Domácí pribináček
Dezerty  

Domácí pribináček

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

4 porce
5 minut příprava + 5 minut postup
Jendoduchý Jendoduchý

Teď se mi budete asi strašně smát, ale já jsem právě objevila Ameriku. Ne, že bych snad nevěděla, z čeho se vyrábí oblíbený Pribináček, potažmo konkurenční Bobík. Ale když jsem nedávno viděla naši Haničku mixovat „pribiňák“ z tvarohu a mlíka, teprve mi nějak došlo, jak primitivní a báječná zdravá svačinka z toho vlastně může ve skutečnosti být. Jak pro děti, tak i pro dospěláky. A tak jsem se dovolila, že to zvěčním na web.

Domácí pribináček bez cukru s ovocem

Asi není v našem krásném kraji nikdo, kdo by neznal kultovní „pramen zdravííí z Posázavííí…!“. Svýho času jeden z nejúspěšnějších a v současný době jeden z asi nejvtipnějších prvních product placementů v Čechách. Dát takhle „citlivým“ způsobem reklamu na Pribináček do pohádky (Ať žijí duchové!), byl prostě marketingovej majstrštych! :)) Tu pohádku miluju a pribiňák taky. Ale i přesto, že výrobci uvádějí, že se receptura od roku 1954 prakticky nezměnila, je mi trochu záhadou v čem teda tkví to kouzlo, když původní zdravá tvarohová svačinka měla dobu trvanlivosti pouhých 24 hodin a dnes nám vydrží „čerstvá“ až několik týdnů.

A tak když teď dostanu na pribiňák chuť, udělám si ho doma. Anebo jdu na návštěvu k Haničce. :D A proto mě tenhle doslova primitivní recept vážně nenechal chladnou a dovymyslela jsem pro vás hned několik variant, abyste měli na výběr. A co víc, mám i eso v rukávu pro mlsný dospěláky! ;)

Domácí pribináček bez cukru s ovocem

Domácí pribináček bez cukru s ovocem

Tvaroh používám na doporučení Haničky z la FORMAGGERIA, říkají mu tam tradiční tvaroh, v odkazu najdete povídání o výrobě. Mléko, používám většinou klasické v lahvi „čerstvé“ v bio kvalitě. Pokud budete mít opravdu čerstvé, tak vám závidím! :)

Domácí pribináček bez cukru s ovocem

Domácí pribináček 5 x jinak

1. Recept na základní Vanilkový pribináček s javorovým sirupem najdete hned tuhle pod textem, zbylé úpravy vám rozepíšu hned tady. Ty budou totiž vždycky na ten základ navazovat.

2. Kakaový nebo Karobový pribináček je lehká variata pro čokoholiky. V tom případě přidávám do základního receptu dvě vrchovaté lžíce (40 g) neslazeného kakaa/karobu, lžíci a půl mléka a lžičku javorového sirupu navíc.

3. Na Ovocný pribináček můžete použít v podstatě jakékoliv sezónní ovoce. Nejlepší je malinový, borůvkový, jahodový, broskvový nebo taky banánový. Ten dělávám tak, že přihodím pár kousků ovoce přímo do základu k tvarohu a všechno zase důkladně rozmixuju. Pak už jen zbytkem ovoce a bylinek dozdobím. A většinou ho taky o polovinu míň sladím, obzvlášť v létě, kdy mám ovoce čerstvé a zralé ze zahrádky.

4. Ořechový pribináček, to je taková moje óda na řecký jogurt s ořechama a medem. Jde v podstatě o „vylepšený“ základní recept s vanilkou, bez javorovýho sirupu, s hrstí nebo dvěma opečenýma ořechama zalitýma medem.

5. Pribináček s rumovými rozinkami a Pribináček alá tiramisu. To už je ale vyloženě dezert a navíc s kapkou alkoholu.

V prvním případě vám stačí jen nechat přes noc macerovat hrst rozinek v dobrém rumu. Druhý den pak do každé porce základního pribináčku přidáte 2 špetky skořice, dobře promícháte a přihodíte lžíci voňavých nasáklých rumových rozinek.

V druhém případě už je to trochu vyšší dívčí, můžete proložit základní recept na pribináček piškotama (buď používám třeba tyhle od Zemanky anebo mám ráda špaldové Savoiardy od Alnatury), které lehce namočíte v silné černé kávě s panákem Amaretta a na závěr proložený dezert zasypete neslazeným kakaem.

Domácí pribináček bez cukru s ovocem

Domácí pribináček bez cukru s ovocem

P.S.: Mám se učit na zkoušky (na kuchaře). Takže „vařím“… teda mixuju pribiňák a hraju si na foodstylistu. :D

P.P.S.: Sice to není zrovna kohout na víně, ale stejně… V podstatě trénuju v oboru. Takže cajk!

P.P.P.S: Pusťte si Ať žijí duchové a užijte si zbytek léta! :*

Suroviny:

  • 280 g tvarohu
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 2-3 lžíce javorového sirupu (sladit můžete i medem anebo jiným sirupem)
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 špetka himalájské soli
  • pár kvítků chrpy polní
  • pár kvítků z jahodníku obecného
  • borůvky

Příprava:

1. Rozřízněte vanilkový lusk a špičkou nože vyškrábněte semínka.

Postup:

1. Dejte tvaroh do mixovací nádoby a zalijte ho javorovým sirupem a polovinou mléka.

Domácí pribináček bez cukru s ovocem

TIP: Pribináček můžete i šlehat, ale v tomhle případě je mixování lepší, tenhle „tradiční tvaroh“ má trošku tvrdší hrudky. Kdybyste použili měkký tvaroh z vaničky, klidně pribiňáček vyšlehejte, bude hezky nadýchaný.

2. Přidejte sůl a vanilku a mixujte 1-2 minuty, a postupně dolévejte mléko. Každý tvaroh může trošku různě pohlcovat tekutinu, takže uvidíte, podle konzistence, jestli vám bude stačit uvedené množství nebo o chup míň anebo víc.

Domácí pribináček bez cukru s ovocem

3. Dozdobte květy bylinek a borůvkami, případně lžičkou javorového sirupu.

TIP: Pro další příchutě koukněte do úvodu receptu.

Domácí pribináček bez cukru s ovocem

Domácí pribináček bez cukru s ovocem

 

Přijďte na můj kurz vaření!

Komentáře Každý komentář mě potěší!

  1. Šlehačka, musí tam být šlehačka, pak je to teprve ten správný pribináček!

  2. Jani, čirou náhodou jsem při večerním brouzdání po „zdravém mlsání“ narazila na váš web…jsem OKOUZLENA!!! Já se tady najím očima a nemusím nic vyrábět :). Baví mě zkoušet nové recepty…hned zítra jdu pro chybějící ingredience..

    Fandím vám…jen tak dál, je to tu skvělé…jdu doporučit dál! 💜

    • Zuzko, moc děkuju! To mě ohromně těší! :) Jsem OKOUZLENA každým novým návštěvníkem, ke kterému moje stránky promlouvají. :) Ať se recepty daří a ať vás vaření „se mnou“ baví! <3

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Novinky přímo do mailu Nechte mi tu e-mailovou adresu

Poslat
ZÁSADNĚ ZDRAVĚ – Jana Králiková (Černá)

O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu.

A taky o životním stylu, který vás bude bavit.