Raw palačinka s kešutellou, jahodami a meduňkou
Dezerty   Hlavní jídla  

Raw palačinka s kešutellou, jahodami a meduňkou

číst dál
6 porcí
10 minut příprava + 490 minut postup
Středně obtížný Středně obtížný

Kvůli takovým dobrotám stojí za to, pořídit si sušičku nebo občas poškádlit elektroměr a nechat delší dobu běžet troubu při nízké teplotě. Nemáte-li sušičku, koukněte do receptu níž, jak těsto na nesmažené raw palačinky usušit v troubě.

Raw banánové palačinky s jahodami a meduňkou

Banánové „palačinky“ ve vitariánské (raw) variantě si zamilujete. Máte je kromě sušení hotové asi za 5 minut a radosti vám nadělí minimálně na několik dní dopředu. Nejvíc, kromě obdivných komentářů, od všech, co je kdy okusili, mě baví jejich rychlá a snadná příprava. Ony se sice suší několik hodin (nelekejte se proto doby výroby), ale to můžete buďto v klidu spát (ideálně suším obecně přes noc) nebo dělat cokoliv vás napadne.

Veškerá práce s nima spočívá ve 30 vteřinovém mixování banánů s vanilkou, v následném nalití směsi na fólii na sušící tác, kde pár krouživýma pohybama rozprostřete banánové „těsto“. Pak už jen sušičku otevřete, dáte do ní táci s „palačinkama“, zavřete a potom už se to za vás suší samo.

Ráno se jen probudíte, lehce je sloupnete z folie, namažete je „nutellou“ z kešu oříšků, ozdobíte jahodama a čerstvou bylinkou (miluju k nim meduňku) a máte snídani, kterou jsme si užívaly třeba s holkama na Józe Slunovratu.

Na „palačinky“:

  • 4 banány
  • 2 lusky vanilky

Na kešutellu:

  • 150 g kešu oříšků (namočených přes noc ve vodě)
  • 150 ml vody
  • 3 lžíce prášku z nepražených kakaových bobů
  • 4 lžíce medu

Na náplň a na ozdobu:

  • 300 g jahod
  • 2 hrsti lístků meduňky lékařské
  • 3 lžíce datlového sirupu
  • 80 g vlašských ořechů

Příprava:

1. Namočte si přes noc kešu oříšky tak, aby byly všechny pod hladinou vody.

2. Oloupejte banány, omyjte lístky meduňky a jahody – šest jahůdek dejte stranou – a zbylé nakrájejte na asi půlcentimetrové plátky.

3. Vanilkové lusky podélně rozřízněte a nožem vyškrábněte zrníčka jako můžete vidět na videu.

Postup:

1. Banány s vanilkou rozmixujte do hladka v mixéru. Používám Vitamix, když to nezvládne váš mixér bez přidání vody, budete sušit prostě jen o nějakou dobu déle. ;)

2. Nalijte na fólii na tác od sušičky odhadem asi 80 ml banánového „těsta“ a krouživými pohyby a nahnutím tácu ho nechte rovnoměrně roztéct na velikost palačinky jako můžete vidět na obrázku.

3. Postupně zopakujte, dokud vám „těsto“ nedojde. Mělo by vystačit na šest placek. Dejte do sušičky a sušte na 42°C osm hodin. „Palačinky“ nesmí být vyschlé, ale trochu gumové, aby se s nimi dalo dobře manipulovat a abyste je pak dokázali stočit.

4. Slijte namočené kešu oříšky a dejte je do mixéru, přidejte čerstvou vodu, med a kakaový prášek a rozmixujte vše do hladka.

TIP: Sladidlo do krému můžete použít podle libosti, já mám ráda med.

5. Usušené palačinky sloupněte z fólie, do poloviny potřete kešu krémem, vyskládejte na něj jahody a přidejte meduňku, třeba jako já na obrázkách a zatočte, jakobyste balili palačinku.

6. „Palačinky“ rozkrojte šikmo na polovinu a servírujte s rozpůlenou jahodou, trocha oříšky, zakápnutou datlovým sirupem se snítkou meduňky.

TIP: Palačinky můžete sušit i v horkovzdušné troubě. Na plech rozložte pečící papír a pokračujte podle bodu 2. v postupu, případně si při tvarování palačinky na papíru pomožte lžící nebo stěrkou. Teplotu nastavte kousek pod 50°C, tak trochu odhadem. Upřímně řečeno při sušení 8-12 hodin je potravina zoxidovaná natolik, že živých enzymů žádné extrémně vysoké množství v porovnání s čerstvým banánem neobsahuje, proto přesné dodržování 42°C nemusíte příliš „hrotit“. :) Vnímejte raw palačinky hlavně jako zdravější a velmi chutnou variantu našich klasických smažených palačinek a jako něco zajímavého a nového, co vám může oživit jídelníček.

Přijďte na můj kurz vaření!

Komentáře Každý komentář mě potěší!

  1. Jani, chtěla bych se zeptat, jestli můžu na sušení použít klasickou sušičku na ovoce – takovou tu kulatou patrovou. A pokud ano, tak jakou fólii tam mám dát? Klasická potravinářská asi nepropustí vzduch, ne? Děkuji za odpověď

    • Zuzko, možná, že by to šlo, ale nezkoušela jsem. Problém je v tom, že uprostřed klasické sušičky na ovoce máte díru, kudy proudí vzduch, tedy není dostatek prostoru, pro rozlití „těsta“ na palačinku. Byly by to asi spíš pidi lívance. :) Zkusit to ale můžete! Použila bych místo fólie do sušičky, kterou mám já, pečící papír. ;)

  2. Chtěla bych se zeptat jaké jsou nutriční hodnoty takových sušených palačinek? :)

    • Májo, já své recepty záměrně neopatřuju informacema o nutričních hodnotách. Po studiu výživového poradenství a zkušenostech s klienty nepočítám čísla, ale zajímá mě kvalita, realita, a žitelnost. Není tuk jako tuk, sacharid jako sacharid a bílkovina jako bílkovina. Pěstování potravin, technologické postupy zpracování jídla atd. mají vždy velký vliv na nutriční hodnoty výsledného pokrmu, takže i když se to kolikrát u některých receptů uvádí, připadá mi to spíš než pravdivé reklamně líbivé a alibistické. Takže to nedělám. Pokud vás zajímají kalorie, to sice také neřeším, ale bude to u jedné palačinky něco mezi 600-800 KJ, pokud Vám to k něčemu je. ;) Záleží samozřejmě na velikosti porce. :)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Novinky přímo do mailu Nechte mi tu e-mailovou adresu

Poslat
ZÁSADNĚ ZDRAVĚ – Jana Králiková (Černá)

O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu.

A taky o životním stylu, který vás bude bavit.