Tom Kha Tenerife style
Polévky  

Tom Kha Tenerife style

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

4 porce
50 minut příprava + 10 minut postup
Středně obtížný Středně obtížný

Co naplat. Když vytáhnu nohy z domova moje vášeň pro Asii cestuje se mnou. A to ať jedu kamkoliv, třeba na Tenerife. A vždycky je to super výzva. Zaprvé proto, že mnohdy vaříte v naprosto polních podmínkách, a pak hlavně kvůli tomu, že né vždycky máte dostupné všechny potřebné a autentické suroviny. To pak, když vás honí mlsná si kolikrát mozek skoro zavaříte, než to pěkně ukuchtíte.

Tom kha shrimps

Asi všichni známe Babicu, díky jeho nezapomenutelným hláškám typu: „Když nemáte bazalku, dejte tam oregano. A když nemáte oregano, nedávejte tam nic.“ Internet je nemilosrdný a všechno si pamatuje. Nechci být úplně škodolibá, ale na druhou stranu tohle si o sdílení fakt říká. Jestli se teda chcete od srdce zasmát a milujete kulinářské umění, tohle gastropeklo prostě vidět musíte. Pardon. :D

Abych to ale úplně nezakecala. Pointa je taková, že i já jsem na ostrově nesehnala všechny suroviny, co do Tom kha patří, a tak jsem trochu (abych ukojila svoje asijské chutě) vařila alá Babica. Místo galangalu šel do polívky zázvor, místo thajského lilku obyčejný lokální baklažán, místo citronové trávy citronová bazalka, místo palmového cukru kokosový med, místo limetové šťávy citronová (asi tu limety došly) a tak dále. Ještě, že koriandr tu prodávají snad i v trafice. Ten je pro mě nenahraditelný.

Tom kha shrimps

A víte co? Dopadlo to nad moje střízlivé očekávání. Ta polívka byla totiž vážně moc dobrá. Co dobrá, tahle variace se fakt dost povedla. Byla skvělá!

A tak vám na ni chci dát recept, abyste se nebáli experimentovat. Abyste se dovedli inspirovat, a věděli, že i když nebudete mít všechny suroviny, co do originálního receptu patří, tak jsou vždycky nějaké možnosti, které s trochou přemýšlení fungujou minimálně stejně dobře. Aneb skoro všechny cesty vedou do Říma. ;)

Na vývar:

  • 2 l vody
  • hlavičky a oloupané krunýřky z 1 kg krevet
  • 1 červená středně velká cibule
  • 2 velké stroužky česneku2 rajčata
  • 1 lžička soli
  • 1 menší hrst stonků koriandru (pokud máte kořínky, jste lepší!)
  • 1 menší hrst stonků citronové bazalky

Na polévku:

  • 400 ml kokosového mléka (pokud seženete AROY-D bez chemie, jste dítě štěstěny)
  • 300 g vyloupaných krevet (jen s ocásky)
  • 100 g cherry rajčátek
  • 5 žampiónů
  • 100 g baklažánu
  • 1 červená středně velká cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 velký zralý citrón
  • 5 lžic kokosového medu
  • 120 g skleněných nudlí
  • sůl na dochucení
  • chilli na dochucení
  • 1 velká hrst lístků čerstvé citronové bazalky
  • 1 velká hrst lístků koriandru setého (nebo klidně trochu míň mexického)

Příprava:

Pokud jste si koupily krevety čerstvé, chlazené nebo i mražené, ale hlavně ty syrové (a to rozhodně doporučuju), tak bude trošku zdlouhavější, protože je minimálně musíte očistit. Jak na to si můžete přečíst tuhle v odkazu: Jak nejlíp a nejrychleji oloupat a očistit krevety.

TIP pro greenhorny: Víte jaký je rozdíl mezi šedivou a růžovou krevetou? Krevety zbarvené do šeda (šedo-hněda) jsou syrové, ty do růžova (růžovo-oranžovat) jsou nejčastěji už uvařené.

1. Uvařte si vývar. Do hrnce s vodou dejte všechny hlavičky a krunýřky z krevet, které vám zbyly z čištění.

Jak oloupat a očistit krevety

2. Přidejte rozkrojenou cibuli na čtvrtky (neoloupanou, jen omytou), neoloupané stroužky česneku, jen lehce rozmáčklé čepelí nože a dejte vařit.

3. Jakmile začne vývar bublat, stáhněte plotýnku na střední stupeň, aby vývar nevřel, ale pomalu se vařil. Přidejte rozpůlená rajčata, sůl, stonky koriandru i čerstvé citronové bazalky a vařte asi 45 minut.

4. Skleněné nudle celé ponořte do mísy se studenou vodou na asi 20 minut, aby změkly.

5. Připravte si zeleninu do polévky. Cherry rajčátka rozpulte a dejte do misky.

6. Žampióny rozčtvrťte a dejte do větší misky.

7. Lilek nakrájejte na kostky a dejte k houbám.

8. Cibuli do polévky oloupejte, nakrájejte ji na klínky a ty ještě překrojte napůl. Dejte do misky k houbám.

9. Stroužek česneku nasekejte nadrobno a nechte stranou.

10. Citrón rozpulte a vymačkejte z něj všechnu šťávu do skleničky.

11. Dejte vařit vodu (třeba ve varné konvici) na skleněné nudle.

Postup:

1. Jakmile bude vývar hotový, sceďte ho a čistý ho nalijte zpátky do hrnce.

2. Přiveďte ho znovu k varu a přilijte kokosové mléko.

3. Přidejte tři lžíce kokosového medu a půlku citronové šťávy a dobře promíchejte.

4. Až se bude polévka zlehka vařit, přihoďte do ní rajčátka (to proto, že mám raději, když se rajčata malinko rozvaří). Po třech minutkách zbytek pokrájené zeleniny a houby.

5. Přidejte česnek a dobře promíchejte. Přiklopte poklicí.

6. Skleněné nudle slijte a zalijte horkou vodou, Promíchejte. Podle návodu je nechte chvíli v horké vodě namočené (cca 3 minuty). Ony se v ní tak akorát „uvaří“. Znovu sceďte a propláchněte studenou vodou, aby se zastavil proces „vaření“.

7. Polévku dochuťte zbytkem medu a citrónové šťávy a nakonec přihoďte čerstvé očištěné krevety.

8. Vařte další 3-4 minuty podle velikosti krevet.

9. Nasekejte čerstvý koriandr a natrhejte si lístky citronové bazalky.

10. Polévku podávejte teplou s nudlemi a bylinkami.

Přijďte na můj kurz vaření!

Komentáře Každý komentář mě potěší!

Pusto a prázdno.
Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Novinky přímo do mailu Nechte mi tu e-mailovou adresu

Poslat
ZÁSADNĚ ZDRAVĚ – Jana Králiková (Černá)

O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu.

A taky o životním stylu, který vás bude bavit.