Mandlové linecké ne-cukr-oví
Cukroví  

Mandlové linecké ne-cukr-oví

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

40 kusů
5 minut příprava + 20 minut postup
Středně obtížný Středně obtížný

Se zcela seriózním výrazem ve tváři bych vám ráda představila ten nejlepší recept na linecký cukroví, který jsem kdy v životě jedla (promiň, babi)! Bez legrace. A že jich bylo. Linecký je asi moje vůbec nejoblíbenější cukroví. Miluju tu kombinaci voňavých pečených sušenek s kyselou marmeládou. A letos se mi navíc povedla linecká dokonalost, která nepotřebuje obměn. Přesně takhle je odteď budu píct každej rok!

Mandlové linecké cukroví

Dřív jsem linecký dělala klasicky i se žloutkem, jen částečně z kvalitní celozrnné a bílé mouky. Ale letos jsem recept vytunila. Já vím, že samochvála smrdí… A proto si otevřete okna, bude to chtít udělat pořádnej průvan!

Mandlové linecké cukroví

Po pídění se, jak že to linecký cukroví vlastně vzniklo a jak má správně vypadat, jsem se dostala třeba k poměrům pravého a nefalšovaného receptu na „linecká očka“. Moje cesta vedla až do Rakouska. „Očka“ nebo taky „oka“, jak jim cukráři v Linci říkají, se tu vykrajují hlavně kulatýma formičkama. Neví se přesně, jestli linecké cukroví pochází přímo z Lince a jestli se i podle toho jmenuje, ale ví se tu, že nemá nic společného s lineckým koláčem, který je tady naopak doma. Pravé linecké cukroví na rozdíl od koláče (1 díl mouky : 1 díl tuku) má mít poměr surovin 1 díl cukru : 2 díly tuku : 3 díly mouky, a to jsem se snažila co nejvíc dodržet.

Mandlové linecké cukroví

A teď k tomu mýmu pokladu. Část tuku (másla) jsem v receptu nahradila obsaženým podílem tuku v mandlový mouce (v drcených mandlích) a klasickou mouku jsem vyměnila za špaldovou a mleté vločky. Mandlovou mouku používám buďto takovou, kterou si sama z mandlí namelu, anebo s vyšším obsahem tuku, jako třeba tuhle. Mandlové mouky koupíte totiž různé, s vyšším i nižším obsahem tuku – kolem 50 % nebo 10 % – a to je pak dost rozdíl. Pokud použijete mandlovku s nízkým obsahem tuku, másla krapet přidejte, ať zachováte pojivost. Místo cukru jsem přidala svůj oblíbený javorový sirup. A vajíčka i mléko jsem vynechala úplně, nebylo jich třeba. Máslo, tuk v mandlové mouce a javorový sirup drží těsto dohromady bezvadně!

Mandlové linecké cukroví Výsledek je doslova neuvěřitelnej. S těstem se krásně pracuje, nedrolí se (mějte jen mandlovou mouku opravdu hladkou) a dobře drží. Po upečení je cukroví křupavý (nechte ho do druhého dne v papírové krabici odpočinout) a další den po namazání vláčný jako správný linecký. Recept vám nezabere moc času, podobně jako klasická těsta na cukroví. Jen ho nezapomeňte nechat odpočinout v lednici. Já mu dávám večer dobrou noc a ráno už ho/s ním válím.

Mandlové linecké cukroví

Chcete recept bez živočišných produktů? Pak vyměňte máslo za rostlinný tuk, a pokud byste rádi linecké bez lepku, pohrajte si s bezlepkovou moukou (pohankovou, rýžovou, amarantovou moukou… s bezlepkovou směsí) – a dejte mi vědět, jak to dopadlo, vyzkoušené to tentokrát nemám.

A než se do toho pustíte, oprašte si marmelády ve spíži nebo si pořiďte nějaké kvalitní v obchodě. Já za vůbec nejlepší považuju Marmelády s příběhem. A trošku jsem letos experimentovala s druhama. Ochutnala a vyzkoušela jsem jich myslím hodně. Vlastně kdyby teď přišla válka, budu živa jen z marmelád… tejden. Zas tolik jich nemám. No, i když, posuďte sami…

PS: Hruška–vanilka do focení nepřežila.

Mandlové linecké cukroví - Marmelády s příběhem

Trénovala jsem na ovesných palačinkách. A protože měly na Instagramu úspěch, sepsala jsem vám recept i na ně. Nejvíc se mi k lineckým ale hodí: šípková, červený rybíz, černý rybíz, malinová, višňová, angrešt s maččou a kiwi. Na sítích zaznívala ještě malina–chilli, ale to nechávám na vás, na mě už je to asi moc divoký. :)

Ovesné palačinky s mandlovým mlékem

Ovesné palačinky

Na 8 palačinek

  • 200 ml mandlového mléka
  • 2 vejce
  • 120 g namletých vloček na mouku (mixuju si je ve Vitamixu)
  • špetka soli
  • přepuštené máslo na smažení

Nejdřív si umixuju vločky dohladka, zaliju je mlékem přímo v mixovací nádobě, přidám vyklepnutá celá vajíčka a špetku soli. Umixuju na těsto a smažím na přepuštěném másle. Mažu marmoškou, podle chuti.

PS: Fotit linecký v prvním sněhu mezi panelákama je zážitek. Asi to budu dělat častějc! :D

Mandlové linecké cukroví

Na těsto:

  • 200 g mandlové mouky
  • 100 g ovesných vloček
  • 100 g špaldové mouky
  • 120 g másla
  • 130 ml javorového sirupu
  • čerstvá kůra z 1/2 citrónu
  • špetka soli

Na náplň:

  • rybízová marmeláda
  • višňová marmeláda
  • kiwi marmeláda
  • angreštová s maččou
  • malinová s chilli
  • šípková marmeláda

Příprava:

Z uvedeného množství upečete dva plechy, tudíž 40 „oček“.

1. Na kuchyňské lince si nechte povolit máslo.

2. Namelte si vločky na mouku.

Mandlové linecké cukroví - Vločky

Mandlové linecké cukroví - Vločky

3. Nastrouhejte si čerstvou kůru z citrónu.

Citronová kůra

Postup:

1. Smíchejte všechny suché ingredience: mandlovou mouku, namleté vločky, špaldovou mouku a špetku soli.

Mandlové linecké cukroví

2. V robotu, já používám KitchenAid, směs smíchejte s povoleným máslem, javorovým sirupem a čerstvou citrónovou kůrou.

Mandlové linecké cukroví

Mandlové linecké cukroví - Vločky

3. Uhnětené těsto zabalte do potravinové fólie a nechte ho přes noc uležet v lednici.

Mandlové linecké cukroví - Vločky

TIP: Pokud spěcháte, dejte těstu čas alespoň 4 hodiny.

Uřízněte si dostatečně velký kus fólie a těsto do ní zabalte jako velký bonbón. Anebo salám. :))

Mandlové linecké cukroví - Vločky

Mandlové linecké cukroví - Vločky

4. Druhý den těsto rozdělte napůl a rukama prohněťte, aby povolilo a dobře se s ním pracovalo.

Mandlové linecké cukroví

Mandlové linecké cukroví

5. Na pracovní desku položte arch pečicího papíru, těsto na něm (zcela) zakryjte druhým pečicím papírem a vyválejte ho na tloušťku asi 3 mm – snažte se válet rovnoměrně. Pokud bude někde tenké moc a jinde příliš vysoké, bude se nepravidelně péct a můžete nějaké kousky snadno připálit.

Mandlové linecké cukroví

5. Vykrajujte nejprve kousky s okýnkem. Zbytky po vykrojení splácejte pokaždé dohromady, vyválejte placku znovu a dál vykrajujte, dokud vám nedojde těsto.

Mandlové linecké cukroví

Mandlové linecké cukroví

TIP: Můžete používat různá vykrajovátka, já nejradši „očka“. Pomoct si s přesunem na plech můžete prohnutou cukrářskou paletou.

6. To stejné opakujte s druhou polovinou těsta a vykrájejte spodky lineckých bez okýnka.

Mandlové linecké cukroví

7. Plechy pečte na střídačku vyložené pečicím papírem v předehřáté troubě na 170 °C 3–7 minut podle tloušťky těsta. Tohle moje cukroví se peče ohromně rychle, tak buďte ve vlastním zájmu blízko trouby. ;)

Mandlové linecké cukroví

8. Linecké nechte vychladnout a ideálně druhý den je hojně namažte marmeládou podle chuti. Tak, aby vám uprostřed vylezla z okýnka skoro ven.

Mandlové linecké cukroví

Dělám to tak, že dávám víc džemu doprostřed a míň do krajů, abych neměla cukroví opatlaný.

Mandlové linecké cukroví

TIP: Linecký „cukruju“ mandlovou moučkou smíchanou se špetkou skořice. Ale samozřejmě můžete, jak jste zvyklí.

Mandlové linecké cukroví

Mandlové linecké cukroví

Mandlové linecké cukroví

Přijďte na můj kurz vaření!

Komentáře Každý komentář mě potěší!

  1. Díky moc a díky taky za všechny úžasné recepty :o)

  2. Dobrý den Jano, bylo by možné vynechat ovesnou mouku a nahradit ji nějakou jinou? Díky moc za odpověď :o).

    • Dobrý den, Alenko, zkuste třeba špaldovou anebo celozrnnou. ;)

  3. Dobrý den, dnes jsem zadělala dle Vašeho receptu, ale dala jsem jen 70 ml javorového sirupu, neboť s tímto množstvím má těsto pěknou konzistenci, kdybych dala celých 130 ml asi bych ho nedala do kupy. Opravdu ho tam přijde tolik ? Děkuji za odpověď.

    • Dobrý den, Lenko, to je mi líto, že Vám recept nezafungoval… Nicméně jsou suroviny uvedené správně. Chodí mi reakce pozitivní i s fotkama lineckého už upečeného i namazaného, a zatím jen jedna, kde mi paní psala, že má těsto „řidší“ a co s tím… Když se podíváte na klasický recept na linecké, obsahuje zpravidla více tuku a žloutky nebo i celá vejce navíc, které ale tím pádem technicky obsahují podobné množství „tekutiny“, jako tady uvádím javorový sirup. Pokud jste postupovala přesně podle receptu a máslo jste např. nerozpouštěla (občas to někomu může přijít jednodušší, ale skutečně to zaměnit za máslo „odražené“ z lednice, a kompaktní, nelze) nechala jste těsto odpočinout, pak může být problém ještě např. v kvalitě mandlové mouky a jejím obsahu tuku… každopádně, spravit se to v zásadě dá, ubráním javorového sirupu a částečným nahrazením třeba kokosového cukru (opatrně jen s tím, že vám těsto může zbarvit do tmava), anebo přidáním mouky, prostě to trochu zahustit. Moje zkušenost je ale taková, že to potřeba není, recept mi funguje, jak můžete vidět i na fotkách. Snad se Vám s tím něco povede vymyslet a nepřijde Váš čas na zmar. Děkuju za Vaši reakci. Krásné svátky! :) Jana

  4. Výborné!!!!!!!! Povedlo se a chutná báječně :P

    • Hali, to jsem moc ráda! Děkuju za milou a pozitivní zpětnou vazbu. :)) Krásné Vánoce! <3

  5. Dobrý den, je možné použít v recepbu mandlovou „mouku“ připravenou doma, tedy blanšírované mandle rozmixované v mixéru (používám vysokorychlostní mixér, který mandle rozmixuje najemno)? Konkrétně se mi jedná o obsah tuku, který bude v doma připravených rozmixovaných mandlích vyšší, než v kupovaných mandlových moukách. Děkuji Tereza

    • Dobrý den, Terez, přesně to, co popisujete, vysvětluju v úvodu receptu i tady v komentářích. ;) Můžete si mandlovku sama namlít, cituju z úvodu: „Mandlovou mouku používám buďto takovou, kterou si sama z mandlí namelu, anebo s vyšším obsahem tuku, jako třeba tuhle. Mandlové mouky koupíte totiž různé, s vyšším i nižším obsahem tuku – kolem 50 % nebo 10 % – a to je pak dost rozdíl. Pokud použijete mandlovku s nízkým obsahem tuku, másla krapet přidejte, ať zachováte pojivost.“ Vy si naopak pohlídejte, aby nebylo těsto příliš mastné, a uberte pak třeba krapet másla, respektive ho přidávejte postupně a uvidíte, jak bude těsto lepivé. Každé mandle mohou být trochu jiné, víc šťavnaté nebo naopak sušší. Jen to vždycky chce nadrtit moučku, hodně do hladka, aby bylo těsto co nejvíce kompaktní. Ať se vám hezky peče!:) Krásný první advent, Jana

  6. Jani, nadhera! Nevis jestli by sel sirup nahradit medem?

    • Děkuju moc! :) Nezkoušela jsem, ale myslím, že by to jít mohlo. Kdyby to bylo málo tekuté, přidala bych např. rostlinné mandlové mléko trošku. ;) Pak už mě jen k tomu napadá, pozor na alergie, někomu med může vadit a bude to mít samozřejmě i odraz v chuti.

  7. juuuu vypadá to dobře, už z obrázku cítím tu famózní vůni, příští týden jdu do toho Kujíí

  8. Ahoj určitě tenhle recept vyzkouším letos na vánoce :) jen se chci zeptat v receptu je tedy mouka (mandlová) nebo moucka? Jelikož si psala že si nahradila část tuku z mouky tak mě to celkem zarazilo, protože mandlová mouka by mela být tuků úplně zbavena :) děkuji za odpověď :)

    • Ahoj Míšo, moc díky za super dotaz, kterej mě nenapadlo víc rozvést v textu, takže to tam doplním. Strašně záleží, jakou mouku koupíš a použiješ. Já třeba měla mouku, která obsahovala přes 50% tuku (jako třeba tahle), ale můžeš koupit i mouku mandlovou téměř bez tuku, jak píšeš, třeba tuhle – výrobce uvádí 12g tuku ve 100g mouky). A často si ji také sama melu, a to pak jsou oříšky vč. tuku také, takže takhle to vlastně celé vzniklo. ;) Ať se linecké vydaří, jdu to rozepsat do textu přímo v receptu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Novinky přímo do mailu Nechte mi tu e-mailovou adresu

Poslat
ZÁSADNĚ ZDRAVĚ – Jana Králiková (Černá)

O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu.

A taky o životním stylu, který vás bude bavit.