Ryby na plech(u)
Do 30 minut   Hlavní jídla  

Ryby na plech(u)

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

2 porce
5 minut příprava + 25 minut postup
Jendoduchý Jendoduchý

Tyhle jídla jsou jedny z těch nejlepších a nejrychlejších. Jediný, na co člověk tu nejdelší chvilku čeká je, než se upečou. Připravený je máte totiž do pěti minut. Můžete se vyblbnout jen tak se zeleninou, anebo klidně jako já zrovna dneska s rybičkama.

Budete potřebovat dvě čerstvý a vykuchaný ryby. My jsme na Fuerteventuře pořídili tyhle dvě krásky – Okouníka modroústého (Helicolenus dactylopterus) a Chrochtala středomořského (Plectorhinchus mediterraneus), ale můžete zvolit klidně českýho lína, pstruha anebo okouna.

A pak stačí už jen předehřát troubu na 180°C a pokrájet na větší kousky zeleninu, kterou najdete v lednici. Na hlubší plech rozcintat trochu olivovýho oleje, vyskládat na něj zeleninku, navrch položit z obou stran osolený a třeba i bylinkama nebo zbytkem zeleniny naditý rybičky, šoupnout je do trouby, a za zavřenýma dvířkama je 20-25 minut nechat pěkně provonět a dozlatova upíct.

Jídla na plech(u) se hodí k rychlýmu obědu i k večeři, na dovolený, když máte po ruce troubu anebo aspoň remosku, a pak taky, když jste i vy docela na plech, nechce se vám moc vyvařovat a potřebujete druhej den normálně fungovat.

PS: Ne, že by to někoho zajímalo, ale už mám tvářičku skoro jako dětskou prdýlku!

PPS: A kdyby si někdo myslel, že jsem na plech hlavně já, čte a chápe tuhle: Moje milá periorální dermatitida.

Suroviny:

  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 čerstvé menší rybky (800 g)
  • 1 cuketa
  • 1 červená cibule
  • 1 hrst žampiónů
  • 2 hrsti oliv
  • 2 hrsti malých rajčátek
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce maldonské soli (8 g)

Postup:

1. Zeleninu nakrájejte na větší kousky.

Cuketu na širší a cibuli na tenčí kolečka, stroužek česneku a žampióny na plátky, petrželku nasekejte na drobno – lístky i nať, jen si je nesmíchejte, použijete je zvlášť, a rajčata na půlky.

2. Rozehřejte si troubu na 180°C.

3. Očištěné a vykuchané rybky osolte z obou stran i uvnitř, naplňte je částí cibule, natí z petrželky a pár olivama.

4. Plech polijte tak 2 lžícema olivového oleje, vyskládejte na něj zbylou cibuli, všechna kolečka cukety, rajčátka, žampióny, česnek i olivy. Navrch položte ryby a ještě trochu všechno zasypte maldonskou solí a zalijte zbytkem olivového oleje.

5. Pečte zhruba 25 minut bez horkého vzduchu a jezte pak klíďo rovnou z plechu.

Přijďte na můj kurz vaření!

Komentáře Každý komentář mě potěší!

Pusto a prázdno.
Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Novinky přímo do mailu Nechte mi tu e-mailovou adresu

Poslat
ZÁSADNĚ ZDRAVĚ – Jana Králiková (Černá)

O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu.

A taky o životním stylu, který vás bude bavit.