Křehké ovesné těsto na koláč
Ostatní  

Křehké ovesné těsto na koláč

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

1 koláč ø 25 cm
10 minut příprava + 35 minut postup
Jendoduchý Jendoduchý

Quiche, galetky a nebo záviny z domácího listového těsta z celozrnné mouky se semínky jsou asi moje nejoblíbenější „koláče“. Musí mít ale hlavně hodně náplně nebo fakt perfektní křupavoučké anebo vláčné těsto a ideálně oboje dohromady. Tohle křehké těsto z ovesných vloček mi dokonce chutná tak moc, že se – víc než obvykle – naopak snažím vyšetřit pár „suchých“ centimetrů bez náplně navíc!

Křehké ovesné těsto

Na těstu, které je vhodné k pečení křehkých koláčů mě nejvíc baví, že se dá vymyslet z různých druhů obilovin, i podle toho, kterou mouku máte zrovna po ruce. Tak třeba, já mám nejraději tohle rozsýpavé z ovesných vloček, ale můžete použít třeba taky:

  • kombinaci ovesných vloček, pšeničné mouky a strouhaného kokosu (když mi dojdou vločky)
  • kombinaci pohankové a celozrnné pšeničné mouky
  • kombinaci pohankové, rýžové a kukuřičné mouky (bezlepková varianta)
  • celozrnnou pšeničnou mouku
  • špaldovou mouku
  • žitnou mouku

Galette - třešňová galetka s bezovým květem

Do sladké náplně pak můžete použít sezónní ovoce anebo kombinace s oříšky a semínky, tvarohem, kvalitní čokoládou i bylinkami. Moje další osvědčené a nejoblíbenější jsou:

  • třešně a bezinky
  • maliny s mátou
  • jablka se skořicí
  • borůvky s rybízem a mascarpone
  • jahody, rebarbora, vanilka
  • meruňky s levandulí
  • hrušky s čokoládou, badyánem a ořechy

Pokud máte chuť na koláč slaný, nepřidávejte do těsta javorový sirup, ale lžíci strouhaného parmesanu nebo lžíci máku anebo třeba černuchu (černý kmín) a o špetku více soli. Miluju třeba kombinace:

  • „Caprese“: čerstvá a sušená rajčata, mozzarella, bazalkové pesto, piniové oříšky a do těsta přidávám ten strouhaný parmesan
  • „Koza“: červená řepa, kozí sýr, tymián, černé olivy (ty krájím i do těsta)
  • „Bramborová“: plátky brambor, cibule, haloumi, rozmarýn

Suroviny:

Příprava:

1. Nakrájejte si máslo na malé kousky a nechte je povolit při pokojové teplotě.

2. Rozmixujte vločky na mouku.

3. Do misky vysypte mouku, přidejte máslo, špetku soli i javorový sirup a vypracujte křehké těsto. Zabalte ho do potravinové folie a dejte ho odpočinout na pár minut do lednice.

Křehké ovesné těsto

TIP: Pokud chcete dělat koláč se slanou náplní, vyměňte javorový sirup za kousek strouhaného parmesanu anebo přidejte sůl, inspirovat se můžete v popisu receptu.

4. Rozehřejte troubu na 180°C bez horkého vzduchu.

Postup:

1. Těsto vyválejte dokulata na pečícím papíru a dejte na plech.

2. Do středu těsta vyložte náplň jeho čisté okraje přehněte dovnitř.

3. Pečte v předehřáté troubě 25 minut, pak zapněte horký vzduch a upečte koláč do zlatova, potrvá to ještě asi 5-10 minut.

Přijďte na můj kurz vaření!

Komentáře Každý komentář mě potěší!

  1. Vaše těsto jsem použila na obrácený jablečný koláč, těsto jsem rozdrobila na zkaramelizovaná jablíčka na medu javorovém sirupu.Do těsta místo sirupu jsem jako sladidlo dala datlovou pastu a bylo výborné,hlavně když byl koláček ještě teplý.

    • Markétko, to zní naprosto skvěle! Moc mě baví, když to z těch mých napadů posouváte sami dál! :) Děkuju za krásnej komentář. <3

  2. Dobry den chci se zeptat jak poupravite recept pokud chci delat napln z jablek se skorici. Jetstli nejak menite mnozstvi cukru a javoroveho sirupu ,kdyz je tam ta skorice. Dekuji za odpoved.

    • Dobrý den, Terez, skořici používám neslazenou, takže nechávám množství uvedené v receptu. Když je potřeba doslazuju nebo naopak v závislosti na kyselosti/sladkosti jablek. :) Prima den a ať se dílo podaří! :) J.

  3. Udělala jsem to se žlutými a červenými malinami, černou moruší a malino-ostruzinami. Je to jedmoduchý. Trochu se mi to rozsýpá. Ale chuťově vyborný. Diky!

    • Zuzko, to zní skvěle! :) Jak vidíte na fotce, je to opravdu křehké těsto, takže když se Vám „trochu rozsýpá“, tak je to úplně v pořádku. Mně taky. ;) O to víc je koláč pak křehký a dobrý!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Novinky přímo do mailu Nechte mi tu e-mailovou adresu

Poslat
ZÁSADNĚ ZDRAVĚ – Jana Králiková (Černá)

O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu.

A taky o životním stylu, který vás bude bavit.