Na večeři u Marka Fichtnera v Augustine Restaurant
Na večeři u Marka Fichtnera v Augustine Restaurant
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Gastrozážitky  

Na večeři u Marka Fichtnera v Augustine Restaurant

číst dál

Marek Fichtner je snad nejmilejší a nejhodnější šéfkuchař, kterýho znám. Šéfuje kuchyni hotelový restaurace Augustine Prague, která podle svých slov nabízí „sofistikovanou evropskou kuchyni i tradiční české speciality v moderním pojetí“. A já k tomu dodám, že celý koncept ještě navíc fantasticky doplňuje o dialog mezi tajuplnou historií a šetrnou, velkorysou rekonstrukcí hotelovýho komplexu, v němž se restaurace nachází.

No co vám budu povídat, moje kunsthistorická duše se v těchhle prostorách a s tímhle menu prostě bez ostychu dojala. Myslím, že pochopíte proč.

Zleva: Lukáš, Klárka, Jája, Adélka, Lucinka, Milan, Jirka, Mari, Káťa, Markétka a za foťákem Adam

Ale hezky pěkně od začátku. S Markem se znám z projektu Food Revolution Day, kdy každej rok vaříme společně s kuchaři i nekuchaři a všemožnými umělci pro děti. V úterý jsme sice měli s Gastrokroužkem fotit další kapitolu do naší kuchařky, jenže nám vypadly prostory, a tak jsme využili společnýho volna a přijali pozvání právě do Augustine Restaurant kousek od Malostranskýho náměstí.

Pokud milujete skvělý jídlo, příběhy a nádhernou architekturu (tak jako já), tak si na tohle místo určitě vzpomeňte! Já tam rozhodně zase někdy vyrazím. A i ve dne na oběd, už jenom proto, abych si doplnila galerii o fotku nádherný zahrady, kterou jsme si po večeři v noci už nestihli užít.

O restauraci, baru i pivnici

Nicméně, měli jsme ten večer báječnýho průvodce, samotnýho pana šéfkuchaře, kterej nás provedl nejenom svojí krásnou a rozsáhlou kuchyní (kdo sledoval moje Stories, tak už všechno viděl), ale taky celým pohádkovým komplexem nejenom bývalýho augustiniánskýho kláštera sv. Tomáše ze 13. století.

Pivnice sv. Tomáše

Strop v baru

„Refectory bar“

Samotnou restauraci najdete hned na jeho nádvoří, a tak se v létě můžete usadit i venku s výhledem do zahrady, kterou příště musím víc prozkoumat, už jenom kvůli těm slunečním hodinám. A pak si taky zajdu do baru na drink (!), kterým jsme jenom procházeli. Ale představte si, že je z bývalýho klášterního refektáře (jídelny) a má nádhernej strop a interiér vymazlenej do posledního detailu. Celou prohlídku jsme zakončili v pivnici sv. Tomáše, která je v podzemní grottě (uměle vytvořený jeskyni typický pro období renesance a baroka) s původníma stalaktitama a stalagnátama ze 17. století a terakotovou podlahou. No, prostě dokonalost!

V kuchyni

Svatotomášské pivo – tekutý poklad augustiniánů

Monastery degustation menu

K večeři jsme si vybrali čtyřchodový degustační menu, který bylo prostě výborný.

Pečivo a amuse-bouche

Pečivo s máslem s černou solí – a nejlepší byl cibulovej chleba!

Pstruh, houby, hrášková espuma

Předkrm

Fantastický rillette z králíka s karamelem ze slunečnicových semínek byl úplně boží!

Rillette z králíka, slunečnicová semínka, majonéza z řeřichy potoční, pěna z podmáslí, rajčatové želé, vaječný žloutek

Polévka

Tak ta mě dostala asi nejvíc. Krémová rajčatová polévka – ale bílá! Byla skvělá, navíc s ginem a okurkou… Fantazie.

Bílý rajčatový krém, citronová tortelli, ricotta, gin, okurka

A zároveň „signature dish“ Augustine Prague z přeštíka. Moc dobrý.

Hřbet z přeštického prasátka, křupavý bůček, svatotomášské pivo, kukuřice, fazolové lusky

Dezert

Místo mrkvovýho dortíku jsme dostali exotický mousse. Na dortík se ještě vrátím! :) Ale pěna byla supr.

Pěna ze sudači a manga, kompot z mučenky a ananasu, malinový sorbet (sudači je japonský citrus podobný limetě)

V karafách jsme dostali vodu skvěle ochucenou čerstvýma citrusama a víno jsme pili z valtickýho Vinařství pod zámkem: bílé – Ryzlink vlašský 2015 (pozdní sběr), červené – Merlot 2012 (pozdní sběr).

Merlot 2012 – pozdní sběr, Vinařství pod zámkem, Valtice

Ještě jednou díky, Marku, za pozvání, bylo to naprosto fantastický!

Mára s Lukášem

Mára s Jájou

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Přidat konimentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejbližší akce Kde se můžeme potkat a poklábosit

Můj kalendář

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Nevěříte? Instakuk!

NEJ recepty Co mě nejvíc ba

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

NEJ z bloguCo mě nejvíc... taky ba

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Gyro output