Křupavý a nadýchaný nekynutý koláč s borůvkami a ořechovou drobenkou
Dezerty  

Křupavý a nadýchaný nekynutý koláč s borůvkami a ořechovou drobenkou

číst dál

Hodí se pro

1 pekáč 20x40 cm
10 minut příprava + 50 minut postup
Jendoduchý Jendoduchý

Borůvková sezóna je v plém proudu! Zjistila jsem to tak, že jsme jeli na nákup do Lípy a před Kauflandem stál pán s rukama modro-fialovýma až po lokte a sklenicema plnýma tohohle modrýho voňavýho štěstí. Ano. Měla bych to zjistit v lese, obklopená polem keříčků s modrými safírky, byl by to jistě romatický příběh, kterým bych se mohla vychloubat až do nebe. Ale já jsem to prostě ještě nestihla. Každopádně, sepsat recept na koláč ano… Protože jsem strašně hodná, a taky proto, že jste si o něj na Instagramu řekli.

Nejlepší borůvkový koláč s ořechovou drobenkou

Na těsto jsem udělala zase recept i zvlášť: Křupavé a nadýchané nekynuté těsto na koláč s ořechovou drobenkou, a to proto, že je ovocná sezóna. Najdete tam tipy a obměny, jak na křupavý a nadýchaný nekynutý koláč a to i třeba z třešní a meruněk. Prostě, jak je libo.

Nejlepší borůvkový koláč s ořechovou drobenkou

A kdybyste chtěli zkusit naopak křehkou ovesnou borůvkovou galetku, tak to můžete zase podle receptu tuhle: Křehké ovesné těsto na koláč.

Nejlepší borůvkový koláč s ořechovou drobenkou

PS: Náš MiniMax je záruka kvality. Jako fakt.

PPS: Jdu na ty borůvky! Do lesa. Ne ke Kauflandu.

Na těsto:

Na náplň:

  • 500 ml borůvek

Na ořechovou drobenku:

Příprava:

1. Nakrájejte si máslo na malé kousky a rozpusťte ho v rendlíčku.

2. Rozmixujte ořechy nadrobno.

3. Do misky prosijte mouky, přidejte špetku soli i cukr a prášek do pečiva, a promíchejte.

4. Vyšlehejte vajíčko spolu s mlékem, javorovým sirupem a i s rozehřátým máslem vlijte do misky k suchým ingrediencím. Vypracujte těsto.

Křupavé a nadýchané těsto na koláč

4. Rozehřejte troubu na 180°C bez horkého vzduchu.

Postup:

1. Těsto vyválejte anebo rukama rozprostřete – tak to dělám já – na pečící papír, už přímo v pekáčku.

2. Okraje nechte lehce vyšší, nasypte na něj omyté a okapané borůvky.

Nejlepší borůvkový koláč s ořechovou drobenkou

3. Smíchejte rozmixované ořechy s moukou, rozměklým máslem a cukrem, prstama „užmoulejte“ drobenku a koláč jí bohatě zasypte.

Nejlepší borůvkový koláč s ořechovou drobenkou

4. Pečte v předehřáté troubě 20 minut na 180°C bez horkého vzduchu, a dalších cca 15 minut na 160°C s horkým vzduchem, do zlatova.

Nejlepší borůvkový koláč s ořechovou drobenkou

TIP: Při horkém vzduchu peču koláče, které mají vodnatější ovoce, takže právě třeba borůvky anebo, když se chcete zbavit zásob mraženého ovoce z předešlé sezóny, a taky v zimě, když je na koláč prostě chuť.

Nejlepší borůvkový koláč s ořechovou drobenkou

Přijďte na můj kurz vaření!

Komentáře Každý komentář mě potěší!

  1. Prominte. Tusila BYSTE :))))

  2. Dobry den Jano, diky moc za super recept! Tusila hysterical,jestli jde udelat vegan verze?

    • Dobrý den, Anet, tenhle koláč jsem ve veganské variantě bohužel nezkoušela, zkusila bych místo vajec použít jako pojidlo nabobtnaná chia semínka anebo rozmačkat banán a ubrat sladkého sirupu, místo mléka použít třeba mandlové a místo másla kokosový tuk, ale jak říkám, nevím, jestli to bude fungovat a jestli výsledek bude stejný, poměry těchto náhradních surovin bohužel tím pádem taky neznám… :/

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Novinky přímo do mailu Nechte mi tu e-mailovou adresu

Poslat
ZÁSADNĚ ZDRAVĚ – Jana Králiková (Černá)

O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu.

A taky o životním stylu, který vás bude bavit.