Online kurz vaření #11: napařované palačinky Banh/Pho cuon s masem i bez
Online kurz vaření #11: napařované palačinky Banh/Pho cuon s masem i bez
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Online kurzy vaření  

Online kurz vaření #11: napařované palačinky Banh/Pho cuon s masem i bez

číst dál

Nestíháte se přihlásit na moje kurzy vaření? Uvařte si se mnou online, z pohodlí vlastní kuchyně a zadarmo! Tentokrát v sobotu 18. června od 10:00. Těším se na vás na svém Instagramu @zasadnezdrave.

Máte rádi lehká jídla? Tak to vás teď překvapím receptem na vietnamské palačinky, co se připravují na páře v ulicích Vietnamu. Ano, čtete správně. Vietnamský streetfood bez bůčku i smažení! Chcete si pochutnat na svěžích závitcích plněných zeleninou a voňavými bylinkami s masem i bez, se dvěma druhy omáček?

Tak si pročtěte článek, nakupte suroviny podle nákupního seznamu, připravte si ingredience a vytiskněte přiložený recept v pdf. na konci článku. A pak už se jen připojte v sobotu 18. června v 10:00 k live streamu na mém Instagramu: @zasadnezdrave. Uvaříme si to všechno společně, online. Těším se na vás!

Bánh cuốn (vlevo) jsou palačinky z rýžového těsta plněné směsí mletého vepřového masa, cibule a hub. Phở cuốn (vpravo) se plní směsí křupavého salátu, voňavých bylinek a restovaným hovězím masem. Vše je doplněno smaženou cibulkou, arašídy, dvěma druhy omáček a chilli.

Bánh cuốn (vlevo) jsou palačinky z rýžového těsta plněné směsí mletého vepřového masa, cibule a hub. Phở cuốn (vpravo) se plní směsí křupavého salátu, voňavých bylinek a restovaným hovězím masem. Vše je doplněno smaženou cibulkou, arašídy, dvěma druhy omáček a chilli.

Bánh cuốn jsou průhledné rýžové palačinky, které se tradičně připravují na páře. Plní se směsí z mletého vepřového masa, hub šitake a cibule. Servírují se k nim čerstvé voňavé bylinky, posypávají se praženou cibulkou i nesolenými arašídy a doplňují sladkokyselou tradiční omáčkou Nước chấm. Je to lehké a jednoduché jídlo, které si můžete připravit v domácích podmínkách i bez speciálního vietnamského pařáčku.

Podobně vyhlížející Phở cuốn se plní směsí křupavého salátu, voňavých bylinek a restovaným hovězím masem. Opět se palačinky zasypávají smaženou cibulkou, arašídy, a pak se namáčí buďto do stejné zálivky anebo do tmavší se sojovou omáčkou.

Obě varianty si společně připravíme s masem i v čistě rostlinné variantě, ale je jen na vás, čím si je případně doplníte podle vlastní chuti. Já je mám ráda takhle a těsto na ně připravuju na klasickém kovovém pařáčku s dortovou vložkou s okraji, kterou si půjčuju od dortové formy. :)

Proč a jak si povíme během online kurzu vaření, stejně tak jako o všech surovinách i tradiční výrobě, a jak si se vším poradit v domácích podmínkách.

Tak co. Přidáte se?

Těším se na vás v 10:00 18. června na mém Instagramu na live streamu!

Online kurz vaření pro vás mohl vzniknout díky mému milému partnerství se značkou Siemens.

Nákupní seznam

Asijské suroviny nejlépe seženete ve vietnamské tržnici v Libuši-Písnici Sapa, v ulici Francouzská 66 v Thai’s Asian shop… (v Praze), v tržnici Vinamo (v Brně – na Olomoucké), nebo v menších asijských potravinách po celé republice. Na kurzech vaření jsem si díky mnoha z vás potvrdila, že i na malém městě/vesnici se dá s Vietnamci ve večerce domluvit a speciální suroviny si u nich objednat.

Některé bylinky a další asijské suroviny seženete např. i v Makru anebo na Rohlíku.

Snad jsem na nic nezapomněla. Tak 18. června v 10:00 na live streamu u mě na Instagramu @zasadnezdrave u plotny ahóóój!

Seznam surovin na Bánh/Phở cuốn

Na těsto:

  • 100 g rýžové mouku
  • 100 g tapiokové mouky
  • 300 ml vody
  • ½ lžičky mořské soli
  • 2 lžičky rýžového oleje

Na olej z jarní cibulky:

  • 200 ml rostlinného oleje
  • 100 g jarní cibulky

Na náplň do Bánh cuốn:

  • 100 g mletého vepřového masa (vepřová plec) nebo uzené tofu/vejce (varianta bez masa)
  • 1 hrst sušeného jidášova ucha
  • 1 hrst hub šitake
  • 10 g koriandrových stonků
  • 1 jarní cibulka
  • 1 šalotka
  • 1,5 lžíce rybí omáčky (ve variantě bez masa vynecháte a použijete dvojnásobek Tamari)
  • 1,5 lžíce sojové omáčky Tamari
  • ¼ lžičky soli
  • čerstvě mletý pepř

Na náplň do Phở cuốn:

  • 150 g hovězí kýty (maso můžete nahradit křupavým tofu viz recept na Bún bò Nam Bộ)
  • 1 hrst mungo výhonků
  • 1 stroužek česneku
  • 1×2 cm čerstvého zázvoru
  • ½ lžičky třtinového cukru
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce sojové omáčky Tamari
  • ½ lžičky praženého sezamového oleje
  • ¼ lžičky mořské soli
  • čerstvě mletý pepř na dochucení
  • 1 lžička černého sezamu
  • 1 lžička praženého světlého sezamu
  • 1 hrst směsi čerstvého koriandru a máty
  • 1 hrst křupavého salátu

Na ozdobu:

  • 1 hrst pražených nesolených drcených arašídů
  • 1 hrst smažené vietnamské šalotky
  • chilli papričky

Na omáčku #1:

  • 50 ml třtinového cukru
  • 50 ml rybí omáčky
  • 65 ml limetové šťávy
  • 150 ml vody
  • 1 stonek citronové trávy
  • 1 stroužek česneku
  • ½ chilli papričky ptačí oko

Na omáčku #2:

  • 80 ml tamari
  • 60 ml třtinového cukru
  • 60 ml limetové šťávy
  • 1 lžička praženého sezamového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • černý pepř a chilli podle chuti
  • pražené a nesolené drcené arašídy

Mise en place

Abychom si všechno stihli během hodiny a půl říct i uvařit, musíme si některé suroviny a postupy nachystat dopředu.

Takže v sobotu 18.6. v 10:00 mějte přípravu před vařením nachystanou, prosím, takhle:

Příprava surovin na Bánh/Phở cuốn:

  • telefon/iPad/počítač apod. mějte někde, kde se na něj budete moct v pohodě dívat a zároveň u něj půjde i vařit. Pokud budete jen koukat a vařit se vám nechce, klidně se zas natáhněte ;)
  • těsto na palačinky si smíchejte večer předem. Čím víc bude těsto odležené, tím budou palačinky vláčnější, chutnější a budou dobře držet pohromadě. Využijte k tomu recept na konci článku, kde je všechno do detailu vysvětlené a napsané.
  • stejně tak si připravte suroviny na masovou/rostlinnou směs Bánh/Phở cuốn, nakrájejte si zeleninu, otrhejte a přichystejte si bylinky, výhonky, koření i ingredience na omáčky, budou se vám hodit mističky, misky i talíře

Na vaření online pak budete potřebovat mít ještě k ruce

  • papírové utěrky/ ubrousky nebo látkovou utěrku na ruce
  • zástěru na vaření
  • prkénko na krájení
  • ostrý nůž na zeleninu
  • dostatečně velkou hlubší pánev/wok s padnoucí poklicí (ideálně skleněnou) na napařování palačinek
  • odjímatelné dno s nepřilnavým povrchem z dortové formy s rantlem (já používám tuto od fimy Master Class z Kitchenetteshop)
  • kuchařskou tepluvzdornou stěrku (já používám tuto od Mauvielle – vyrábí se v různých barvách
  • mašlovačka na olej
  • velký talíř na servírování salátu a bylinek
  • metlu na šlehání
  • polévkové lžíce
  • čajové lžičky
  • odměrku s mírou po 50 ml
  • talíře na jídlo
  • hůlky na konzumaci/příbory
  • vytištěné recepty viz níže

A kdo dočetl až sem, vysloužil si recept.

Recept na Banh/Pho cuon s masem i bez v pdf.

Prosím k vaření si ho vytiskněte, ať máte po ruce gramáže, já někdy vařím dost intuitivně a pamatuju si spíš poměry než váhy. :))

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Přidat konimentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Kurzy vaření Přidejte se

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!