Brambory na loupačku s bylinkovým přelivem s fetou
Hlavní jídla  

Brambory na loupačku s bylinkovým přelivem s fetou

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

2 porce
15 minut příprava + 30 minut postup
Jendoduchý Jendoduchý

Nejdůležitější ze všeho a základ celého tohodle jídla jsou dobré a kvalitní rané brambory, čerstvé bylinky a poctivý tvaroh. Varný typ vhodný pro brambory „na loupačku“ je Áčko.

Brambory_na_loupacku_05

To znamená vybrat si brambory nemoučný, vhodný a doporučený pro přípravu salátů, s hladkou slupkou a sytě žlutou nebo alespoň světle žlutou barvou. Čím menší, tím lepší, ale samozřejmě brambory velikosti hrášku, jsou malé zase moc. Kdo by se s nima pak loupal (když jsou na tu loupačku). Leda byste je upekli v popelu nebo na soli v troubě, ale too zas třeba jindy.

Já mám nejradši odrůdu keřkovský rohlíček, kterým zaháním chutě na brambory „na loupačku“ v zimě, protože je to odrůda podzimní a dělají se z nich ty nejlepší vánoční bramborový saláty. V létě se shánějte po raných odrůdách jako: kariéra, karin, colette nebo třeba anabela. Tím, že budete vařit brambory ve slupce jim zachováte nejvíce zdraví prospěšných látek a přesto, že budou tepelně upravený, zůstane v nich např. kolem 52% vitamínu C a 43% vitamínu B2. Kromě toho asi 200 g vařených brambor obsahuje kolem 3 g vlákniny, což je desetina doporučené denní dávky. ;)

Suroviny:

  • 500 g brambor
  • 1/2 lžičky celého kmínu
  • 150 g měkkého tvarohu
  • 120 ml vody
  • 80 g sýru feta
  • 1 hrst meduňky lékařské
  • 1 hrst hladkolisté petrželky
  • 1 hrst dobromyslu obecného (oregána)
  • 1 hrst jarní cibulky
  • 40 g kozího másla
  • 1 a 1/2 lžičky soli

Příprava:

1. Natrhejte si čerstvé bylinky.

2. Brambory omyjte a dejte do studené vody s kmínem a jednou lžičkou soli.

Postup:

1. Přiveďte brambory k varu, jakmile začnou bublat, stáhněte teplotu a vařte je 20–30 minut (podle velikosti).

2. Mezi tím, co se brambory vaří, omyjte bylinky a nasekejte je na drobno.

3. Nakrájejte jarní cibulku na jemná kolečka.

4. Měkký tvaroh vyklopte z vaničky do misky, přilijte vodu a rozmíchejte.

5. Přidejte do něj větší části bylinek a cibulky a dobře promíchejte.

6. Fetu rukama rozdrobte do tvarohové směsi (trošku si schovejte na posypání na závěr bokem) a znovu promíchejte.

7. Až se brambory dovaří, slijte je (max. po 30 min.), vezměte vidličku, napíchněte a nožíkem oloupejte.

8. Vracejte je do horkého hrnce a přiklopte pokličkou, ať zbytečně nestydnou.

9. Na plotýnce, kterou máte od brambor ještě teplou nechte roztát v rendlíčku kozí máslo (pokud máte indukci, tak ji budete muset samozřejmě zapnout ;) ).

10. Brambory dávám nejradši do hlubokého talíře, polévám bylinkovým přelivem s fetou, zakápnu kozím máslem a posypu zbytkem sýra a bylinek. Nejlepší jsou ještě s hrnečkem kefíru nebo podmáslí. :)

TIP: Ráda používám jiný než kravský suroviny, protože i mně osobně nedělají moc dobře (jsem po nich nafouklá jak pátrací balón, když nejsou zakysaný). Pokud vám tedy „koza“ ani „ovce“ nevyhovuje, vyměňte fetu za tvrdý tvaroh a kozí máslo za ghee nebo máslo kravský.

Přijďte na můj kurz vaření!

Komentáře Každý komentář mě potěší!

Pusto a prázdno.
Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Novinky přímo do mailu Nechte mi tu e-mailovou adresu

Poslat
ZÁSADNĚ ZDRAVĚ – Jana Králiková (Černá)

O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu.

A taky o životním stylu, který vás bude bavit.