French-vánočka-toast
Dezerty   Do 15 minut  

French-vánočka-toast

číst dál

Hodí se pro

5 toustů
3 minuty příprava + 5 minut postup
Jendoduchý Jendoduchý

Nejvíc nejlepší povánoční snídaně je french toast z vánočky! V Izraeli by řekli „challah“ french toast, ten mě totiž inspiroval. Každopádně až na něj dostanete chuť jako dneska my, sepsala jsem vám ten nejjednodušší recept, na kterej budete potřebovat jenom starší vánočku (od maminky), vajíčko od šťastný slepičky, trošku (rostlinnýho) mlíka, voňavý kořeníčko, přepuštěný máslo a crème fraîche. Kuk sem! Takhle ho dělám já.

Rychlá a nejvoňavější snída, ať už máte doma pár dní uleželou a tužší vánočku anebo po velikonočních svátcích mazanec anebo klidně kousek postaršího, ideálně domácího chleba – ale s ním už to bude přece jen trošku nuda.

Stačí vánočku nakrájet na plátky, vyšlehat si vajíčko s (mandlovým) mlíčkem, do něj si nastrouhat kousek muškátovýho oříšku, přidat špetku soli a dvě špetky skořice a pak jen ty plátky v týhle směsi vyráchat a dobře opíct na přepuštěným másle (na ghíčku).

Já ještě ke koření do vajíčka přidávám svoji oblíbenou květinovou směs Všechno nejmilejší od Sonnentoru (moje snad vůbec nejoblíbenější koření!), která tousty z Vánočky vystřelí do nebeských výšin, a navrch vždycky plácnu lžíci crème fraîche (můžete použít i tučnou zakysanou smetanu) a znovu zasypu kvítkama.

Je to jednoduchý, voňavý, barevný a děééésně dobrý!

PS: A prej když french-vánočka-toasty sníte, tak vám do týdne sundaj sádru! No fakt! ;) Jary už v lednu bude zase skákat přes kaluže. Hurá!!!

Suroviny:

Příprava:

1. Nakrájejte vánočku na stejně velké plátky (5 ks).

TIP: Místo vánočky můžete použít třeba velikonoční mazanec nebo (domácí) toustový chléb, i když s ním už to bude asi docela nuda.

2. Vyšlehejte vejce a přidejte k němu sůl i koření: skořici, muškátový oříšek, květinovou směs, a dobře promíchejte spolu s mandlovým mlékem.

TIP: Místo mandlového mléka můžete použít jakékoli rostlinné nebo živočišné mléko, jen pak bude výsledek ovlivněný jeho chutí, tak na to myslete. :)

Postup:

1. Vánočku – jeden plátek po druhém – obalujte ve vajíčkové směsi s kořením a nechte vždycky každou stranu chvilku nacucat, ať není toustík uvnitř tuhý, ale naopak pěkně vláčný.

TIP: Čím tvrdší vánočku máte, tím delší chvilku to máčení zabere.

2. Na pánvičce si rozehřejte přepuštěné máslo, jakmile se rozpustí a bude mít správnou teplotu (bude potichoučku „perlit“), dejte na něj opéct toust nejdřív z jedné a pak z druhé strany.

TIP: Neobracejte vánočku sem a tam, ale nechte ji vždycky dozlatova opéct nejprve z jedné, potom z druhé strany. Jinak se vám nevytvoří kůrka, která toust uzavře před tukem. Měli byste pak vánočku zbytečně moc nacucanou a pravděpodobně taky nerovnoměrně opečenou.

3. Hotový opečený toust pak přendejte na talíř vyložený savým ubrouskem a nechte ho chvilku odpočinout.

4. Podávejte s crème fraîche anebo tučnou zakysanou smetanou, zasypané květinovým kořením.

Miluju francouzský (po)vánočkový brunche! Co vy? :)

Přijďte na můj kurz vaření!

Komentáře Každý komentář mě potěší!

Pusto a prázdno.
Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Novinky přímo do mailu Nechte mi tu e-mailovou adresu

Poslat
ZÁSADNĚ ZDRAVĚ – Jana Králiková (Černá)

O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu.

A taky o životním stylu, který vás bude bavit.