Tapiokový pudink s mangem a marakujou
Dezerty  

Tapiokový pudink s mangem a marakujou

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

6 porcí
12 hodin příprava + 45 minut postup
Středně obtížný Středně obtížný

Pudink je jeden z nejrychlejších dezertů. Přesto ho téměř nikdo nedělá jen ze žloutků a bramborového škrobu. Místo toho hromadně kupujeme pytlíčky plné příměsí a různých umělých chutí. Což takhle zapomenout na tenhle český nešvar a vyzkoušet něco méně obvyklého, stejně tak jednoduchého a zdravějšího?

Tapiokový puding s mangem a marakujou

Znáte kasavu? Někdy se téhle hlíze říká maniok, tapioka nebo yuka. Je to plodina s vysokým obsahem škrobu, která se hlavně v Asii používá k přípravě dezertů, nudlí, knedlíčků, polévek, ale i jídel, které je jen potřeba trochu zahustit. Z tapiokové mouky nebo škrobu (je to to samé) se taky vyrábí kuličky – perly (sago), a právě ty v tomhle receptu budeme používat. Je dobré nechat je přes noc namočit, aby dobře nasákly vlhkost, druhý den se rychleji uvařily a během míchání minimálně poškodily. Zdobit pudink můžete i sezónním ovocem, vaší fantazii se meze nekladou.

Na pudink:

Příprava:

1. Ve větší misce smíchejte vodu s kokosovým mlékem, vysypte do ní tapiokové kuličky a nechte je namočené 12 hodin nebo přes noc v lednici.

Postup:

1. Druhý den, nejprve podélně rozřízněte a nožem vyškrábněte zrníčka vanilkového lusku jako můžete vidět na videu.

2. Pak celý obsah misky přelijte do rendlíčku, přidejte vnitřek vanilky, oslaďte rýžovým sirupem a pomalu přiveďte k varu.

3. Na vedlejší plotýnce si rozehřejte grilovací pánev.

4. Rozkrojte mango (okrájejte plochou pecku) a o hranu sklenice ho vyloupněte ze slupky, jako na videu. :)

5. Nakrájejte ho na plátky a ty ogrilujte na pánvi po jedné minutě z obou stran.

6. Stáhněte pudink na nižší teplotu a vařte 15 minut za stálého míchání.

7. Rozkrojte marakuju, vydlabejte lžičkou semínka (bez bílé dužiny) do skleničky a doslaďte případně trochou rýžového sirupu.

8. Do skleniček nebo pohárů nalijte do tří čtvrtin tapiokový pudink a nechte chvilku zatuhnout.

9. Pak zalijte dvěma lžícemi marakuji, dozdobte grilovaným mangem a snítkou čerstvé thajské (lékořicové) bazalky.

Zdobit můžete i čerstvým sezónním ovocem a místo kokosového mléka použít i rýžové nebo ovesné se špetkou kakaa.

Přijďte na můj kurz vaření!

Komentáře Každý komentář mě potěší!

  1. juuuuj, vyzera to úžasne, žeby som konečne vybrala tie tapiokové perličky z komory? :)

  2. Skvělý recept! Konečně se mi tapiokový pudink povedl. V jiných receptech píšou proplachovat, tady to není, takže jsem na to zapomněla, ale nebylo to očividně ani potřeba. Měla jsem celkem velký vanilkový lusk, tak jsem dala jen 1 a bohatě stačilo. Rýžový sirup jsem neměla, nahradila jsem agávovým. Vyšlo to tak akorát na dvě větší porce.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Novinky přímo do mailu Nechte mi tu e-mailovou adresu

Poslat
ZÁSADNĚ ZDRAVĚ – Jana Králiková (Černá)

O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu.

A taky o životním stylu, který vás bude bavit.