Nesmažené závitky se dvěma dipy
Hlavní jídla   Předkrmy  

Nesmažené závitky se dvěma dipy

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

12 závitků
15 minut příprava + 20 minut postup
Jendoduchý Jendoduchý

Nem cuốn (gỏi cuốn) jsou nesmažené vietnamské závitky. S asijskou kuchyní se mi pojí vzpomínky na dětství. Vždycky si vybavím, jak se strejda vrátil z Číny a celá rodina jsme dělali „ťaocky“. 

DSCF2055

Musím se přiznat, že mi poměrně dlouho trvalo, než jsem na internetu zjistila, jak se to vlastně píše a jestli jsme si to tehdy jen celé nevymysleli. :) Holt pro mě, jako pro malou holku bylo daleko důležitější, že jsme byli celá rodina pohromadě, byla sranda a knedlíčky „ťaocky“ mi moc chutnaly.

DSCF2048

Název mi byl tehdy docela šuma fuk. V tomhle receptu se teda vracím zpátky do svých dětských let a jako velká holka už vím, že Jiăozi [ťaoc] je vážně báječný čínský jídlo (knedlíčky [ravioly] plněné vepřovým masem a zeleninou), jehož součástí je fantastický a jedoduchý dip, který prostě musíte ochutnat! :) A protože tady vaříme „zásadně zdravě“, nebojte, že bych vám do receptu šoupla nějaký glutamát. ;)

Na závitky:

Na arašídový dip:

  • 3 lžíce arašídového másla (můžete si vyrobit sami)
  • 2 lžíce tamari
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce vody
  • 1/2 limetky
  • 1/2 lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 1/2 utřeného česneku bez vnitřního klíčku (ten se hůře tráví, to je to, z čeho vám třeba bývá[?] těžko od žaludku)

Na dip Jiăozi:

Příprava:

1. Nejprve si uvařte rýžové nudle, dle návodu na obalu. Zceďte, propláchněte studenou vodou a zakápněte sezamovým olejem, ať se neslepí.

2. Opláchněte a nakrájejte si zeleninu. Salát klasicky na různě dlouhé kousky. Mrkev na nudličky (pro jednoduchost používám speciální škrabku). Okurku rozřízněte podélně, lžičkou vylabejte semínka a nakrájejte také na nudličky.

3. Ve varné konvici uvařte vodu, nechte ji malinko schládnout, abyste se neopařili a nalijte vodu do pánve, tak na 2 cm. V ní budete namáčet rýžový papír.

Postup:

1. Rýžový papír namočte do horké vody na cca 15 vteřin.

2. Položte na pracovní desku a rozprostřete. Nebojte, neslepí se vám, dokud je mokrý, takže jen zbytečně neotálejte. ;)

3. Více ke kraji, ale ve středu dejte na papír pár lístků máty, na ně položte pár nudliček mrkve, pak dva tři lístky bazalky, trošku salátu, okurkových proužků, trošku koriandru, pár nudlí a výhonků.

4. Kupičku zabalte podle návodu ve videu. Jednoduše tak, aby vznikla rolka. Vnější okraje papíru přehněte dovnitř přes ingredience a zarolujte do tvaru válečku.

TIP: Náplň závitků můžete libovolně obměňovat. Skvělé jsou i s avokádem, edamame, tofu nebo vejcem, červenou řepou i ředkví. Kdo jí maso, vyzkoušejte s krevetami. Další vegetariánská inspirace třeba tuhle od mojí kamarádky Karolíny ještě z blogu Jakorybicka.cz.

Přijďte na můj kurz vaření!

Komentáře Každý komentář mě potěší!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Novinky přímo do mailu Nechte mi tu e-mailovou adresu

Poslat
ZÁSADNĚ ZDRAVĚ – Jana Králiková (Černá)

O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu.

A taky o životním stylu, který vás bude bavit.