Jahodovo-banánový raw dort
Dezerty  

Jahodovo-banánový raw dort

číst dál
1 dort ø 22 cm
5 minut příprava + 95 minut postup
Středně obtížný Středně obtížný

Vitariánské (nepečené, nevařené – raw) dorty jsou jednoduché, rychlé a zdravější než běžné sladkosti. Záleží na ingrediencích, který si zvolíte, postup při jejich výrobě je totiž velmi podobný. Stojí více méně na mixování, mletí a tuhnutí v chladu. Kombinaci oříšků a sušeného ovoce použijte do základu a čerstvé zralé ovoce spolu s rostlinným panenským tukem (kokosový olej, kakaové máslo apod.) na výrobu náplně. Inspirujte se třeba mým Vánočním avokádovým dortem, jahodovo-limetkovým nebo skvělým čokoládovým s jahodama a mochyní. Jakmile jich pár vyzkoušíte, určitě si postup i chutě oblíbíte.

Jahodovo-banánový raw dort

Kokosového oleje se v tomhle receptu nebojte. Jedná se sice o nasycený tuk, nicméně nedoporučuje se výhradně levný kokosový tuk získávaný hydrogenací (ztužováním), používaný při výrobě nezdravých sladkostí. O takovém v receptu není řeč. ;)

Pokud použijete panenský bio kokosový olej – neztužovaný, který je navíc jako jeden z mála velmi stabilní a neoxiduje, nemáte se čeho obávat. Změna vašemu rozmanitému jídelníčku naopak prospěje. Případně doporučuju přečíst skvělý článek od Margit Slimákové o tucích, které skutečně škodí. Nebo článek o palmovém oleji (str. 20) od Otakara Jiránka, ředitele firmy CountryLife.

Více o rostlinných olejích najdete např. i ve článku: Rostlinné oleje: proč jedna láhev nestačí, do kterého jsem přispěla i svojí troškou do mlýna.

TIP: Pokud chcete dort čistě veganský, zaměňte med za agávový sirup, který má sladivost vyšší, takže ho maličko (podle chuti) případně uberte.

Na korpus:

  • 100 g kešu oříšků natural (namočených alespoň na 4 hodiny ve vodě)
  • 100 g mandlí natural (namočených alespoň na 4 hodiny ve vodě)
  • 120 g datlí bez pecek

Na náplň I:

  • 80 ml rýžového mléka
  • 180 g datlí bez pecek (namočených na 1 hodinu ve vodě)
  • 1 větší banán
  • 1 lžíce citronové šťávy

Ovoce do dortu:

  • 2 banány
  • 3 jahody

Na náplň II:

Na ozdobu:

  • 2 jahody

Příprava:

1. Kešu oříšky, mandle i datle na náplň slijte a nechte okapat.

Postup:

1. Ingredience na korpus rozmixujte a do vyložené dortové formy o průměru 22 cm potravinovou fólií (aby šel dort po zatuhnutí lépe vyndavat) natlačte vzniklou hmotu. Dejte vychladit do ledničky, zatímco budete pokračovat v receptu.

2. Datle s banánem rýžovým mlékem a citronovou šťávou rozmixujte do krému. Z lednice vyndejte vychlazenou formu a krém nalijte na korpus. Tentokrát dejte zatuhnout na cca 40 min do mrazáku.

3. Nakrájejte jahody a banány na kolečka, vyndejte dortovou formu, naaranžujte na zatuhlý krém a dejte znovu chladit.

Jahodovo-banánový raw dort

4. Jahody, kokosový olej a med rozmixujte, z mrazáku opět vytáhněte formu a nalijte posledni náplň na vrstvu ovoce. Naposledy strčte do mrazáku na dalších cca 40 min.

Jahodovo-banánový raw dort

5. Dort ozdobte jahodami a pusťte se do něj!

Přijďte na můj kurz vaření!

Komentáře Každý komentář mě potěší!

  1. Dobrý den. Dort jsem dělala synovi k narozeninám. Byl to můj první raw dort. Byl vynikající, ale ta 1.vrstva se mi hrozně roztekala. Jahodova byla ještě trochu zmrzlá a ta pod ní tekla. Máte tip, čím to mohlo být? Děkuji

  2. dobry den Jani,

    zkusila jsem udelat Vas dort sve dceri k prvnim narozeninam.
    Musim říct,že s pečenim a vubec děláním dortu zadne ale opravdu zadne zkusenosti nemam ☺ ale prekvapivě Váš se mi podaril…sice jsem na to potrebovala více času,ale je chutově vyborny.Jen když se dívám na Vaše foto tak přeci jen ta ruzova II.napl je trochu řidčí ale drží 😉🍰🎂

    • Markét, moc děkuju, jsem ráda, že se dortík povedl a hlavně, že chutnal! :)

  3. Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat, čím to je že náplň II. se mi vůbec nesmísila v hezký krém, ale oddělila se mi šťáva z jahod a tuk. Takže je to taková červená šťáva s bílými fleky.

    • Dobrý den, Lenko, chystám vyčerpávající článek o tom, „Jak na raw dorty“, abych eliminovala co nejvíce nezdárných pokusů. Ono je to někdy těžké, pokud se Vám nespojilo ovoce s tukem, může to mít hned několik důvodů: Jaký používáte mixér? Já mám vysokorychlostní Vitamix, který díky rychlosti otáček mixovaný obsah do určité míry zahřívá (podle hustoty obsahu, čím je hustší, tím rychleji se zahřívá), takže se vše bez problému promísí na krém. Pokud nemáte tak výkonný mixér, nesmíte mít jahody studené (nebo mražené i když teď je sezóna, takže přepokládám, že jste použila čerstvé) a je potřeba mixovat dostatečně dlouho na to, aby se obsah zahřál alespoň natolik, že se kokosový tuk rozpustí a nesrazí. S kokosákem je to o chlup snazší, než u kakaového másla, protože má teplotu tání kolem 24 stupňů. Kakaové máslo až kolem 33°C. Takže rada zní, mixujte tak dlouho, dokud krém nevznikne. Pokud se to nedaří, bude zakopaný pes bohužel v mixéru. Než jsem měla Vitamix, používala jsem tyčový mixér Bamix, který je skvělý na korpusy, ale tak hladkou náplň jako Vitamixem jsem ji nikdy neměla… Hezký den! :)

  4. Mohla bych se zeptat zda se dá rýžové mléko nahradit například kokosovým nebo mandlovým?

    • Dobrý den, Terezo, samozřejmě můžete, jen bude v chuti i vůni cítit po kokosu nebo mandlích, takže záleží jen na vás! :)

  5. DD, prosim o radu jak udelat prostredni vrstvu tuzsi? taky kokosivym olejem? mela sem moc ridkou a spatne se krajelo. dekuji

    • Dobrý den, Anet, můžete přidat více tuku nebo ubrat tekutin. Mně to tuhne tak akorát, s tukem to bude trochu těžší, samozřejmě.

  6. Dobrý den,
    moc se mi dort líbí a chtěla bych ho připravit. Lze ho udělat den předem? To znamená, že poté, co ho vytáhnu z mrazáku, můžu ho nechat do druhého dne třeba v lednici ? nebo má být v mrazáku do druhého dne a z mrazáku ho mám vyndat až před podáváním ?
    Za odpověď děkuji :)

    • A ještě jeden dotaz – mandle jsou myšleny loupané? nebo se slupkou? Nebo se slupka sloupne namočením ? Děkuji :D :)

  7. Pro pořádek Vás prosím, abyste z kolonky „hodí se pro“ odstranila „vegan“, jelikož med není veganský ani náhodou, stále je živočišného původu.

    • Dobrý den, Markéto, máte pravdu, většina striktních veganů, se medu vyhýbá. Díky za upozornění. V úvodu článku jsem uvědla do tipu možnost, jak med nahradit. Tak jako to mám u většiny receptů, nějak mi to tu vypadlo. Prima den! J.

  8. Dobrý večer přeji,

    už se moc těším až se do dortu pustím, jen bych se Vás chtěla pro zajímavost zeptat, ač to možná bude hloupá otázka ^_^ zda je možné dort tvořit i do formy s průměrem 26 cm a případne kolik byste mi prosim Vás poradila zvyšit množství surovin.
    Mockrát Vám děkuji za odpověď a přeji pěkný zbytek večera.

    • Dobrý den, Amálko,
      Vy máte krásné jméno! :) Otázka vůbec není hloupá, pokud budete dělat dort do formy o průměru 26 cm, dělala bych ho určitě z 1,5 dávky. Hezký den, Jana

  9. Dobrý den,
    poradila byste mi, jaké ovoce nahradit místo jahod? Děkuji

    • Dobrý den, Markét, No to záleží na Vás, na co byste měla chuť a co se Vám k banánu hodí. :) Mně ty jahody. Pokud jste na ně alergická nebo prostě jen chcete vyzkoušet kombinaci s jiným ovocem, tak s datlovou náplní mi jdou dohromady možná ještě maliny a nebo udělejte čistě banánový a místo jahodové náplně ozdobte vršek kokosovou šlehačkou nebo krémem, psala jsem kdysi na náš starý blog Jakorybicka.cz tenhle recept: http://www.jakorybicka.cz/2013/10/02/datlovy-syrovy-dort-s-bananem/, tak se můžete inspirovat jím. Byl to můj první raw výtvor, takže ho určitě hravě zvládnete! ;)

  10. Hezké odpoledne Jano!
    Právě jsem dojedla poslední kousek tohoto dortu a jsem nadšená. Byl to můj úplně první raw výrobek a musím říct, že jsem se zprvu bála jak se mi povede. Jeho výroba byla ale nakonec jednoduchá a chuťově je výborný. Asi nejvíce jsem nadšená z vrchní vrstvy. Kombinace chutí jahod a kokosu je úžasná. Chtěla jsem od Vás poradit, co mám udělat příště jinak, aby byla prostřední vrstva tužší. Dort se mi špatně krájel. Příště asi zkusím udělat jednotlivé porce zvlášť do misek.
    Mějte se moc hezky!
    Petra

  11. Dobrý večer, koláč jsem již jednou vyrobila a byl naprosto úžasný!!! Opravdu velká mňamka, jen dozdobení jsem použila dálších 200g jahod. Moc děkuji za recept. Prosím Vás můžu nahradit mandle vlašskými ořechy? Děkuji. Sumitra

    • Dobrý den, Sumitro, Tak to mám velkou radost a samozřejmě zdobte ovocem, jak je libo, hlavně ať vám chutná a dělá vám to radost! :) Mandle můžete určitě nahradit, jen to pak bude samozřejmě trošku „ostřejší“, protože vlašáky jsou výraznější, recept vždycky vymýšlím, aby byl harmonický, ale vašim fantaziím a chutím se meze nekladou. ;)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Novinky přímo do mailu Nechte mi tu e-mailovou adresu

Poslat
ZÁSADNĚ ZDRAVĚ – Jana Králiková (Černá)

O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu.

A taky o životním stylu, který vás bude bavit.