Los poháros marakujos
Dezerty  

Los poháros marakujos

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

4 porce
15 minut příprava + 30 minut postup
Jendoduchý Jendoduchý

Znáte lemon curd? Svěží, jemně sladkokyselý krém, vonící po šťavnatých citronech… Mhmm…! Tak. A teď si ho představte bez citronu a bez cukru. Že už to nezní tak lákavě? A co když si místo toho domyslíte marakuju a pomerančový med? S tímhle twistem už by to zas šlo, co říkáte? Nebo vy byste snad odolali křupavé drobence, mučenkovému krému a „šlehačce“ z řeckého jogurtu s borůvkama? Já teda ne!

Nebudu vám lhát. Nejlepší recepty na sladký mě asi nejvíc napadají, když jsem protivná až na půdu a mám PMS. To se totiž zavřu v kuchyni (obrazně řečeno, nemáme v kuchyni dveře), skuhrám a naříkám, že mám pořád na něco chůůůť (jenže nevím na co, že jo), že se mi nic moc nechce (ale už dávno vím, že budu něco kuchtit) a „votrávim“ tak ve svém okolí každýho, kdo si se mnou nechce povídat (samozřejmě že o jídle, musím přece přijít na to, co budu mlsat!).

Něco podobnýho se odehrálo i za devatero horama, širým oceánem až na větrné Fuerteventuře. Přišla na mě prudivá a já dostala chuť na něco kyselo-sladko-krémovo-křupavýho s borůvkama. A protože tam prodávali nádherný mučenky, v obchodech tekl pomerančový džus – z těch španělských fantastických pomerančů (!) – proudem a protože mě prostě nenapadlo nic lepšího než tenhle vyhlášený krém ze žloutků, jala jsem se vyzkoušet pomerančovo-marakujovou verzi s tamním pomerančovým medem. V obležení té voňavé a čerstvé exotiky mi představa „obyčejnýho“ lemon curd přišla najednou asi nějak málo nóbl nebo co.

No, nebudu vám lhát, tyhle mučenkový poháry jsou jako dost boží!

Stačí vám na ně pár žluťoučkých žloutků od šťastných slepiček, kousek másla, pomerančová šťáva i med (můžete použít, jakýkoli máte po ruce), čerstvá mučenka, a krém jak víno máte na světě!

Na podkladovou drobenku jsem použila drť z tamních skvělých bezlepkových sušenek (u nás kupuju prakticky už jen ty z Biopekárna Zemanka). Jen jsem je nalámala v ruce, přidala trochu másla a šoupla je lehce opéct do trouby.

No a pak už stačí jen improvizovat. Buď můžete udělat jeden velký dort (průměr tak 23 cm), ale to pak ty sušenky víc udusejte, jako byste dělali korpus na cheesecake nebo tartaletky. Anebo jako já se s tím moc nepárejte. Tu zlatavou sušenkovou drť jsem nakonec jen nadrobila do čtyř skleněných pohárků, na ni dala pár lžic vychladlého marakujovo-pomerančového krému, bílou čepici z řeckého jogurtu místo šlehačky a to všechno jsem zasypala borůvkama a zbytkem křupavých sušenek.

Jako na chuť i na efekt to dopadlo dost perfektně! Ale nechci se moc chválit… Anebo jo. Chci. Je to vážně fantastický a musíte to zkusit!

Pokud vás marakuja ani citrony nebaví (jo, ale z krvavého pomeranče nebo z grepu, to by mohlo být taky super!), nevažte se na citrusy ani exotiku. „Lemon“ curd můžete udělat klidně z malinbroskvíz rybízu… Jen doporučuju vybírat sladkokyselé ovoce, aby to nebylo mdlý. A pokud jde třeba o ty broskve, je fajn krém potom rozmixovat do hladka.

Pro vegany tentokrát variantu nemám, protože místo vajíček ztužovat škrobem mi nepřijde ani moc zábavný, ani „správný“/zdravý… Nicméně kdyby vás napadlo, jak chytře udělat podobnej krém bez vajec a škrobu a zbytečných náhražek, budu ráda, když se podělíte!

PS: Dala jsem si tři lžičky a šla si zaběhat, už mě ta mlsná přešla…

PPS: A k snídani sice zbylo, ale to jsem si zas chtěla dát slaninku!

Na marakujový krém:

  • 5 žloutků od šťastných slepiček
  • 2 lžíce čerstvé pomerančové šťávy
  • 1 velká mučenka (marakuja)
  • 2 lžíce pomerančového medu (nebo klidně jakýkoli med, sirup…)
  • 70 g másla
  • špetka soli

Na sušenkovou drť:

  • 130 g bezlepkových sušenek (doma kupuju tyhle od Zemanky)
  • 70 g másla

Na ozdobu:

  • 180 g řeckého jogurtu (doma kupuju tenhle ovčí)
  • 150 g borůvek
  • zbytek drti z pečených sušenek

Příprava:

1. Podrťte sušenky nadrobno jako na korpus na cheesecake.

2. Rozkrájejte na ně máslo a předehřejte troubu na 180 °C.

Postup:

1. Sušenky strčte do trouby, a jakmile se máslo rozpustí, všechno dobře promíchejte a opečte „drobenku“ do zlatova, zabere to asi 10–15 minut.

2. Do menšího hrnce (anebo do varné misky) dejte žloutky, pomerančovou šťávu a obsah z mučenky a za stálého míchání začněte vše pomalu zahřívat ve vodní lázni.

TIP: Vodní lázeň připravíte tak, že do většího hrnce dáte tolik vody, aby menší rendlík (anebo miska) do něho vložený byl zahřívaný horkou vodou uvnitř, a zároveň tolik, aby vám voda necákala (nebublala) dovnitř rendlíku (misky) zahřívaného.

3. Jakmile začne krém tuhnout do konzistence lehce podobné pudinku, stáhněte z ohně a nechte krém trošku vychladnout. Pak do něho vmíchejte med, máslo, špetku soli a doslaďte podle chuti.

TIP: Kdybyste med přidali do krému hned, zbytečně se ochudíte o cenné látky, které nejsou teplotně rezistentní. A to by byla škoda…

4. Až budou sušenky dozlatova opečené, vyndejte je z trouby, prohrábněte je a nechte vychladnout.

5. Sušenkovou drť nandejte na dno poháru.

Na ni dejte 2–3 lžíce marakujového medového krému.

Na něj navršte 2–3 lžíce řeckého jogurtu.

A hrst borůvek, které zasypte ještě troškou drcených sušenek.

A tadá! Poháry jsou na světě!

Přijďte na můj kurz vaření!

Komentáře Každý komentář mě potěší!

  1. idem to vyskúšať z mrazených černíc (?) Priateľovi do nemocnice po operácii.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Novinky přímo do mailu Nechte mi tu e-mailovou adresu

Poslat
ZÁSADNĚ ZDRAVĚ – Jana Králiková (Černá)

O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu.

A taky o životním stylu, který vás bude bavit.