Salát z mungo klíčků s mangem a krevetami
Saláty  

Salát z mungo klíčků s mangem a krevetami

číst dál

Neobsahuje

2 porce
20 minut příprava + 10 minut postup
Jendoduchý Jendoduchý

Tenhle salát miluju a hlavně v létě! Jelikož nemám trpělivost klíčit mungo do velikosti, kterou vidíte na mých fotkách salátu, kupuju čerstvé už vyklíčené v Sapě nebo v potravinách Mark’s and Spencer (34 Kč). Beru si vždycky alespoň tři balení a minimálně půl týdne pak doma jíme Asii. Tu můžu prakticky totiž pořád. Mungo výhonky můžete použít třeba i do mých letních závitků nebo oblíbené thajské polévky Tom Yum.

Salát z mungo klíčků s mangem a krevetami

Na salát:

  • 200 g mungo výhonků (můžete si nechat vyklíčit sami [velikost cca 7 denních])
  • 1 mrkev
  • 125 g vařených vyloupaných krevet
  • 1 mango
  • hrst čerstvých lístků máty
  • hrst čerstvých lístků koriandru
  • 3 lžíce arašídového oleje
  • (1 chilli paprička)
  • 2 lžíce smažené cibulky na ozdobu

Na zálivku:

  • 5 lžic arašídového másla (můžete si vyrobit sami)
  • 5 lžic mangového balzámu (pokud nemáte použijte šťávu z limet nebo si ocet vyrobte sami)
  • 5 lžic medu

Příprava:

1. Pokud budete používat krevety mražené (seženete např. v IKEA), vyndejte je z mrazáku alespoň půl dne, před tím, než je budete chtít použít a nechte je přirozeně rozmrznout v lednici (!). Mražené maso, speciálně mořské plody a ryby jsou náchylnější k množení bakterií a při rozmrzání o pokojové teplotě byste si místo večeře mohli spíš uhnat nějakou žaludeční chorobu.

2. Omyjte mango a bylinky.

Postup:

1. Mango rozpulte, okrájejte plochou pecku, do dužiny vyřežte nožem mřížku, promáčkněte palci slupku dovnitř tak, aby ven trčely nařezané kostičky manga a odřízněte od slupky. Pokud stále nevíte jak na to, koukněte na video. Dejte do misky.

2. Mrkev nakrájejte na tenké proužky a smíchejte s omytými mungo klíčky a mangem.

3. Nasekejte mátu i koriandr a přidejte ke zbytku.

4. Teď do salátu přidejte rozmrzlé a pod studenou vodou dobře omyté krevety.

5. Nasekejte chilli papričku a celý salát dobře promíchejte s arašídovým olejem.

6. Arašídové máslo, mangový ocet a med smíchejte a přilijte do salátu, znovu promíchejte a podávejte.

7. Ozdobte smaženou cibulkou.

TIP: Kdo nebaští krevety použije třeba tempeh…nebo nic. ;)

Přijďte na můj kurz vaření!

Komentáře Každý komentář mě potěší!

Pusto a prázdno.
Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Novinky přímo do mailu Nechte mi tu e-mailovou adresu

Poslat
ZÁSADNĚ ZDRAVĚ – Jana Králiková (Černá)

O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu.

A taky o životním stylu, který vás bude bavit.