MOzartovy JEdnoduché KOULE
Cukroví  

MOzartovy JEdnoduché KOULE

číst dál
15 koulí
15 minut příprava + 80 minut postup
Obtížnější Obtížnější

To se má tak. Já mám Mozartovy koule strašně ráda. Ale hlavně kvůli pistáciovýmu marcipánu. To je totiž geniální záležitost. Naopak nugát ráda nemám. A tak jsem si vymyslela MOzartovy JEdnoduché KOULE anóbrž „moje koule“, které mají marcipánové vrstvy hned tři. Protože marcipánu není nikdy dost… Slovo marcipán nebylo nikdy použito tolikrát v jednom odstavci jako právě zde. Marcipán je Pán!

dscf1654

A co je na tomhle receptu ještě zvláštní? To, že je prakticky bez cukru, jen se sušeným ovocem, když nepočítám cukr obsažený v 70-90% čokoládě (100% čokoládu úplně bez cukru seženete taky, třeba tady – říká se jí jinak i kakaová hmota), výběr nechám na vás. A taky to, že koule zdobím drcenýma pistáciema a malinovým prachem, protože maliny já taky ráda, a navíc barevně je to krásný a veselý zároveň.

dscf0386

Moje koule mají základ v raw food. Pistáciový „marcipánový“ střed je totiž jen z pistáciového oříšku a z drcených pistácií se zlatýma rozinkama. Na něm je vrstva z mandlového „marcipánu“ s kakaem anebo karobem (kterej teda moc doporučuju, chutná mi víc než kakao), pak bez kakaa, a nakonec tyhle litosférické koule namáčím do rozehřáté čokolády. Jak čokoláda zaschne, hraju si se zdobením.

Výhoda tohohle cukroví taky je, že když použijete čokoládu veganskou, máte kuličky úplně bez živočišných produktů. :)

dscf1461

Recept je trošku časově náročnější, a taky to chce o chlup víc trpělivosti, než kdyžbyste se jen sebrali a došli si koupit Mozartovy koule do obchodu. Ale na druhou stranu vám garantuju, že se u toho pobavíte. A z výsledku budete nadšený!

dscf1657

PS: Na Mozartovy jsem vyrostla. A nejradši mám Kouzelnou flétnu, protože tatínek zpíval Tamina, a pak mě kazil tady Florence. Děsně jsme se u toho řezali. :D Tak si tu její Královnu noci pusťte k přípravě, vánočně vás naladí. A prosim vás… na vlastní nebezpečí! :))

PPS: Anebo se rovnou koukněte na film Florence Foster Jenkins v podání Meryl Streep. Já tu ženskou ZBOŽ-ŇU-JU…! A jo, ten klavírista je Howard Wolowitz, a hraje ho prostě skvěle!

Suroviny:

  • 90 g pistáciových oříšků (nesolených, vyloupaných)
  • 100 g mandlí
  • 130 g zlatých rozinek
  • 1 lžíce kakaa/karobu (15 g)
  • 1-2 lžíce vody
  • 100 g 70-90% hořké čokolády (Alnatura, Lindt, veganská, kakaová hmota)
  • 120 ml mandlového mléka
  • 20 g lyofilizovaných malin
  • 15 špejlí (anebo jednu pinzetu)

Příprava:

1. Lyofilizované (sušené mrazem) maliny podrťte v hmoždíři na prach.

dscf1554

dscf1561

2. Rozmixujte si ve food procesoru pistáciové oříšky na drť (asi 20 g).

dscf1564

3. V hrnci uvařte horkou vodu, do horkuvzdorné skleněné misky nalámejte čokoládu a na vodní lázni ji rozehřejte do tekutého krému.

dscf1550

4. V rendlíčku si ohřejte mandlové mléko a při stálém míchání ho zapracujte do čokolády a vytvořte tekutější krém na namáčení kuliček.

Postup:

1. Mandle a rozinky (80 g rozinek) rozmixujte tak, aby vznikla hmota, která bude lepit a držet při sobě jako těsto.

dscf1469

To vypadá takhle. Když hmotu zmáčknete v dlani, hezky drží.

dscf1477

dscf1478

2. Odsypte polovinu směsi a k té, co vám zbyde ve food procesoru přidejte kakaový nebo karobový prášek a vytvořte tak tmavou část „marcipánu“.

dscf1479

Přidejte lžíci vody, aby se směs zase spojila v těsto.

dscf1481

dscf1483

3. Dejte si na stranu 15 pistáciových oříšků a stejným způsobem rozmixujete na hmotu zbytek rozinek (50 g) s pistácií (60 g) a vytvořte pistáciový „marcipán“.

dscf1492

4. Až budete mít všechny hmoty připravené, můžete začít tvořit kuličky.

dscf1504

5. Pistácii obalte pistáciovým „marcipánem“.

dscf1516

A vytvořte malou kuličku.

dscf1518

6. Z tmavého těsta vytvořte placičku a zabalte do ní zelenou kuličku.

dscf1521

dscf1525

dscf1528

7. A tmavou kuličku zabalte do světlého „marcipánu“.

dscf1533

dscf1537

dscf1540

dscf15448. Udělejte všechny koule stejným způsobem, dokud budete mít oříškové těsto. Pokud vám nějaké zbyde nebo se vám nebudou chtít žmoulat všechny kuličky s vrstvami, udělejte kuličky podle nálady.

dscf1562

9. Koule namáčejte do rozehřáté čokoládové polevy buďto napíchnuté na špejli a nechte je okapat, anebo použijte pinzetu a pokládejte je zaschnout na pečící papír.

dscf0354

dscf1579

dscf1586

10. Než koule zaschnou úplně, posypte je malinovým prachem a drcenými pistáciemi.

dscf1593

11. Koule dejte zatuhnout do lednice.

dscf1646

dscf1655

dscf0393-2

Přijďte na můj kurz vaření!

Komentáře Každý komentář mě potěší!

  1. Vypadá to úžasně :-) a určitě jsou kouličky moc dobré :-)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Novinky přímo do mailu Nechte mi tu e-mailovou adresu

Poslat
ZÁSADNĚ ZDRAVĚ – Jana Králiková (Černá)

O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu.

A taky o životním stylu, který vás bude bavit.