Pórkový krém s hlívou ústřičnou, řeřichou a konopným semínkem
Polévky  

Pórkový krém s hlívou ústřičnou, řeřichou a konopným semínkem

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

4 porce
10 minut příprava + 20 minut postup
Jendoduchý Jendoduchý

Pórková je moje dětství. Maminka ji dělávala s jíškou, bramborama a opečenýma kostičkama ze starýho pečiva. Taková ta klasika. A já, jako správně rozmazlený dítko, nechtěla polívku bez těch kostiček jíst. Vlastně tehdy bych bejvala jedla klidně jenom to samotný opečený pečivo… Jenže dneska už jsem velká holka, a tak i tu polívku dokonce zvládnu sama uvařit. Trošku jinak. S křupavou hlívou, místo pečiva. Protože pórkovku „bez kostiček“ já prostě nejim!

Pórkový krém s hlívou ústřičnou, řeřichou a konopným semínkem

Tenhle recept je jeden z těch úplně primitivních a oceníte ho především na podzim a v zimě. Kdy pór, brambory i hlívu bez problému koupíte v každým supermarketu. Polívky v zimě jsou mojí hlavní obživou. Je fakt, že ráda dělám krémy. Asi taky proto, že se dají hezky nazdobit.

Řericha setá (Lapidum sativum) je v těhle měsících vážně vděčnou bylinkou. Když už se to venku tolik nezelená, pěstuju si ze semínek na okně malou zahrádku. Chcete taky? :) Stačí vám k tomu malá mistička, trochu vaty, semínka (nejjednodušší je řeřicha setá a tolice vojtěška známá taky jako alfalfa) a udržovat vatu, na kterou semínka jemně rozesejete, vlhkou. Po dobu 3 dní je nechte zakryté ve tmě, pak je 3 dny mějte odkryté na světle. Tam se vám ta bylinka postupně a krásně zazelená. Vidíte?

Řeřicha setá

Křupavou hlívu uděláte v cuku letu. Nakrájejte ji na malé kousky a opražte ji na másle s trochou pepře. Osolte ji, až bude pěkně dozlatova a trochu vychladne, jinak vám zgumovatí. ;)

Konopné semínko s konopným olejem na zakápnutí a ozdobu můžete vyměnit za nasucho opečená lněná semínka anebo slunečnici a panenský slunečnicový nebo dýňový olej. Pohrajte si s vlastní chutí a náladou. A taky se spižírnou, někdy vařím i podle toho, co mám prostě po ruce.

Pórkový krém s hlívou ústřičnou, řeřichou a konopným semínkem

Jestli se vyhýbáte živočišným produktům a ghí nebo klasické máslo není vaší volbou, použijte do základu tuk, který vyhovuje vašemu životnímu stylu. :)

PS: Mám puštěný Gilmorky, vymýšlím recepty na Vánoce a zimu a zase tančím ve svojí kuchyni. Už mi to chybělo!

PPS: Už jste zkoušeli mojí fusion dýňovku po asijsku?

Na polévku:

  • 20 g přepuštěného másla (ghí)
  • 1 větší pór (400 g)
  • 1200 ml vody
  • 4 menší brambory (200 g)
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 1 lžička himálajské soli

Na ozdobu:

  • 10 g přepuštěného másla (ghí)
  • 200 g hlívy ústřičné
  • 4 lžičky konopných semínek
  • 1 hrst řeřichy seté
  • 4 lžičky konopného oleje

Příprava:

1. Omytý pórek nakrájejte na půlcentimetrová kolečka.

Pórek

2. Brambory oškrábejte a nakrájejte je na menší kostky.

Brambory

Brambory

3. Hlívu nakrájejte na menší kousky.

Postup:

1. Rozehřejte přepuštěné máslo a opečte na něm pór. Trochu ho připečte, aby měl krém výraznější chuť.

Pórek

TIP: Když zeleninu v základu neopečete, její chuť bude mdlejší. Zvýraznit ji pak můžete přidáním vývaru, který nutně nepotřebujete, když zeleninu dobře opečete.

2. Uvařte vodu ve varné konvici, zalijte jí opečený pór a přidejte brambory, kmín a sůl. Vařte asi 10–15 minut, podle velikosti zeleniny.

3. Hlívu opepřete a opečte na troše přepuštěného másla. Osolte, až bude dokřupava a mírně vychladlá.

TIP: Pokud byste hlívu osolili hned, bude vám po opražení gumovatět.

4. Rozmixujte dohladka. Pokud nemáte Vitamix, použijte jakýkoli mixér, který máte po ruce.

Pórkový krém s hlívou ústřičnou, řeřichou a konopným semínkem

5. Krém dozdobte křupavou hlívou, čerstvou řeřichou, konopnými semínky a zakápněte konopným olejem.

Pórkový krém s hlívou ústřičnou, řeřichou a konopným semínkemPórkový krém s hlívou ústřičnou, řeřichou a konopným semínkemPórkový krém s hlívou ústřičnou, řeřichou a konopným semínkem

TIP: Ozdobu můžete vyměnit za nasucho opečená lněná semínka anebo slunečnici a panenský slunečnicový nebo dýňový olej. Pokud chcete polévku čistě veganskou, vyměňte přepuštěné máslo za tuk rostlinný (např. kvalitní slunečnicový).

Přijďte na můj kurz vaření!

Komentáře Každý komentář mě potěší!

  1. Janičko,
    To je úplně perfektní, jsa polévkový, hodnotím Tvou pórkovku s hlívou jako největší akci letoška.
    Díky a líbám Tě,
    Jarda sr,

    • Jardo, Ty jsi nejhodnější! MOC MOC děkuju za tak milý slova a za podporu… :* Těším se hodně brzy naviděnou! :)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Novinky přímo do mailu Nechte mi tu e-mailovou adresu

Poslat
ZÁSADNĚ ZDRAVĚ – Jana Králiková (Černá)

O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu.

A taky o životním stylu, který vás bude bavit.