Křehká ovesná galetka s třešněmi a bezovým květem
Dezerty  

Křehká ovesná galetka s třešněmi a bezovým květem

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

1 koláč ø 25 cm
15 minut příprava + 35 minut postup
Jendoduchý Jendoduchý

Tahle ovesná galetka by z fleku mohla být jedním z těch báječných rychlých koláčů, který v každém ročním období uděláte tak třikrát určitě, a pokaždé s jiným ovocem. A nebo taky se zeleninou. Prostě podle sezóny. Nasladko i naslano, ono je to jedno protože – ať tak či tak – je vážně úplně k sežrání! Je křehká a jakmile ji šoupnete do trouby, rozvoní se tak, že sliny jako provazy bude mít i sousedovic křeček Pepa.

Galette - třešňová galetka s bezovým květem

I když je možná známější bretonská galetka „Galette brettone“, palačinka z pohankové mouky, tak samotný název galetka nebo taky „Galette“ je původně hlavně typ francouzkého koláče s křupavým křehkým těstem, všemožných tvarů a s různými druhy náplní.

Galette - jahodová galetka s rebarborou

Sepsala jsem pro vás samostatný recept jen a pouze na křehké těsto z ovesných vloček, kde najdete i různé tipy a obměny, a to jak na výrobu křehkého těsta, tak i jeho plňky.

Dělám tyhle koláče na sladko i na slano a to rozsýpavé těsto mě baví tak moc, že se vždycky snažím vyšetřit i pár centimetrů navíc jen tak, abych si ho užila samotný, bez náplně. Je jako křehká sušenka, kterou z něj ostatně můžete upíct taky… a pak si ho jen natřít třeba skvělou marmeládou!

Marmelády s příběhem

P.S.: Kdybyste ještě ale úplnou náhodou neznaly moje nejoblíbenější Marmelády s příběhem, tak teď už je znáte!

P.P.S.: Nejlepší je Mango malina, Malina rebarbora a Hruška vanilka. Jo a taky Meruňka levandule a Angrešt zelený čaj Matcha… A Borůvka! :D

Na křehké ovesné těsto:

Na náplň:

Příprava:

1. Nakrájejte si máslo na malé kousky a nechte je povolit při pokojové teplotě.

2. Rozmixujte vločky na mouku.

3. Třešně rozpulte a zasypejte kokosovým cukrem.

DSCF7119

TIP: Já ovoce krájím na různě velké kousky, to znamená, že část půlím nebo i čtvrtím proto, aby byla náplň po upečení různé kozistence. Menší kousky se rozvaří víc, větší méně a výsledek je pak pro mě prostě zajímavější.

4. Do misky vysypte mouku, přidejte máslo, špetku soli i javorový sirup a vypracujte křehké těsto. Zabalte ho do potravinové folie a dejte ho odpočinout na pár minut do lednice.

Křehké ovesné těsto

5. Rozehřejte troubu na 180°C bez horkého vzduchu.

Postup:

1. Těsto vyválejte dokulata na pečícím papíru a dejte na plech.

Galette - třešňová galetka s bezovým květem

2. Do středu těsta vyložte třešně v cukru a jeho čisté okraje přehněte dovnitř.

Galette - třešňová galetka s bezovým květem

3. Pečte v předehřáté troubě 25 minut, pak zapněte horký vzduch a upečte galetku do zlatova, potrvá to ještě asi 5-10 minut.

4. Jakmile galetka trochu vychladne, posypejte ji voňavými kvítky bezu. Úplně nejlepší je čerstvá, tak se do ni pusťte!

Galette - třešňová galetka s bezovým květem

Přijďte na můj kurz vaření!

Komentáře Každý komentář mě potěší!

  1. Dnes jsem si udělala bez másla (kokosový tuk)
    a s borůvkami – naprostý luxus.. Už je snězeno..

    • Skvělý! Díky, Míšo, za zkoušku s kokosovým tukem a jsem ráda, že i tak se to povedlo! Těší mě moc, že chutnalo! ;)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Novinky přímo do mailu Nechte mi tu e-mailovou adresu

Poslat
ZÁSADNĚ ZDRAVĚ – Jana Králiková (Černá)

O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu.

A taky o životním stylu, který vás bude bavit.