proč třeba zrovna tu, co mám v kuchyni já.

Kombinovaná parní trouba Siemens. Objem trouby je 71 l.
Pečicí vs. parní trouba
Na trhu se setkáte se čtyřmi druhy trub: klasickými pečicími, parními, kombinovanými a mikrovlnnými. V pečicí troubě můžete (velmi překvapivě) péct a grilovat. :) V parní pečete/vaříte v páře a v kombinované troubě můžete péct, grilovat, kynout, rozmrazovat… klasicky i s horkým vzduchem, ale zároveň taky vařit nebo péct za pomoci páry, když ji chcete/potřebujete využít.

Pečete-li moučníky, u trouby s párou oceníte programy na kynutí a pečení se sondou i bez, díky kterým budete mít výsledek vždycky pod kontrolou.

Voilà!
Recept na chlebovou bábovku s revení a rozinkami najdete tuhle v odkazu.
Mikrovlnné trouby stojí pak trochu bokem. Neohřívají totiž potraviny zvenku jako běžné pečicí spotřebiče, ale za pomoci elektromagnetického (mikrovlnného) záření, které rozkmitává částice uvnitř pokrmu, a tím ho zahřívá. My doma mikrovlnku vůbec nemáme, protože mi tenhle princip nějak pocitově úplně nesedí. Já radši vařím a peču způsobem neandrtálským. :)
A navíc pokud vaše trouba umí s párou, mikrovlnku vůbec nepotřebujete.
Moje kombinovaná parní trouba
Trouba je hned po varných deskách pro mě nejvyužívanějším a nejpohodlnějším spotřebičem v kuchyni. Několikrát do týdne mě zachraňuje, když potřebuju ohřát jídlo (a to i jeho podstatně větší množství, když přijde třeba návštěva), když nemám čas na vaření a chci jen něco plácnout na plech a nejpozději za půl hodiny se najíst. I když peču chleba a chci, aby se na něm udělala krásná kůrka, nebo jiné pečivo a potřebuju, aby mi dobře nakynulo. A taky když dělám dim sum a přeženu to s množstvím (anebo mám prostě jenom velkej hlad).
Já v troubě vařím a peču často, a protože mám troubu, která peče jak s horkým vzduchem (4D), bez cirkulace vzduchu – klasicky, griluje a to všechno navíc i s párou, mám doma vlastně levný domácí konvektomat.
Konvektomat je profesionální moderní gastronomické vybavení, které se používá v restauračních kuchyních. Umožňuje tepelnou přípravu jídla pomocí horkého vzduchu, horké páry a jejich libovolnou kombinací v rozpětí teplot 30–300 °C.
A přesně takhle funguje vaření s přidáváním páry.

Za výsuvným panelem s ovládáním a TFT dotykovým displejem se schovává nádržka na vodu o objemu 1 litr.
Stačí naplnit nádržku na vodu a vybrat si druh ohřevu. Při takovém vaření se během provozu spotřebiče přidává pára v různých intervalech a s různou intenzitou. Tím zůstává jídlo ve výsledku uvnitř šťavnatý a jen minimálně zmenšuje svůj objem a na povrchu získává křupavou kůrku a je pěkně lesklý. Přičemž si potřebnou kombinaci druhu ohřevu a zároveň intenzitu páry můžete nastavit sami nebo zvolit příslušný program. Teplotu lze navíc elektronicky regulovat v rozsahu 30 až 250 °C (neoficiálně zvládne i 275 °C).
Takže když např. peču chleba, naplním nádržku na vodu, nakynutý bochníček sešoupnu na rozehřátý pečicí kámen, zavřu troubu a pustím na 15 minut k pečení páru ve střední intenzitě.
That’s it!
Takovou kůrku mi u kvasovýho žitno-kamutovýho chleba se semínkama obyčejná trouba sama o sobě nikdy neudělala. Vždycky jsem musela do trouby přidávat plech s kostkama ledu/studenou vodu a chleba po vytažení z trouby postříkat rosítkem.

Chleba z trouby s přidanou párou nemá chybu. <3
Naproti tomu během vaření čistě v páře – při použití funkce fullSteam – obklopuje horká pára pokrm po celou dobu, a tím brání vyšší ztrátě živin. A přitom tvar, barva a přirozená chuť potravin zůstává maximálně zachovaná.
Takhle se dá připravovat veškerá zelenina jako příloha anebo i do kombinovaných salátu s čerstvým ovozelem a bylinkama. Anebo uvařit brambory, napařit rýži – nejenom tu jasmínovou, basmati… ale třeba i tu na suši. A samozřejmě moji milovanou mango sticky rice! A pak taky knedlíky. Ty klasický, ke svíčkový pečeni, ale i asijský, jako jsou knedlíčky dim sum.
Díky páře navíc může taková trouba částečně nahradit i mikrovlnku, kdy pomocí jemné páry můžete ohřívat jídla z předešlého dne anebo nechat dobře nakynout těsto.
K tomu všemu slouží i výbava k troubě, která je součástí balení.

Trouba má objem 71 l a její vnitřní rozměry jsou: Š 46,5 cm × V 34 cm × H 41,5 cm. Takže se do ní vejdou plechy o velikosti 45,5 cm × H 37,5 cm.

Základní příslušenství: dva plechy, dva rošty, velká a malá děrovaná parní nádoba (XL + S), jedna neděrovaná parní nádoba…

… a jedna pečicí sonda neboli roastingSensor Plus.
S přípravou pokrmů vám můžou pomoci i přednastavené programy cookControl Plus ze „Siemens kuchařky“, která je v troubě nahraná. Stačí do ní zavřít kuře na placato, použít pečicí sondu (která je díky třem měřicím bodům opravdu přesná a spolehlivá), nastavit teplotu anebo program a vrátit se k hotovýmu jídlu.

Trouba má spoustu přednastavených programů, takže když nechcete vařit a péct a hlídat všechno podle sebe, můžete využít kuchařku Siemens. Když nemám čas a náladu, tak programy využívám.
Musela jsem si zvyknout jen na jednu věc. A to, že jsem dřív vždycky nejprve troubu rozehřála a pak do ní dávala jídlo, které se hned peklo. S přednastavenými programy to ale funguje tak, že všechno vkládáte do trouby studený. Trouba si sama změří vlhkost vloženého pokrmu, nastaví odpovídající teplotu a dobu trvání, kterou v průběhu pečení na základě několika faktorů kontroluje. Pro mě to z počátku bylo velký sci-fi, ale fakt to funguje a na některý jídla to ráda využívám.
U pečení (např. bábovky) pak stačí využít tzv. bakingSensor. Připravíte si těsto, zvolíte program a máte padla. Jakmile je napečeno, vzbudí vás budík. :)
Navíc takový „rychloohřev“ bez předehřátí snižuje spotřebu energie, a je tím pádem ekologický. Funkci coolStart navíc využívám k rozmrazování.
Co mě hodně baví a ocenila jsem hlavně o Vánocích, kdy peču cukroví, je „4D horký vzduch“. Protože tady v týhle troubě opravdu funguje cirkulace vzduchu tak, že můžu dát plechů do trouby víc, bez ohledu na úroveň zásuvky, a všude se mi to upeče stejně!
Čištění je tu taky hračka, a to díky programu ecoClean Plus (ty názvy tu celou dobu píšu hlavně pro lepší orientaci, kdyby vás trouba zaujala natolik, že byste si ji hledali v e-shopech – ať víte, co ty termíny opravdu znamenají), který nečistoty vypeče a vy je pak snadno můžete setřít. Jenom pozor na citlivý smalt (!), a pokud vám něco v troubě – a teď mluvím obecně, protože to se týká jakékoli trouby – vyteče na smaltovaný povrch, může to zapečením nadělat škodu, kterou už z povrchu nikdy úplně nedostanete. Tak se tenhle materiál prostě bohužel chová. A proto všechno umývejte a utírejte včas a nezapékejte bez povšimnutí…
Kdyby vás zajímalo, jaký typ trouby konkrétně mám, tak je to Siemens HS658GXS1 (nový model najdete tuhle, ale i tu moji troubu ještě lze na netu sehnat) a na detailní návod se můžete podívat tuhle.
Vaše dotazy ze Stories jsem tu zohlednila a snažila se všechny zodpovědět. Kdybych na nějaký zapomněla, připomeňte mi ho v komentářích. Děkuju! :)
Jinak co se týče nákupu téhle trouby od Siemens a jakékoli jiné parní za míň peněz, což byla taky jedna z otázek, tak bych jen chtěla říct, že žádnou takovou neznám. Ona totiž není parní trouba jako parní trouba. Zkuste si projít funkce jiných parních trub, ty si porovnejte a dáte mi za pravdu.
Těch kombinovaných AKA „domacích konvektomatů“ navíc na trhu fakticky moc není. A tak si nemyslím, že v tomhle konkrétním případě narazíte na nějaké „levnější dvojče“ (i když mně osobně cca 30 000 Kč za takovou pecku nepřijde moc). Jasně že si firmy snaží konkurovat a „inspirovat se“, ale taky se snaží odlišit, třeba už jen tím, že sypou značný peníze do vývoje. A to BSH (Bosch Siemens Hausgeräte GmbH) dělá. A pak ty vychytávky používá v rámci BSH do domácích spotřebičů svých značek: Siemens, Bosch, Gaggenau. Ale vždycky tak, aby si v rámci implementace nelezly vzájemně do zelí…
Jenom v roce 2019 Siemens zaregistroval na 3 750 patentů a celosvětově podal na 6 850 zpráv k patentovým návrhům. Na 220 pracovních dní minulého roku tak připadlo 31 vynálezů/den. Více info tuhle.
Na závěr chci už jen dodat, že za vůbec nejpodstatnější věc obecně považuju se se spotřebičem dobře sžít a naučit se s ním zacházet. Ve chvíli, kdy máte doma totiž něco, co neumíte správně ovládat, jsou vám i ty nejlepší funkce tak nějak k ničemu a spíš na škodu. Mně chvíli trvalo, než jsem se s troubou naučila a taky jsem se u ní párkrát pěkně navztekala, ale ta časová investice se neskutečně vyplatila! Tak na to jen u pořizování čehokoli – nejen do kuchyně – myslete. ;)
Pokud přemýšlíte nad koupí spotřebičů od značky Siemens, stavte se v největším showroomu značky v Česku v Brand Experience Center v Praze 5, kde máte možnost vyzkoušet si na předváděcích akcích a kurzech vaření spotřebiče v akci.
Článek vznikl ve spolupráci se značkou Siemens.
Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...