Křupavé a nadýchané nekynuté těsto na koláč s ořechovou drobenkou
Ostatní  

Křupavé a nadýchané nekynuté těsto na koláč s ořechovou drobenkou

číst dál

Hodí se pro

1 pekáč 20x40 cm
10 minut příprava + 50 minut postup
Jendoduchý Jendoduchý

Recepty na těsto na koláče jsou jedny z těch „nejvíc sexy“ receptů vůbec. Vidíte? Jakmile těsto uhnětete, dostanete takovouhle hroudu. No, velkou parádu s ní v tomhle stavu nenaděláte, ALE! Výhodou je, že jakmile ji rozválíte nebo jednoduše rozprostřete za pomoci svých šikovných prstíků a dlaní na placku, a tu pak pokladete jakýmkoliv sezónním ovocem a nazávěr zasypete ořechovou drobenkou, bude vás milovat minimálně náš MiniMax. To vám můžu garantovat!

Křupavé a nadýchané těsto na koláč

Na nekynuté těsto se mi nejvíc osvědčila celozrnná mouka pšeničná a celozrnná špaldová, míchám je půl na půl. Určitě ale, stejně jako u křehkého ovesného těsta na slušivou galetku, můžete použít taky:

  • kombinaci ovesných vloček a pšeničné mouky
  • kombinaci pohankové a celozrnné pšeničné mouky
  • kombinaci pohankové, rýžové a kukuřičné mouky (bezlepková varianta)
  • žitnou mouku

Nejlepší borůvkový koláč s ořechovou drobenkou

Jako náplň pak můžete použít prakticky jakékoliv sezónní ovoce. Já mám nejradši:

  • borůvky (moje nejoblíbenější)
  • švestky
  • rybíz
  • třešně, višně
  • meruňky

Ořechovou drobenku, kterou těsto s ovocem hezky celé zasněžím, dělám z mouky, kterou jsem použila na těsto (špaldová, díky svému oříškovému nádechu se sem skvěle hodí), stejného množství ořechů, másla a cukru. Když jsem na chalupě a nemám jiný po ruce, „netýrám“ sebe ani okolí a klidně sáhnu po cukru třtinovém. Jinak proto, že klasický cukr obecně při vaření nepoužívám, nahrazuju ho. V tomhle receptu například cukrem kokosovým a javorovým sirupem.

Nejlepší borůvkový koláč s ořechovou drobenkou

S kokosovým tukem se mi recept neosvědčil (nemám ráda ty veganské margaríny a jiná varianta mě nenapadla), takže pro vegany teď variaci nemám… Jestli máte chuť a čas experimentovat, budu za vaše nápady moc ráda. :)

Na těsto:

Na ořechovou drobenku:

Příprava:

1. Nakrájejte si máslo na malé kousky a rozpusťte ho v rendlíčku.

2. Rozmixujte ořechy nadrobno.

3. Do misky prosijte mouky, špetku soli i cukr a prášek do pečiva, a promíchejte.

4. Vyšlehejte vajíčko spolu s mlékem, javorovým sirupem a i s rozehřátým máslem vlijte do misky k suchým ingrediencím. Vypracujte těsto.

Křupavé a nadýchané těsto na koláč

4. Rozehřejte troubu na 160°C s horkým vzduchem.

Postup:

1. Těsto vyválejte anebo rukama rozprostřete – tak to dělám já – na pečící papír, už přímo v pekáčku.

2. Okraje nechte lehce vyšší, nasypte na něj umyté a okapané ovoce.

TIP: Pokud jde o větší kousky (třešně, meruňky, švestky…), ovoce raději hezky vyskládejte. Já jsem trošku „opsi“ takže si s tím dost vyhraju.

3. Smíchejte rozmixované ořechy s moukou, rozměklým máslem a cukrem, prstama „užmoulejte“ drobenku a koláč jí bohatě zasypte.

4. Pečte v předehřáté troubě 20 minut na 180°C bez horkého vzduchu, a dalších cca 15 minut na 160°C s horkým vzduchem, do zlatova.

TIP: Při horkém vzduchu peču koláče, které mají vodnatější ovoce, takže právě třeba borůvky anebo, když se chcete zbavit zásob mraženého ovoce z předešlé sezóny, a taky v zimě, když je na koláč prostě chuť.

Přijďte na můj kurz vaření!

Komentáře Každý komentář mě potěší!

Pusto a prázdno.
Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Novinky přímo do mailu Nechte mi tu e-mailovou adresu

Poslat
ZÁSADNĚ ZDRAVĚ – Jana Králiková (Černá)

O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu.

A taky o životním stylu, který vás bude bavit.