Deník od protinožců #1: Objevujeme Sydney
Deník od protinožců #1: Objevujeme Sydney
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Cestování  

Deník od protinožců #1: Objevujeme Sydney

číst dál

Vloni touhle dobou jsme seděli smutný doma na gauči. Jary po operaci achilovky s nohou v sádře, protože nás 14 dní před odletem nenapadlo nic lepšího než jít s kámošema na badminton. A já vystrašená a votrávená jako malajskej šíp, že se nikam neletí a Jary bude skákat přes kaluže při nejlepším až tak za půl roku. A taky proto, že neuvidim Karolí, Josefí a Davida, který se rozhodli žít v Sydney na Manly, a mně se po nich strašně stejská. Prostě mít nejká 16 074 km daleko je často úplně naprd.

Ale my jsme to nevzdali! :)) A letos jsme ty letenky a všechno koupili a zařídili znovu. A taky si řekli, že kdo se bojí nesmí do lesa… a proto jsem Jaryho pro jistotu asi tak měsíc před odletem zamkla doma, a zatrhla mu veškerý (sportovní) vycházky. :D

Day 1: Za 24 hodin přes Dauhá až do Sydney

Tohle je mimochodem jeden z nejkratších letů k protinožcům vůbec. S Quatar airways jsme letěli poprvý. Je to pohodlný, A 380 je fakt velkej ptáček, ale třeba na jídlo jsme asi neměli takový štěstí jako zatím vždycky u Emirates. Nicméně přestupovat v Kataru byla pro nás výhra, i přes to, že jsme neletěli s Martinem Jarošem, se kterým bych se cestou sem potkala náhodou dost ráda. :) To letiště je tu strašně příjemný, rozhodně v tu dobu, kdy jsme tu pár hodin „bivakovali“ my (16-20 hod), nás tu zarazilo poměrně výrazný prázdno. Kdo sledoval Stories, to letiště duchů viděl! :D

PS: Pro představu v Dubaji se přepraví ročně kolem 88 mil. osob, v Dauhá „jen“ 35 mil. Takže fakt nechápu, kde všichni ty lidi byli… :))

https://www.instagram.com/p/BpKUkWgAS57

Day 2: Ve Freshwater s Karolí a Josefí

Karolí „brdínek“ – a tohle bych teda asi měla vysvětlit, říkáme si totiž od šestý třídy „brdí“, často se na to ptáte co to furt tý Karolíně řikám, :)) nemáme k tomu žádný zajímavý vysvětlení, prostě je to přezdívka z dětství, která pravděpodobně vznikla proto, že jsme tehdy říkaly „ty brďo!“ tak dlouho, až nám to zůstalo a přetvořilo se v označení „brdínci“. :)) Já vim, je to asi úplně debilní, ale prostě to jsme my! :D – je moje nejlepší kamarádka, kterou možná znáte z našeho prvního blogu Jako rybička. Má úplně boží malou holčičku Josefínu a muže Davida, kterej se s mým mužem kamarádí taky od šestý třídy ZŠ jako my.

Karolí s Davidem žijou už pět let v Sydney, dneska na „Freshie“, a prakticky od tý doby jsme se tu s nima plánovali potkat. A konečně to letos vyšlo! Dneska nás tu tyhle dvě treperendy provedly.

Karolínka a Pepi. <3

Freshwater beach.

Fun fact #1: Chodím tu ZÁSADNĚ v protisměru a rozčiluju se, že se mi tu lidi motaj pod nohy. :D Kdyby mě někdo posadil do auta, sednu si na sedadlo spolujezdce a budu se dožadovat svýho volantu! A pravděpodobně bych nás na první křižovatce zabila. Ještě že tady řídit nemusím!

Day 3: Opera, botanická, muzeum umění a CBD

Na skok v centru. Za jeden den absolvovat a vstřebat Sydney CBD (Central Business District) je prostě nemožný! Ale obejít pár míst už jsme tu dneska stihli. Z Freshe sem vyplouvá co půl hodinu ferryna, a tak se nám cestou do města otevřely tyhle vyhlášený výhledy na operu a New South Waleskej „Manhattan“.

Sydney CBD a opera.

Josefí s Jájou na opeře. :)

Prošli jsme se kolem operykrálovskou botanickou zahradou, přes zastávku u výstavky masožravek se vyloupli u Galerie umění. Trošku jsme se tam pocourali, ale vzhledem k tomu, že kromě jídla a vaření miluju taky dějiny a historii umění, určitě se sem ještě vrátíme za mistrama moderního umění z Hermitáže.

Karolí nám taky ukázala spoustu drobnejch obchůdků cestou, kam vyrazíme rozhodně minimálně ještě jednou, protože třeba takový koření v Gewürzhaus bylo něco neskutečnýho! Ještě, že jsem do Sydney táhla takovejch věcí, který tu zůstanou, protože nazpátek domů si hodlám už teď odvízt asi tak půlku města.

Fun fact #2: Lidi tu často chodí jíst do hotelu. Proč ne, že jo. Připadá vám to ale zajímavý jen do tý chvíle, než vám někdo vysvětlí, že tedy slovo HOTEL = RESTAURACE.

Day 4: Zpovykaný kavárenský povalečky v Rollers Bakehouse

Kdo by to snad ještě nevěděl, nepiju kafe. Nějak jsem mu nepřišla na chuť. Jediný, kterýmu „rozumím“, je to vietnamský, který nejenom, že úžasně voní po kakaovejch bobech, orientu, ale protože je navíc pražený na přepuštěným másle, je i takový jakoby karamelový a dává se do něj salko :D (nebo kokosový mlíko), takže je taky pěkně slaďoučký. :)) Ale stejně mě kavárny bavěj! Už jenom pro to krásný a voňavý prostředí.

https://www.instagram.com/p/BpUGkRmAZwM

Kousek vedle hlavní promenády (The Corso) na Manly jedna taková kouzelná voňavá kavárnička s pekárnou schovaná je. Teda. Ono je tady kaváren asi milión, ale tahle mě zatím zaujala nejvíc. Pečou tu všechno možný z listovýho těsta, je to výborný a úplně nádherný! Pokud tu budete, stavte se v Rollers Bakehouse.

Fun fact #3: Se svým krátkým sestřihem bych tu jako školačka asi úplně neobstála. Za celý týden jsem tu nepotkala jedinou holčinu školou povinnou, která by pod kloboukem s širokým lemem (děti tu mají roztomilý školní uniformy) neměla dlouhej culík. Všechny děvčata tu nosí dlouhý vlasy. Zajímalo by mě proč.

K obědu jsme měli parádní filírovanej steak z free range hovězího s batátovo-mrkvovým pyré s kokosovým mlíkem se salsou verde. Ptali jste se na recept na to pyré, takže tady ho máte (porce pro 4 osoby). Ale fakt je úplně primitivní:

  • 5 menších batát (400 g)
  • 1 mrkev (90 g)
  • 2 lžíce (hroznového) oleje
  • 270 ml kokosového mléka
  • 150 ml vody (ideálně zeleninového vývaru – my ho neměli)
  • sůl
  • pepř
  • (máslo na zjemnění)

Zeleninu na tlustší plátky (1 cm široké) opečte v troubě při 200°C, zabere vám to asi 20 minut. Karolí tu má na pečení hroznovej olej, tak jsem na pečení zelči použila ten. V hrnci ohřejte kokosové mléko s vodou. Upečenou zeleninu přidejte do zředěného mléka a rozmixujte do hladka. Osolte a opepřete podle chuti, případně přidejte kousek másla na zjemnění.

Day 5: Curl curl beach a večeře v Sunset Sabi

Ráno jsme vyrazili na okružní jízdu (s) kočár(k)em přes serfařskej ráj na Curl curl beach. Na Freshwater head jsme viděli tři delfíny, cestou si dali bio-eko-zerowaste cuc na kládě z mučenky a fermentovanou Colu.

Jája a oceán.

K obědu jsme měli jen zeleninovej salát s cizrnou a hořičnou zálivkou, protože jsme se těšili na večeři ve fancy Sunset Sabi. To je místní asian-fusion restaurace s otevřenou kuchyní, kde jsme si teda fakt moc pochutnali!

Beef Tataki. Nakládanej česnek na kyselo, jarní cibulka a pikantní mayo. Úžasný!

Kingfish Sashimi. Broskve, ponzu a perila. Výborný.

The Don. Sushi s lososem, teriyaki, avokádem, zelenýma fazolkama a zázvorem. Moc dobrý.

Josefí v Sunset Subi taky moc chutnalo. :)

Sweet burger. Batátovo-koblihová bulka plněná jahodama a mačča čokoládou. Neskutečně dobrý!

A tuhle máte recept na zeleninovej salát s cizrnou a hořčičným dresingem (pro 4 osoby), o kterej jste si psali. :)

  • 2 mrkve
  • 1 batáta
  • 1 brokolice
  • 2 cibule
  • 1 avokádo
  • 3 ředkvičky
  • 400 g uvařené cizrny
  • 2 hrsti špenátu
  • 1 hrst pražených oříšků kešú
  • 1 hrst čerstvého koriandru

Mrkve a batáty omyjte (my tu máme v bio kvalitě, tak je neloupem). Mrkve nakrájejte je na klínky a brambory na asi tak půl centimetrový plátky. Brokolici rozdělte na růžičky, cibuli oloupejte a nakrájejte na klínky. Zeleninu upečte v troubě při 200°C zakápnutou olejem, zabere to asi 20-25 minut podle velikosti jejích kousků.

  • 2 lžíce hořčice
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 2 lžíce mirinu (rýžové víno)
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžíce olivového oleje

Avokádo oloupejte, nakrájejte na kostičky a ředkvičky také. Připravte si zálivku smícháním a protřesením všech ingrediencí v uzavíratelné skleničce.

Smíchejte pečenou zeleninu s čerstvě nakrájenou zeleninou a špenátem, zalijte zálivkou a dobře promíchejte. Přidejte drcené oříšky a bylinky.

Day 6: Great Gatsby, Shelly beach a malinová v Ben & Jerry’s

Znáte film Great Gatsby s Leonardem DiCapriem? Já mám děsně ráda jeho výpravu. A tak když jsme v Sydney, kde se část filmu točila, skočili jsme se při jedný z procházek městem podívat i k St. Patrick’s College z roku 1885, odkud je vidět na všechny tři pláže a promenády, který jsme už stihli procourat: Manly, Freshwater, Culr Curl.

Pod kopec jsme pak seběhli ke krásný Shelly beach, kde jsem obdivovala úplně boží australskou záležitost. Plážový BBQ grily! Představte si na pláži takovou kovovou krabici, na který jsou dva tály, kde si prostě s rodinou nebo kámošema upečete maso, zeleninu, burgerový housky… cokoliv. To mě fakt nadchlo! A taky pítka. Všude tu jsou pítka na vodu, takže když jdete běhat (a nebo jen na procházku), nemusíte s sebou tahat flašku s vodou.

Na pozdní oběd jsme se stavili v Manly Fish Marketu na něco jako „Fish and chips“, ale bez hejka v těstíčku a hranolek, takže na tuhle grilovanou rybičku se salátem. :) Bylo to úplně dokonalý!

Výborná grilovaná rybička se salátem.

Na promenádě pak před nedávnem otevřeli The Hot Dog Man, tak jsme zkusili Smoked chicken chorizo ve fantastický briošce (náplň bych si dala jinou) a „potato royales“ s boží lanýžovou mayo!

Smoked chicken chorizo. Příště zkusíme jinej, tenhle mně moc nejel. Ale věřím, že hovězí bude super! Brioška neměla chybu.

Nebylo by to menu ale úplný bez sladký tečky na závěr. A tak jsme nakonec zabořili čumáky do malinový v Ben & Jerry’s, který tu maj cukrárnu, což je pěkně v háji, protože je miluju, a chci tak samozřejmě postupně ochutnat všechny jejich zmrzliny, který doma nemáme! :D

Bohemian Raspberry. V kornoutku s čokoládou a arašídy. Mňam!

Fun fact #1: A jsme zpátky u jedničky. Na přechodu se pořád koukám obráceně, i přes všechny cedule a výstrahy. Jsem zvědavá, kdy mě nějaký auto sejme. :D

Day 7: Výlet do Kirribilli, Harbour bridge a Čtyři dohody

Dneska naše pětičlenná posádka vyrazila na výlet do čtvrti Kirribilli, která se roprostírá na druhým břehu mostu Barbour Bridge. Je tu zase krásnej výhled na operu. To se fakt neomrzí! A jsou tu pěkný malý domečky a baráčky z červenejch cihel jako u Baltu v poslým Gdaňsku.

Tenhle výhled na operu z Kirribilli MILUJU! <3

Zašli jsme si na kafe (Karolí a David), Josefí na dětský babyccino, Jája na něco k jídlu a pití a Jary na čaj do malinký švédský Oski. Já vždycky „žeru“ a piju (ochutnávám, neasi!) všude a nejvíc a všichni se mi za to smějou. Ale pak mi to užíraj, samozřejmě! :D

„I can’t believe it’s not AVO!“ toust v milý švédský kavárně Oski.

Fantastický chai latté. V Indii se tomuhle nápoji říká „masala chai“ a udělám vám na něj recept. Miluju to!

Pak podešli most, kde se schovávají městský trhy, a kde měli třeba i tyhle nápaditý zarámovaný sukulenty. Že je to krásný?

Harbour bridge.

Není to úžasně nápaditý a veselý? :)

Na oběd jsme se vypravili cestou domů do Local’s Corner na burgery, boloňský špagety, vejce benedict a toast s uzeným lososem, chřestem a zastřenýma vajíčkama. Bylo to strašně dobrý! Hlavně Jaryho The Hangover Burger, a to i přes to, že žádnou kocovinu neměl.

Skvělej Hangover Burger.

Toust s uzeným lososem, zastřeným vejcem, chřestem, bylinkama a fetou.

Odpoledne někteří z nás chytali na pláži na Freshie bronz a jiní si tam v moři ráchali plenu a dováděli za smíchu a pískotu ve vlnách. V těch úplně droboučkejch mořskejch jazýčkách, co se k vám po tom písku sotva doplazej…

Večer jsme měli krásnej kulurní program! Představte si, že sem zrovna přiletěl Jarda Dušek, a tak jsme si připomněli a snad i znovu osvojili nejlepší Čtyři dohody. Smáli jsme se až jsme brečeli, je neskutečný, jak na tohle představení může člověk chodit pořád dokola, a pokaždý je to jiný – stejně moudrý a neustále dokonale zábavný, trefný a vlastně i dost děsivý… Jaroslav je prostě Bůh!

Tak zatím čau! My letíme na tejden vymrznout do Tassie. Ozvu se zas, až se vrátíme. :)

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Přidat konimentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kurzy vaření Přidejte se!

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!