Batátové brownies s višněmi a kakaovými boby
Dezerty  

Batátové brownies s višněmi a kakaovými boby

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

1 pekáč 20x40 cm
15 minut příprava + 30 minut postup
Středně obtížný Středně obtížný

Brambory do čokoládový „buchty“? A proč ne, když je to dobrý? :) Batáty jsou lehce nasládlé, takže se i do pečených dezertů ohromně hodí. Jinak čokoládové brownies jsou typicky americkým dezertem a pro ty z vás, kteří je ještě nikdy nevyzkoušeli, vypadají a chutnají jako něco mezi právě tou buchtou a lehce nedopečenou sušenkou (cookie).

DSCF7349-2

Po dlouhý době jsem otevřela svojí oblíbenou kuchařku Honestly Healthy (už je přeložená i do češtiny – Opravdu zdravě) od Natashi Corrett, abych udělala tyhle báječný batátový brownies. A tentokrát jsem je ještě ozvláštnila višněma a kakaovýma bobama, tak vám na ně chci dát taky recept. 

Mám ráda dezerty štavnatější a plné ovoce. Hutná „hmota“ mě moc nebere. A kyselejší višně se k čokoládě/kakau skvěle hodí, co myslíte? Alespoň mně teda jo. :)

Správné brownies mají být navrchu propečené, uvnitř lehce mazlavé. A přesně takové jsou i tyhle batátové. Důležité akorát je, je nepřepéct.

Můžete si je dát jako vydatnější snídani nebo jen tak, když vás honí mlsná. Vždycky je totiž lepší dát si malou sladkost doma připravenou ze zdravých ingrediencí, než sáhnout v obchodě po sušenkách, „čokoládách“ a obecně sladkostech, u kterých kolikrát ani vůbec nevíte, co v nich vlastně je.

DSCF7334-2

Batáty mi vždycky svojí chutí připomínaly něco mezi bramborou a mrkví (miluju pečený batátový lupínky!). A víte co? Obsahují z téhle zeleniny obojí. Z brambor mají především vyšší obsah draslíku a z mrkve betakaroten, který se nejvíce ukrývá hlavně ve slupce, takže pokud použijete brambory bez chemických postřiků, jen je dobře omyjte a neloupejte je.

Pokud chcete recept veganský, koukněte do tipu na konci receptu. A pokud rádi pečete srdíčka, tak tuhle malou srdíčkovou formičku jsem koupila v Tchibu.

Suroviny:

Příprava:

1. Batátu oloupejte (pokud ji nemáte v bio kvalitě bez postřiku).

2. Nakrájejte na menší kostky, aby byly rychle vařené a vařte podle velikosti cca 12 minut.

3. Poté slijte a batáty rozmačkejte vidličkou, ponorným nebo výkonným mixérem, podle toho, co máte po ruce. Já mám KitchenAid, takže nic z toho nedělám, on si s tím rovnou při šlehání těsta poradí.

Postup:

1. Do mísy prosijte mouku, přidejte kakao, prášek do pečiva, špetku soli a promíchejte.

TIP: Pokud máte dobrý robot postup můžete obrátit. Nejdříve rozmixujte tekuté složky s batáty (ať nemusíte dělat pyré zvlášť), a pak ke směsi přisypte všechno v bodu č. 1. Přeskočte dvojku a pokračujte bodem 3.

2. K suché směsi přidejte batátové pyré (případně vařené kostky batáty), odstáté máslo pokojové teploty pokrájené na kostky, rozklepnuté vajíčko, rýžové mléko, sirupy a všechno vyšlehejte robotem.

3. Do těsta vysypte většinu vypeckovaných višní, jen si jich pár schovejte na ozdobu navrch a dobře promíchejte.

4. Pekáč vyložte pečícím papírem, přendejte do něj těsto a dobře rozprostřete, ozdobte višněmi, posypte kakaovými boby a pečte v předehřáté troubě na 180°C 20 minut.

TIP: Pokud chcete recept čistě veganský, namočte lžíci chia semínek ve 30 ml vody a nechte předem 2 hodiny nabobtnat. Nebo přidejte malý banán (bude ale v brownies cítit). Potom v receptu vyměňte za vejce. Máslo nahraďte 120 ml kokosového oleje.

Přijďte na můj kurz vaření!

Komentáře Každý komentář mě potěší!

  1. Je batatove brownies s chia seminky stejne chutne jako z masla?

    • Totožné to chuťově není, protože kokosový olej má výraznější chuť. Máslo zase zjemňuje pomocí přítomné bílkoviny… Je to pořád moc dobré, ale trošku jiné. :)

  2. A pokud má být recept veganský, nestačí vyměnit jen vejce, ale i máslo, pokud jste tedy nemyslela nějaké speciální bez laktoźy :-)

    • Dobrý den, Mirko, díky za upozornění! Pochopitelně máte pravdu, :) vypadla mi na konci věta “ Máslo nahraďte 120 ml kokosového oleje“, už doplněno. :) Verze pro tisk se také chystá, ale je v pořadníku ve věcech, které tolik nespěchají… Díky za připomínky, zkusím to popohnat! :)

  3. Škoda, že tu není verze pro tisk, všechny ty efekty spíš odvádějí pozornost. Je to moc pěkná šablona, ale je to moc živé.

    • Hezký den, jak už Jana psala, speciální tiskový výstup receptů už je v přípravě a také se na něj moc těšíme! Jinak jen upozorníme, že nejde o žádnou šablonu, ale s láskou a péčí poctivě ručně vymazlený web… věřte nám, tuhle „šablonu“ nikde jinde nenajdete :)

  4. Výborný dekuji za úžasný recept!!! Můj první dort a jeste k tomu zdravý!

  5. Už se peče. Višně doma nebyly, nahradil je rakytník. Kupodivu, batáty jsem v lednici měla :-D Zvědavá.

    • Jéžiši, to mi nedělejte, teď budu šíleně nervózní! :)) Tak ať to dobře dopadne a hlavně chutná! :) Dejte, Sandro, určitě vědět, děkuju! ;)

  6. Uááááááá, vůbec jí nechci okamžitě péct

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Novinky přímo do mailu Nechte mi tu e-mailovou adresu

Poslat
ZÁSADNĚ ZDRAVĚ – Jana Králiková (Černá)

O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu.

A taky o životním stylu, který vás bude bavit.