Jahodovo-limetkový raw dort
Dezerty  

Jahodovo-limetkový raw dort

číst dál
1 dort ø 22 cm
5 minut příprava + 135 minut postup
Středně obtížný Středně obtížný

Barevný dětský dorty mě vždycky děsily. Možná je to i tím, že jakožto ekzematikovi se mi v dětství obloukem vyhýbaly. Sladkosti a čokolády jsem obecně moc nemohla. Všechny holčičky kolem měly růžový a „šmoulový“ dorty, ze kterých trčely hlavičky panenek a kluci fondánem obalený různobarevný autíčka a zelený fotbalový hřiště. Jenom já měla vždycky piškotový jablečný vařený dort (náš rodinný recept tuhle)…

Jahodovo-limetkový raw dort

Takže  jsem všem těm dětem vlastně asi dost možná hlavně záviděla. :) Dneska jsem mamince vděčná, že měla rozum a i tímto jí ze srdce děkuju! Chemie v podobě divokých barviček, flitříků a kuliček – podle mě na dětské dorty nepatří. Jestli se mnou souhlasíte, třeba budete rádi za následující recept na pestrobarevný dort bez chemie, z čerstvého ovoce a oříšků. Pro malý princezny, přirozeně barevný.

Kokosového oleje se v tomhle receptu nebojte. Jedná se sice o nasycený tuk, nicméně nedoporučuje se výhradně levný kokosový tuk získávaný hydrogenací (ztužováním), používaný při výrobě nezdravých sladkostí. O takovém v receptu není řeč. ;)

Pokud použijete panenský bio kokosový olej – neztužovaný, který je navíc jako jeden z mála velmi stabilní a neoxiduje, nemáte se čeho obávat. Změna vašemu rozmanitému jídelníčku naopak prospěje. Případně doporučuju přečíst skvělý článek od Margit Slimákové o tucích, které skutečně škodí. Nebo článek o palmovém oleji (str. 20) od Otakara Jiránka, ředitele firmy CountryLife.

Více o rostlinných olejích najdete např. i ve článku: Rostlinné oleje: proč jedna láhev nestačí, do kterého jsem přispěla i svojí troškou do mlýna.

Na korpus:

  • 150 g strouhaného kokosu (+ hrst navíc na ozdobu hotového dortu)
  • 50 g sušených brusinek (namočených alespoň na 1 hodinu do vody)
  • 1 vanilkový lusk
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce kokosového oleje

Na jahodovou náplň:

  • 500 g jahod (můžete použít i mražené, jen je nechte povolit a vykapat!)
  • 120 ml kokosového oleje
  • 2 lžíce medu

Na limetkovou náplň:

  • 2 avokáda
  • 5 lžic kokosového oleje
  • 3 citróny (šťáva)
  • 5 lžic medu (podle chuti)

Příprava:

1. Brusinky slijte a nechte okapat.

2. Nasekejte na jemno, ne každý robot si s nimi poradí. ;)

Postup:

1. Vanilkový lusk podélně rozřízněte a nožem vyškrábněte zrníčka jako můžete vidět na videu.

2. Strouhaný kokos, nasekané brusinky a zrníčka z vanilky dejte do robotu a rozmixujte. Pak přidejte kokosový olej i med a znovu prožeňte robotem až vám vznikne „těsto“.

3. Do dortové formy o průměru 22 cm vyložené potravinovou fólií (aby vám šel dort po zatuhnutí lépe vyndavat) natlačte „těsto“ a na pár minut strčte korpus zatuhnout do lednice.

4. Jahody, olej i med dejte do mixéru a do hladka rozmixujte.

5. Formu vyndejte z lednice a polovinu náplně nalijte na korpus a dejte chladit do mrazáku na cca 30 minut.

6. Přelijte zbylou náplň do misky a pusťte se do vrstvy limetkovo-avokádové.

7. Oloupaná a vypeckovaná avokáda (krájím ho podélně) rozmixujte s olejem, citronovou šťávou i medem, opět do hladka.

8. Vyndejte formu z mrazáku, jahodová náplň by už měla být lehce ztuhlá a opatrně na ní nalijte avokádovou (bude krapet hutnější než jahodová, protože avokádo obsahuje samo o sobě tuk). Strčte znovu do mrazničky na cca 20 minut (avokádo díky nižšímu obsahu vody, narozdíl od jahod tuhne rychleji).

9. Až bude zelená vrstva zase pěkně vytuhlá nalijte na ní zbytek jahodové. Uhlaďte nebo jen lehce zatřeste, ať je vršek dortu krásně rovný bez hrbolků a bublinek a dejte naposledy vychladit do mrazáku na alespoň 30 minut.

10. Jakmile bude dort dostatečně vychlazený, sejměte formu, posypte kokosem a ozdobte třeba nařezanou jahodou.

Přijďte na můj kurz vaření!

Komentáře Každý komentář mě potěší!

  1. Dobrý večer, dort mě zaujal na první pohled a musím říct, že se mi celkem poved:-). I můj muž konstatoval, že jsem dlouho nic tak dobrého ,,neupekla,,…jen jsem trošku nevypočítala gramáž mražených jahod, po rozpuštění mi zbylo jen 300g, tak jsem to doplnila banány, a musím říct, že super. Dodržela jsem dobu chladnutí a tak hezký jak vy jsem ho sice neměla, ale opravdu povedený kousek to byl. Děkuji za inspiraci:-)

  2. Prosím vás, dort se potom podává zmražený nebo vychlazený? Chuťově je mnohem lepší vychlazený, po rozmražení mi z něj ale vyteklo hodně vody. Jinak je dobrý, místo jahod jsem použila hrušky, protože jsou sladší. Jen nevím, jak udělat tu první jahodovou (hruškovou) vrstvu, protože ta hutná avokádová se jí úplně propadla. Dort byl před tím přes 30 minut v mrazáku, jak je v receptu. Ale třeba je problém v těch hruškách a chtělo to víc zamrazit. Díky.

    • Dobrý den, Eliško, dort se podává vychlazený, jak je uvedeno v receptu, ale po řádném zatuhnutí v mrazáku, aby vrstvy hezky držely. Co se týče vody, která vám z dortu „vytekla“, jak píšete, to záleží na použitém ovoci, na jeho obsahu vody. Třeba jablečný raw dort se mi často „počůrává“. Ale vocná vrstva se mi nikdy pod avokádovou nepropadla (ani z borůvek, ani z malin), ale jak vidíte i na fotkách, ovocná vrstva je vždycky trochu mokřejší, než avokádová, protože avokádo obsahuje přirozeně dost rostlinného tuku, narozdíl od jahod, ale i té vaší hrušky. :) Oleje, potažmo kakaové máslo do dortů dávám v minimálním obsahu tak, aby to drželo, ale zároveň byla cítit chuť ovoce. S raw dorty je práce zpočátku těžší než při klasickém pečení, chce to trochu cvik a vychytat, jak suroviny fungují, a taky záleží jak máte výkonný mixér. Někdy se recept zvládne tyčákem, někdy to s ním zvládnout nejde, suroviny se dobře nepromísí s tukem a pak to nemusí fungovat… Když tuku přidáte, fazóna dortu a celkový vzhled bude lepší, ale na chuti a zdraví to velmi ubere, proto nedělám raw dorty ve stylu, jaké najdete v raw kavárnách, kde sice drží pohomadě většinou i jen vyndané z lednice, ale jsou plné exotických tuků/ořechů, a tím pádem jsou i o dost těžší. Jak už jsem psala níže v předchozím komentáři, mám rozepsaný článek o FAQ a postupech, jak na raw dorty, tak snad ho brzy vypustím a osvětlí vám všem ještě o chlup víc celou problematiku raw dortů. Hezký den a nevzdávejte to. ;)

  3. Dobrý den, chtěl bych se zeptat, co mám dělat když dort je pořád tekutý a bojím se že po sundání formy nebude držet tvar. Přes noc byl v ledničce. Děkuji.

    • Dobrý den, Vojto, pokud jste dort dělal podle receptu a zachoval jste poměry, dort by skutečně neměl být „tekutý“. Kokosový olej má teplotu tání při cca 24 stupních… Nicméně, jak uvádím v receptu, dort má tuhnout v mrazáku a nikoliv být přes noc v lednici. Vodnaté ovoce (což jahody jsou) se v lednici totiž může „počůrat“, avokádová vrstva, vzhledem k přirozenému obsahu tuku v ovoci ne. Připravuju vyčerpávající článek o raw dortech obecně s postupy a triky, tak třeba se Vám bude hodit. Anebo přijďte na kurz raw food. Teď mě akorát dává smysl dát dort ještě do mrazáku, to by mělo fungovat… Mně se to, co popisujete ale nestalo, takže takhle na dálku bohužel těžko říct. Hezký den, snad se nakonec zadaří a bude vám dort chutnat! :)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Novinky přímo do mailu Nechte mi tu e-mailovou adresu

Poslat
ZÁSADNĚ ZDRAVĚ – Jana Králiková (Černá)

O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu.

A taky o životním stylu, který vás bude bavit.