Ořechové pracny s kakaem i bez
Cukroví  

Ořechové pracny s kakaem i bez

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

60 pracen
5 minut příprava + 40 minut postup
Jendoduchý Jendoduchý

Jak já jsem se u pečení pracen vždycky vztekala! Proč? Jestli pracny děláváte, určitě to znáte a dáte mi za pravdu. Jak formičky nevymažete tukem anebo je z nich nestihnete v co nejkratším čase po upečení „vyklepnout“, horko těžko je pak dostanete ven bez úhonu a poničení. No, a přesně z toho vždycky málem kleplo mě. A tak jsem jednou vymyslela recept, který je v podstatě jenom z ořechů. A bez mouky, takže přirozeně mastný tak, že tohle báječný cukroví skáče z těch formiček ven prakticky úplně samo. Kdo sleduje moje Insta Stories ví, že mu nevěším bulíky na nos. dscf1368

Pracny nebo taky mědvědí tlapy anebo tlapky jsou oblíbeným staročeským vánočním cukrovím. Jak jsem zjistila, většina rodinných receptů – pokladů – od našich babiček a babiček jejich babiček… vychází z kuchařek od Rettigové, Drůbkové až po „Sandtnerku“. A většina takových receptů má v našich srdcích svoje místo. Proč? Jak tak kolem sebe nejčastěji slýchám, většina z nás takové cukroví dnes považuje za tradiční. A tradice, babičky, opravdovost a poctivost dnes frčí. Jo, je to boží! Když to ovšem myslíme vážně.

Ořechové pracny s kakaem i bez

Mně baví s tradicí chodit občas ještě o chlup dál, než se dneska nosí. A tak se ty moje ořechový pracny obejdou díky tomu třeba úplně bez mouky a cukru a dokonce i bez tuku navíc. A přesto tohle vánoční cukroví voní po oříškách snad ještě o chlup víc – no aby ne, když jsou prakticky jen z nich :) – po mém oblíbeném vánočním koření (skořice, hřebíček, kardamom, citronová kůra…), jsou vcelku přirozeně sladké i bez cukru a navíc jsou upečené za méně než polovinu času, co se klasické pracny pečou. A to se mi líbí!

Nejlepší strouhaný kokos!

Hlavní surovinou je strouhaný kokos, používám šťavnatý strouhaný bio kokos od Alnatury. Kdybyste koupili strouhaný kokos vysušený anebo zbavený většího množství tuku, což je u většiny značek celkem běžný, budete to muset dohnat kouskem másla. Potom vlašské ořechy (mně je louská dědeček, což je véliká výhoda, ale dost chlubení se :) a mandle.

Datle

Pro zachování křupavosti a ještě lepší pojivost těsta přidávám trošku tapioky. No a místo cukru používám sušené kvalitní datle! S rozinkama to jde taky, ale mně to s nima moc nechutná… Už to nejsou pracny ale takový divný sušenko-blevajzky. :D A tak mi za ten maximálně autentický výsledek prostě stojí, zůstat jednou nohou v zahraničí. ;)

Perníkové koření Sonnentor

Perníkové koření mám nejradši to od Sonnentoru, citronovou kůru určitě použijte z chemicky neošetřeného (bio) citrónu, a pokud kupujete vajíčka od „šťastných slepiček“, máte vyhráno, a tenhle recept se vám povede, i kdybyste nechtěli! Místo cukru pak můžete pracny zasněžit strouhaným kokosem. Ale on tam moc nedrží a vlastně mi to připadá zbytečný.

Ořechové pracny s kakaem i bez

Jsem zvědavá, co na tuhle obměnu receptu řeknete! Mně ty pracny děsně chutnaj, a už se u toho pečení ani trochu nevztekám. :)

PS: Jestli máte rádi „ořechy s krémem“, tak můžete vynechat kakao, udělat pracny světlý a naplnit je touhle čokoládovou dobrotou. Jenom bacha na to, že to nebude mít zdaleka stejnou tvanlivost jako klasický máslový krém.

Suroviny:

  • 200 g strouhaného kokosu (používám od Alnatury)
  • 80 g mandlí
  • 160 g vlašských ořechů
  • 40 g tapiokového škrobu
  • (30 g kakaaového prášku)
  • 1/2 lžičky čerstvé kůry z bio citronu
  • 1/2 lžičky perníkového koření
  • 80 g sušených datlí
  • 2 šťastná vejce

Příprava:

1. Předehřejte si troubu na 180°C.

2. Nastrouhejte si citronovou kůru.

Ořechové pracny

3. Pokrájejte si datle na menší kousky.

Datle

TIP: Pokud máte datle třeba starší a jsou přeschlé, nechte je alespoň na půlhodinky namočit ve vodě, aby změkly a daly se rozmixovat.

Postup:

1. Strouhaný kokos, vlašské ořechy, mandle a tapiokový škrob dejte do food procesoru a dobře je rozmixujte.

Ořechové pracny s kakaem i bez

2. K rozmixované sušší směsi rozklepněte vejce, přidejte datle na kousky, citronovou kůru, perníkové koření a kakao a znovu rozmixujte, až se vytvoří těsto. Pokud chcete pracny světlé, kakao vynechte.

Ořechové pracny s kakaem i bez

Světlé těsto vypadá pak takhle…

Ořechové pracny s kakaem i bez

A kakaové těsto zase tak. :)

Ořechové pracny s kakaem i bez

Ořechové pracny s kakaem i bez3. Ze vzniklého těsta vymodelujte kuličky nebo tvar podobný tvaru formiček a natlačte je dovnitř tak, aby byly zarovnané s hranou.

Ořechové pracny s kakaem i bez

Ořechové pracny s kakaem i bez

4. Formičky dejte na plech a pečte na 180°C asi 6-7 minut, podle tloušťky těsta uvnitř tvarovátek. Já je dělám zarovnané a ořechy s lehkým důlkem na plnění krémem. Jako na fotce.

Ořechové pracny s kakaem i bez5. Na rozdíl od běžného těsta na pracny, nechte tyhle formičky s upečeným těstem naopak vychladnout. Oříšky se na vzduchu při pokojové teplotě zatáhnou a vy pak pracnu vyndáte úplně snadno. Respektive, ona vám spíš vyklouzne dřív, než s formičkou bouchnete o plech.

Ořechové pracny s kakaem i bez

Přijďte na můj kurz vaření!

Komentáře Každý komentář mě potěší!

  1. Dnes jsem vyzkousela a jsem nadsena. Mame radeji trosku sladsi cukrovi,tak jsem testo prisladila agavovym sirupem a nema to chybu. Jen prosim o tip.. jaky food processor prosim pouzivas? mam sice vysocerychlostni, ale bez pulzu a trosku se pristroj trapil. Moc dekuji za radu a preji hodne dalsi inspirace!

  2. Tenhle recept vypadá skvěle, našla jsem spoustu nádherných formiček na pracny po babičce a prababičce, tak bych ho ráda vyzkoušela, jen nevím co s tím tapiokovým škrobem, dal by se něčím nahradit? Díky moc :)

    • Dobrý den, Lenko, nejpodobnější tapioce je bramborový škrob (solamyl). Ale v některých receptech jako 100% substituce nefunguje. Nicméně tady by to jít mohlo. :) Prima předvánoční čas! J.

  3. To je recept pro mě :-) děkuju :-*
    doufám, že to půjde udělat na našem robotu…

  4. Ahoj :) kde sháníš datle, prosím?

    • Ahoj Martino, datle kupuju často v Countrylife BIO obchodu, odkaz na ně je přímo v receptu v ingrediencích, ;) anebo pak ráda chodím ve Spálené ulici k Arabům do Chez Amis pro čerstvé datle Medjool.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Novinky přímo do mailu Nechte mi tu e-mailovou adresu

Poslat
ZÁSADNĚ ZDRAVĚ – Jana Králiková (Černá)

O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu.

A taky o životním stylu, který vás bude bavit.