Marinovaná kreveta „v nudlích“ na salátku ze zeleného manga a Gia Negroni
Předkrmy  

Marinovaná kreveta „v nudlích“ na salátku ze zeleného manga a Gia Negroni

číst dál

Neobsahuje

4 porce
30 minut příprava + 20 minut postup
Středně obtížný Středně obtížný

Tradiční salát ze zeleného manga s trojkombinací těch nejtypičtějších vietnamských bylinek. „Falešné Negroni“ s vietnamským twistem: pomelovou kůrou, marakujou a rdesnem vonným. A marinovaná kreveta ve skleněných nudlích s černým sezamem a arašídy jako třešnička na dortu. To je můj dnešní a navíc soutěžní recept…

DSCF4843

Tenhle recept je (pro mě) tak trochu speciální a to hned z několika důvodů:

1. Jde o soutěžní recept v rámci Foodblogu roku 2015 s názvem Aperitivo moment, do které jsem se rozhodla přihlásit. Vymyslela a přichystala jsem proto předkrm a podle pravidel ho doplnila vhodným drinkem, který lze vyrobit i bez sladkých sirupů s čerstvým voňavým exotickým ovocem a bylinkami.

2. Nikdy jsem se žádné soutěže nezúčastnila a chci si to prostě vyzkoušet a poměřit tak i třeba síly s ostatními gastromaniaky.

3. Připadá mi to jako zajímavá výzva. Chtěla jsem sestavit jednoduchý, ale přitom neobyčejný recept, který by se vám mohl hodit na párty nebo k posezení s přáteli s nevšedním koktejlem, a to vše v takzvaně „ZÁSADNĚ“ ZDRAVÉ kvalitě. ;)

Navíc jsem v tu dobu, kdy jsem recept měla čas vymýšlet a tvořit, byla ještě ve Vietnamu, ne ve svojí kuchyni se všemi vychytávkami a s potřebnými ingrediencemi, na které je člověk zvyklý. Spousta báječných surovin se tam sehnat dalo a spousta těch, se kterými to člověk už umí, naopak třeba vůbec ne, takže to pro mě navíc byla strašně zajímavá zkušenost.

DSCF4857

K receptu mě inspiroval Vietnam. Jeho vůně a chutě a samozřejmě tradiční a sezónní suroviny. To je panečku něco, pracovat s krevetama, marakujou, mangem a pomelem… a moct se u toho tvářit náležitě sezónně. ;)

A pak taky stáže v Grand Cru u Jana Punčocháře. Kde se mísí moderní mezinárodní (také exotická) i tradiční česká a rakouská kuchyně, klade se důraz – samozřejmě – na kvalitu a čerstvost surovin, sezónnost jako v každé dobré restauraci… ale hlavně na nestádovost, originalitu a kuchařský um. Za což si pana šéfkuchaře nesmírně vážím (možná vůbec nejvíc).

Jak na krevety, jaký je v nich rozdíl, a tím pádem jaké na recept třeba i pořídit a jak je oloupat se dozvíte v mém článku o krevetách.

Důležité u receptu je sloupnuté krevety alespoň hodinku marinovat v marakujovo-česnekové marinádě. Potom je hezky po jedné zabalit do nudlí, marinádou je celé ještě jednou potřít a dát je na cca hodinu zamrazit (podle toho, jak máte výkonný mrazák, jinak klidně přes noc). Nudle se vám pak při fritování nerozjedou, bude to celé držet hezký tvar a také se nenasáknou olejem. Budete je navíc smažit jen asi 40 vteřin. Ale tohle všechno vám ukážu v postupu u receptu.

DSCF4685

Mango-salát je úplně jednoduchý a hravě ho zvládnete za pár minut. Důležité je akorát nepoplést manga (třeba právě ve Vietnamu, kde jich na trhu najdete milión). Můžete použít prakticky jakékoliv zelené nedozrálé mango. Nejvíce rozšířená je odrůda tommy atkins, kterou známe i u nás, a vozí se sem z USA. Je to takové to větší kulatější zelené mango, které se občas zbarví do červena, když by dozrávalo na stromě, bude fialové (u nás ani náhodou). V Asii se setkáte spíš s odrůdou podobné mangu atalufo (stejně jako třeba v Mexiku). Nebudu vám tu plést hlavy názvy, protože ve Vietnamu se kultivarům manga říká podle místa, kde se pěstují. Kdyby vás to ale přeci jen zajímalo, koukněte třeba sem. Hodit se vám bude zase vietnamská škrabka, kterou už znáte z receptu na papájový salát.

DSCF4669

Zleva: od nejméně zralého vietnamského manga (Xoai cat Hoa Loc) po nejzralejší, které se používá i do thajského dezertu „mango sticky rice“, známého jako sweet mango, sand mango atd.

A důležité jsou i bylinky, pokud neseženete rdesno vonné (koriandr vietnamský), nahradit ho můžete koriandrem setým a trochou chilli. Rdesno je totiž lehce pikantní.

DSCF4698

Zleva: rdesno vonné, bazalka thajská, dole: máta vodní

Giả Negroni [zá negroni] neboli „falešné Negroni“ je moje vietnamská variace na známé Negroni sbagliato. Drink, který vychází z klasického koktejlu Negroni, vynalezeného v roce 1919 v kavárně Casoni ve Florencii. „Pravé Negroni“ tvoří jeden díl ginu, jeden díl sladkého vermouthu a jeden díl „bitteru“ (nejčastěji se používá Campari). U nepravého Negroni je gin nahrazován spumante, tedy „šumivým vínem“ (používá se sekt – brut, prosecco…).

DSCF4861

Teď to vypadá, že jsem děsnej machr přes drinky. :)) Ale já popravdě mixologii absolutně a vůbec nerozumím. V životě jsem umíchala vlastně jeden jediný drink a to navíc pod dohledem. Když ještě šéfkuchař Shahaf Shabtay vedl Sasazu, učili mě s barmanem kdysi koktejl Green Geisha z melounu (byl samozřejmě boží!). Takže protože vám tu nechci dávat rady neschválené rukou odborníka (je jaksi evidentní, že já koktejlům nevládnu), a protože jsem prostě ale taky zvědavá jako opice, napadlo mě oslovit povolané z nejpovolanějších, a poprosit o pomoc kluky z mého nejoblíbenějšího pražského baru La Casa de la Havana Vieja. Napsala jsem jim přes Facebook, jestli by byli tak hodní a takhle na dálku mi poradili, co by se k receptu hodilo za drink, a jak to vyrobit v polních podmínkách s takovým nějakým zajímavým twistem.

A oni mi na můj bláznivý dotaz odepsali…! Jsou skvělý… A navíc profíci, takže tady vám představuju náš zcela nový drink, který jsem pojmenovala příznačně vietnamsky: „Giả Negroni“, protože je inspirovaný Negroni sbagliato a je umíchaný z Campari, marakuji, pomela, pikantní vietnamské bylinky rdesna vonného (koriandr vietnamský) a sektu. Vermouth neobsahuje, protože už takhle jsem tu málem přišla na buben. :D Takže ještě drobná poznámka navrch. Kdyby vás ve Vietnamu přepadla touha a chuť mixovat alkoholické koktejly, mějte na paměti, že jakýkoliv importovaný alkohol je tu za cenu… no, takřka vesmírnou.

DSCF4869

Musím se přiznat, že mě to vlastně ale ohromě bavilo, a zvlášť po tom, co mě kluci z La Casy nenechali ve štychu! Kdyby totiž bývali nenapsali, asi bych do toho nakonec nešla… Takže vám ještě jednou moc děkuju za pomoc! :) A vy ostatní, co čtete tyhle řádky do La Casy radši vůbec nechoďte… Já se chci občas bezproblému usadit na baru s mým nejoblíbenějším „Pain killerem„!

PS: možná to působí jako sranda. Ale obzvlášť ty dvě poslední dvě věty myslím naprosto a smrtelně vážně… To je totiž MŮJ bar! :P

PPS: Ten talíř je můj nejgeniálnější hanojský úlovek (a přežil cestu domů bez úhony)! Taky se vám tak líbí? :)

Na „krevetu v nudlích“:

  • 4 oloupané syrové tygří (nebo větší) krevety s ocáskem
  • 100 g skleněných nudlí „vermicelli“
  • 1 marakuja
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce naškrábaného kandovaného cukru „rock sugar“ (nebo palmového atd.)
  • 1 lžíce arašídového oleje (do marinády)
  • 250 ml arašídového oleje (na fritování v mini rendlíčku)
  • (chilli bird’s eye)

Na mango salát:

  • 1 zelené mango
  • 7 cherry rajčátek
  • 1 maracuja
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 2 lžíce naškrábaného kandovaného cukru „rock sugar“ (nebo palmového atd.)
  • 4 lžíce limetové šťávy (asi 2 limety)
  • 1 hrstička máty vodní
  • 1 hrstička bazalky thajské
  • 1 hrstička rdesna vonného (koriandru vitnamského)
  • 1 lžička černého sezamu
  • 2 lžíce nesolených pražených arašídů
  • (chilli bird’s eye)

Na Giả Negroni:

  • 8 cl Campari
  • 450 ml šumivého vína (sekt, prosecco)
  • 2 marakuji
  • 1 lžíce naškrábaného kandovaného cukru „rock sugar“ (nebo palmového atd.)
  • 1 lžíce pomelové kůry
  • 5 snítek rdesna vonného
  • 4 hrstě ledu
  • 4 spirály z pomelové kůry na ozdobu

Příprava předkrmu:

S přípravou je dobré začít už den předem nebo ráno v den servírování

1. Rozřízněte marakuju, vydlabejte semínka do misky, přidejte na drobno nasekaný česnek bez vnitřního klíčku, rybí omáčku, kandovaný cukr a dobře promíchejte, aby se cukr začal rozpouštět. Jakmile se rozpustí přilijte olej.

TIP: Pokud máte rádi chilli, tohle je také jeho chvíle, takže ho můžete trochu šoupnout i do marinády.

2. Krevety obalte marinádou a nechte uležet hodinu v lednici.

3. Ve větší míse si namočte skleněné nudle vermicelli do studené vody.

DSCF4680

4. Jakmile nudle povolí (cca po 30 min) opatrně si vymotejte svazeček, vezměte namarinovanou krevetu a od ocásku ji oviňte nudlema. Konec zamotejte tak, aby nevyčuhoval jako to vidíte na obrázku – pod omotané nudle. Až budete nakonci, zbytek nudlí odstřihněte a krevetu v nudlích položte na talířek obalený potravinovou folií (v mrazáku se vám pak nepřilepí k talířku).

DSCF4685

5. Všechny krevety omotejte nudlema, potřete je zbylou marinádou a dejte zamrazit na alespoň jednu hodinu (záleží na výkonu vašeho mrazáku).

DSCF4689

Příprava před servírováním

1. Oloupejte mango a nastrouhejte škrabkou na julienne (na nudličky). Pěkně podél a kolem ploché pecky. Dejte do misky.

DSCF4675

2. Rajčátka překrojte podélně na půl, pak ještě na půl (abyste měli čtvrtky) a nakonec na drobné kostičky. Přidejte k mangu.

3. V hmoždíři si připravte zálivku: podrťte lžíci arašídů s nadrobno nasekaným česnekem bez vnitřního klíčku (opět můžete přidat i trochu chilli), limetovou šťávu a rybí omáčku. Až se cukr rozpustí vyškrábněte do zálivky zase celou rozpůlenou marakuju a dobře promíchejte. Dejte stranou (do lednice).

4. Nasekejte na drobno nebo natrhejte si všechny bylinky.

Postup předkrmu:

1. Mangové nudličky s rajčátky zalijte zálivkou, přidejte bylinky i část černého sezamu a dobře promíchejte. Dejte odpočinout do lednice.

DSCF4782

2. V malém rendlíčku rozehřejte arašídový olej, z mrazáku vyndejte krevety v nudlích a jakmile bude olej dostatečně rozehřátý položte krevetu tou stranou, kde končí obtočené nudle na děravou naběračku a ponořte ji do něj asi na 40 vteřin.

TIP: Krevety vkládejte do oleje po jedné, ať máte nad nimi kontrolu, aby se zbytečně olejem nenasákly, je potřeba mít ho dobře rozehřátý.  Jakmile je vyndáte z redlíčku rovnou je položte na savý ubrousek.

DSCF4797

DSCF4799

DSCF4806

3. Všechny krevety ofritujte a nechte minutku odpočinout.

DSCF4873

4. Do středu talířů nandejte malou porci vychlazeného salátku, krevetu v nudlích usaďte navrchu, dozdobte snítkou rdesna, zasypte zbytkem arašídů a černého sezamu. Podávat můžete s Giả Negroni s ledem.

DSCF4843-big

Příprava drinku:

1. Zkontrolujte si, že máte dostatek ledu.

2. Z dobře omytého pomela škrabkou oloupněte 4 delší plátky kůry, ze kterých pomocí zamotání (např. kolem jídelní hůlky) vyrobte spirály. Aby držely pořádně tvar, dejte je na chvíli do mrazáku.

DSCF4780

3. Ještě kousek kůry odřízněte a nakrájejte ji na nudličky, abyste ji měli asi jednu polévkovou lžíci.

4. Marakuji rozřízněte napůl.

5. Cukr rozpusťte v malém rendlíčku v 50 ml šumivého vína na mírném plameni spolu s jednou snítkou rdesna vonného.

Postup drinku:

 Já jsem neměla shaker, takže jsem použila sklenici s víkem. S jednou takovou sklenicí jsem zvládla umíchat vždy dva drinky.

1. Do shakeru (nebo např. do zavařovačky) dejte asi 8 kostek ledu, dvě snítky rdesna vonného, vyškrábněte jednu celou marakuju, přidejte polovinu rozpuštěného cukru i pomelové kůry a přilijte Campari. Dobře uzavřete a „vyšejkujte“.

DSCF4792

2. Rozlijte do sklenic, přidejte pár kostek ledu, dolijte šumivým vínem a ozdobte pomelovou spirálkou.

TIP: Pokud neseženete whiskovky, na servírování můžete použít „šampaňskou flétnu“ nebo „šampaňskou misku“ anebo zajít na vietnamský trh a ulovit tam něco, co vypadá jako sklenice na pohár ve tvaru lotosového květu. :D

DSCF4868

Přijďte na můj kurz vaření!

Komentáře Každý komentář mě potěší!

  1. Úžasné čtení Jano, mockrát děkujeme jak za inspiraci twistu na Negroni, tak za zmínku našeho skromného rodinného baru.

    • Já děkuju, ještě jednou! Váš bar je skvělý a jedinečný, díky perfektním drinkům i fantastickému personálu. Tleskám, pokaždé návštěvě! :)

  2. padám na zadek, to je šou, ne recept na předkrm :-)! paráda

    • Asi i tak trošku jo, chtěla jsem zkusit vyhrát. :D Jen bych to příště servírovala jinak a líp, neměla jsem moc času a úplně ideální podmínky, nu což, naštěstí to stačilo. :)

  3. Já chci ten talíř s tou nudlí :D

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Novinky přímo do mailu Nechte mi tu e-mailovou adresu

Poslat
ZÁSADNĚ ZDRAVĚ – Jana Králiková (Černá)

O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu.

A taky o životním stylu, který vás bude bavit.