Knedlíčky Dim Sum s tamarindovou omáčkou
Hlavní jídla   Předkrmy  

Knedlíčky Dim Sum s tamarindovou omáčkou

číst dál

Neobsahuje

20 knedlíčků
20 minut příprava + 20 minut postup
Středně obtížný Středně obtížný

Čínských knedlíčků je obrovská spousta, dělají se z různých druhů mouky, plní se mnoha ingrediencemi a přesto, že se často připravují v bambusových pařáčcích, některé druhy se také třeba smaží. Dneska jsem pro vás vybrala knedlíčky Dim Sum [dim sum]…

DSCF1073

A nebyla bych to já, abych to zase neudělala trochu jinak. Protože často vymýšlím recepty tak nějak za pochodu, občas z nich vyleze něco fakt úplně šílenýho. :)) Tak třeba jako minulý víkend, kdy mě tohle napadlo. Totiž abyste rozuměli, ten dnešní recept je zase takový trochu „codůmdal“…

DSCF1061

To já mám prostě jenom chuť a nemám třeba na Asii ale vůbec nakoupeno, takže to pak podle toho vypadá… ALE! :) Limetový listy koupíte zamražený třeba v Tamdě v Sapě, takže je můžete mít po ruce vždycky, a jsou báječný! Ty tak krásně voní, že vám úplně budou stačit na navození celé Číny nebo jindy Vietnamu i Thajska. Mouku doma nějakou určitě taky máte. Já už neměla hladkou, a tak jsem na těsto použila špaldovou a celozrnnou pšeničnou. A do náplně jsem dala zeleninu, co na mě mrkala z lednice.

Je pravda, že mám běžně ve spíži i takový divnosti jako tamarindovou dužinu (fotku najdete dole v galerii) apod. Ale když ji mít nebudete, omáčku ke knedlíčkům můžete udělat třeba jen ze sojovky, česneku a javorovýho sirupu (nebo medu) jako v receptu na nesmažené závitky tuhle. A máte to! :)DSCF1090

Dim Sum můžete servírovat jako bezvadný předkrm a nebo si je dát k obědu i k večeři jako hlavní chod. Původně to byly knedlíčky, které se jako malý zákusek dávaly k čaji na Hedvábné stezce obchodníkům, a vy si je teď můžete připravit sami doma, třeba podle tohohle mýho receptu.

P.S.: Možná se budete podivovat tomu sádlu v receptu na těsto, ale pokud vám to nevadí, fakt ho použijte. Rostlinné tuky mi do tohohle těsta prostě moc neseděly… Veganům a vegetariánům doporučuju použít případně tuk kokosový (má vhodnou konzistenci, ale bude cítit v chuti) a vyměnit vajíčko třeba za chia semínka. ;)

Na těsto:

  • 1 lžíce sádla
  • 130 ml teplé vody
  • 65 g celozrnné pšeničné mouky
  • 65 g špaldové mouky
  • 2 lžíce tapiokové mouky

Na náplň:

  • 1/2 menší salátové okurky (70 g)
  • 1 mrkev (70 g)
  • 1 hrst výhonků z červené řepy
  • 1 hrst výhonků zeleného hrášku
  • 1 stroužek česneku (bez vnitřního klíčku)
  • 3 limetové listy
  • 1 šťastné vejce
  • 1 lžíce sádla
  • 1 římský salát
  • 1 větší špetka himalájské soli
  • pepř

Na omáčku:

  • 100 g tamarindové dužiny (seženete v Sapě)
  • 400 ml horké vody
  • 150 g čerstvých datlí
  • 3 limetové listy
  • 2 lžíce tamari
  • 1/2 chilli papričky

Na ozdobu:

  • 1 hrstička výhonků červené řepy
  • 1 hrstička výhonků zeleného hrášku
  • 1 lžíce sezamových semínek
  • trocha drobných kostiček ze salátové okurky
  • tamarindová omáčka
  • sezamový olej

Příprava:

1. V teplé vodě nechte rozpustit lžíci sádla a promíchejte.

2. Přisypte postupně všechny tři mouky, spojte v nelepkavé těsto, přikryjte ho potravinovou folií a nechte takhle v misce odležet v lednici (ideálně 2 hodiny).

3. Okurku rozpůlte a zbavte semínek. Vemte si na to lžíci a vnitřek jí pěkně pohodlně vyškrábněte, jinak by náplň byla zbytečně vodnatá. Nakrájejte na drobné kostičky a pár si jich schovejte na posypání k servírování, nakrájenou okurku dejte do větší mísy.

4. Mrkev nakrájejte taky na drobné kostičky a přidejte k okurce.

5. Přihoďte všechny výhonky.

6. Limetové listy nakrájejte na drobné proužky a přidejte k zelenině.

7. Nakrájejte římský salát taky na proužky a dejte bokem.

8. Česnek nasekejte na drobno a nechte bokem.

9. Tamarind rukama rozdělejte na menší kousky, dejte je do misky a zalijte horkou vodou z konvice.

Postup:

1. Lžíci sádla rozehřejte na pánvi a orestujte na ní římský salát. Pak přidejte nasekaný česnek a dobře promíchejte, ať se trošku rozvoní a lehce opeče.

DSCF0981

2. Přidejte k zelenině do mísy spolu s rozklepnutým vejcem, osolte a opepřete a dobře promíchejte.

DSCF0993

3. Vyndejte si těsto z lednice, rozválejte ho na pomoučené pracovní ploše do tenka (asi 2 mm) a vykrájejte z něho kolečka (používám o ø 7,5 cm).

DSCF0997

4. Do středu vykrojeného těsta dejte lžičkou náplň tak, abyste rukama dokázali vytvarovat „měšec“, vůbec nevadí, když se vám nahoře nespojí. Když „nádivka“ trošku vyčuhuje, vypadají pak knedlíčky na talíři snad ještě líp. :)

DSCF1007

5. Na dno bambusového pařáčku (mám skvělý od Markétky Kitchenette) nastříhejte pečící papír proto, aby vám pařák nenačichl od různých ingrediencí, při každém vaření a šly knedlíčky i dobře vyndat.

6. Poskládejte knedlíčky do pařáčku, do pánve nalijte vodu do výšky tak 2 cm (abyste neměli první patro s knedlíčky prostě ve vodě) a přiveďte k varu. Pak do ní dejte pařák a knedlíčky takhle vařte v páře asi 10 minut.

DSCF1015

7. Mezi tím, co se dělají knedlíčky připravte tamarindovou omáčku. Tamarind propasírujte, abyste se zbavily semínek a slupek z dužniny, smíchejte s datlema a dobře rozmixujte.

8. Dejte do menší pánvičky, přidejte nasekané limetové listy a vařte, aby se omáčka zredukovala.

9. Ke konci, kdy už bude omáčka hustší, dochuťte tamari a přidejte chilli.

10. Na talíř jsem na ozdobu rozprostřela trošku výhonků, na ně položila tři knedlíčky, zakápla je tamarindovou omáčkou, sezamovým olejem, posypala okurkovými kostičkami, sezamovými semínky a dozdobila znovu výhonky.

DSCF1110

TIP: Máte rádi maso? Tak dim sum jsou absolutně skvělý s hovězí náplní s betelem! A tu připravíte podle tohohle receptu na hovězí závitky v betelu. Knedlíčky pak akorát naplníte tím mletým ochuceným hovězím s nasekanými betelovými listy, které byste normálně použili na balení závitků.

Přijďte na můj kurz vaření!

Komentáře Každý komentář mě potěší!

  1. Ahoj Jano, dnes jsem zkusila knedlíčky Dim sum – a byly naprosto super!!!! Náplň jsem dělala zeleninovou, jako je v Tvém receptu. Pak jsem zkusila další druh s krevetami a krabími tyčinkami, koriandrem, zázvorem a limetkovou šťávou a také se povedly.
    Díky za bezva recept, určitě je budu brzy dělat znovu, všem nám moc chutnaly :)
    Měj se fajn, užij si Vietnam a už teď se těším na fotky a nové recepty :)
    Eva

    • No to mě ohromně těší! :)) Děkuju moc, Evi, za zpětnou vazbu! :* Vietnam si užijem za vás všechny!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Novinky přímo do mailu Nechte mi tu e-mailovou adresu

Poslat
ZÁSADNĚ ZDRAVĚ – Jana Králiková (Černá)

O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu.

A taky o životním stylu, který vás bude bavit.