Chia kaše s banánem a mátou
Dezerty  

Chia kaše s banánem a mátou

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

2 porce
0 minut příprava + 15 minut postup
Jendoduchý Jendoduchý

Pamatujete na návštěvníky s Dádou Patrasovou a jejich amarouny? Tak chia mi právě ty amarouny připomínají. Jsou to taková kouzelná droboučká semínka šalvěje hispánské, které nejen, že obsahují spoustu minerálních látek, antioxidantů, vlákniny, bílkovin a omega 3 mastných kyselin, ale díky svému hydrofilnímu charakteru jsou schopná vázat vodu až do desetinásobku svýho objemu.

Chia kaše s banánem a mátou

Díky tomu vytvářejí hustý gel a napomáhají tak trávení. Zpomalujou tím totiž přeměnu sacharidů na jednoduché cukry. Energie přijímaná potravou se tak uvolňuje postupně a je tělem mnohem účelněji využitá. Krom toho jsou skvělým pomocníkem při výrobě různých kaší nebo raw vitariánských dezertů a pudinků, ale o těch zase příště.

Suroviny:

Postup:

1. V rendlíku smíchejte vodu s kokosovým mlékem a pomalu přiveďte k varu.

2. Nožem vyškrábněte zrníčka vanilkového lusku jako můžete vidět na videu. Zrníčka přidejte do rendlíčku.

3. Až bude mléko s vodou lehce probublávat, přisypte chia semínka i strouhaný kokos, stáhněte na nižší teplotu a za stálého míchání zlehka vařte cca 10 minut.

4. Oslaďte medem nebo rýžovým sirupem a ještě chvilku povařte, až budou mít semínka kašovitou konzistenci, jakou máte nejraději. Já třeba víc hustou.

5. Oloupejte banán a nakrájejte ho na kolečka.

6. Vypněte plotýnku a kaši naservírujte na talíř, ozdobte plátky banánu, posypte skořicí a trochou strouhaného kokosu, lístky máty a doslaďte, máte-li chuť.

TIP: Kaše je skvělá i posypaná hořkým bio kakaem, kakaovými boby v kokosovém cukru s malinama, borůvkama, ořechy nebo různým sezónním ovocem.

Přijďte na můj kurz vaření!

Komentáře Každý komentář mě potěší!

  1. Táto kaša je neskutočná :) ako som ju objavila, vlastne celý tvoj blog asi pred mesiacom, tak som ju do včera raňajkovala skoro každý deň :D teraz je počasie na chia puding, tak vyskúšam ten tvoj :)

  2. Děkuji za tip, už jsem začala zkoušet i nevařený pudink,další výborné a rychlé jídlo.:-)

  3. Dobrý den,našla jsem další úžasný web o zdravém jídle.Protože jsem vegan zatim jeden rok a zajímá mě i RAW,chci se zeptat na váš názor na vaření potravin jako jsou např v tomto receptu.Není „škoda“ je vařit?Ptám se a sama si myslím, že všeho s mírou,jak se říká a že občas je vhodné vařit a občas nevařit.Díky.Anna

    • Dobrý den, Anni, moc děkuju. Na tohle téma připravuju obsáhlý článek, kde se víc rozepíšu, ale ve zkratce jste si v podstatě odpověděla. :) Jsem toho názoru, že suroviny tepelně zpracované mají třeba méně vitamínů, fytolátek a enzymů (které nejsou termostabilní), ale zase jsou lépe stravitelné a teplá strava člověku prospívá zase jiným způsobem. Takže ano, všeho s mírou a nemyslím si, že je „škoda“ kombinovat vaření a nevaření. :) Všechno má své pro a proti. Pokud byste chtěla kouzlit s chia po vitariánsku, inspirujte se třeba chia pudinkem jen s čerstvým ovocem. :) Prima večer!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Novinky přímo do mailu Nechte mi tu e-mailovou adresu

Poslat
ZÁSADNĚ ZDRAVĚ – Jana Králiková (Černá)

O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu.

A taky o životním stylu, který vás bude bavit.