Zdravější než zdraví?!
Komentáře  

Zdravější než zdraví?!

číst dál

Na televizi prakticky nekoukám a noviny nečtu. Irituje mě bulvární způsob sdělování informací o lidech, problémech, situacích… o světě, kde žiju. Patřím k těm, které manipulace vyloženě odpuzuje, a tak se jí snažím vyhýbat, co to jen jde. Šokování, laciných titulků rádoby seriózních médií a rychlých, dostatečně neověřených a povrchních zpráv mám už vážně dost…

Jenže nežiju ve vzduchoprázdnu. Navíc jsem člověk přirozeně společenský a zvídavý. A tak čas od času sednu na lep i já nějaké té „objevné“ internetové zprávě s méně či více bulvárním titulkem. Už dopředu vím, že se nedozvím prakticky nic, ale naopak se zaručeně rozčílím… No, jenže i tak si nemůžu občas holt pomoct. Asi jde o kombinaci sebemrskačského komplexu s profesionální deformací.

A co víc. Sama pak nemám ani špetku chuti přispívat do takových obsahů, protože bez kontextu (na který ale přeci není čas!) to vlastně stejně nemá smysl.

K čemu směřuju? Tentokrát jsem zabrouzdala sem, na článek o tom, že „ovoce po cvičení způsobuje tloustnutí, stejně jako jeho nadměrná konzumace.“ A ten to teď (bohužel) schytá za všechny ty bláboly, co jsem za posledních několik let, co se o problematiku zdravé výživy zajímám, zahlédla anebo přečetla.

Zaplať Pánbůh, že mám štěstí na lidi i redaktory kolem (zatím), kterým většinou na kontextu záleží. A těch si moc vážím, pak mi to za to veřejně veřejné psaní občas ještě pořád stojí…

Výživová doporučení v průběhu věků

Určitě si už od malička pamatujete na různá doporučení svých maminek, babiček, hodných tet ve školkách, paní učitelek ve školách i třeba dozorů ve školní jídelně…, která se týkala jídla a péče o vaše zdraví? Tihle všichni, to s vámi určitě mysleli dobře. A maminka s tatínkem i celá vaše rodina – bezpochyby – vždycky nejlépe! A tak, když se objevily zprávy, že: cukr, mouka, vajíčka, tuk, ovoce, maso, sladkosti… pro vás nejsou nebo naopak jsou to nejvhodnější, tihle všichni na ně reagovali rychlostí blesku.

Víte co tím myslím? Ano, různá výživová doporučení, která se v průběhu let, ale i s naprosto opačným efektem, střídají jako ponožky a omílají jako kolovrátek pořád odkola. Koukejte a čtěte:

70. léta:

  • „Vejce jsou skvělým zdrojem bílkovin, vitamínů a vápníku“.
  • „Máslo a sádlo jsou nejlepším přirozeným tukem. Mohou se využívat jak ve studené kuchyni, tak i k vaření. Obsahují spoustu vitamínů a kvalitní energie.“
  • „Obiloviny jsou hlavním zdrojem zdravých cukrů. Obilné kaše jsou báječnou a vydatnou ranní snídaní.“

80. léta:

  • „Vejce zvyšují cholesterol!“
  • „Jezte mléčné produkty, kosti a zuby vašich dětí vám poděkují!“
  • „Maso je nejlepším zdrojem komplexních bílkovin.“

90. léta:

  • Zapomeňte na máslo a sádlo, saturovaný tuk je nezdravý! Jezte rostlinné zdravé margaríny a vařte na olivovém oleji!“
  • Nejezte cukr (sacharózu), způsobuje obezitu! Konzumujte ovoce!“
  • Vejce nezvyšují cholesterol. Vejce jsou zdravá!“

2000 – současnost:

  • Nekupujte margaríny, jezte máslo a sádlo a za studena lisované oleje. Přirozený tuk je ten nejzdravější tuk pro vaše tělo. Nepřepalujte olivový olej, smažte na řepce!“
  • „Tuk není nepřítel, sacharidy jsou problém. Nejezte obiloviny a přílohy k jídlům!“
  • „Nepijte mléko, nejste telata!“
  • „Nejezte ovoce, přemíra fruktózy škodí vašim játrům…!“
  • „Rostlinné bílkoviny mohou být komplexní, když se správně zkombinují. Nejezte maso, dostanete rakovinu!“

  • „Jezte obiloviny, jedli je i naši předci… Teda ne, vlastně, nejezte je. Buďte gluten free!“
  • „Kokosový tuk je blahodárný… Kokosový tuk je stejné zlo jako palmový olej!“
  • „Pijte ovocné šťávy. Pijte zeleninové šťávy. Pijte hodně…! Nebo ne, radši nepijte… vůbec!“

Jeden by si myslel, že když víme, jak lítat na Měsíc, budeme určitě vědět, co máme jíst a jak žít! Ne?

Aha, tak asi ne. Asi nebudem.

Nepřipadá vám to směšné a smutné zároveň? Mně teda jo…

Článek, který jsem rozklikla se nese opět v podobném duchu, cituji:

Zatímco se sacharózou (klasický bílý cukr, med či třtinový cukr) tělo přijímá poloviční množství fruktózy (jedna molekula sacharózy rozštěpením dává jednu molekulu sacharózy a jednu molekulu glukózy), když je pokrm oslazen jen fruktózou, tělo jí přijme velké množství a účinek na mozek je v tomto případě silnější. Člověk má větší pocit hladu a hůře se ovládá.

Tak zaprvé má autor/ka „das“ v citaci chybu, protože jedna molekula sacharózy rozštěpením dává jednu molekulu glukózy a jednu molekulu fruktózy, nikoliv sacharózy. Ale ok, asi jde o překlep, to se stává…

Nicméně volný překlad v podstatě zní:

Jezte zase zpátky radši sacharózu (jednoduchý cukr), fruktóza (ovocný cukr) v ovoci není zdravější. A asi vlastně, dost možná… No, my vlastně tak jako úplně nevíme… ale zcela jistě může za epidemii… (nejlépe asi) všeho…!

Vaše University of Something Something…

A tak je to pořád dokola, a my to čteme, bereme to (většinou – bohužel) vážně, lítáme od jednoho výživového směru ke druhému, střídavě jíme a zatracujeme potraviny, které se v danou chvíli jeví jako zdravější… Jsme z toho ve stresu. Zvlášť ti, kteří téhle problematice do detailu nerozumí, nemají objektivní nadhled, a zoufale chtějí zhubnout anebo naopak přibrat, ale třeba taky chtějí jen konečně začít zdravě žít, a i díky tomuhle vlastně vůbec neví, jak na to a kde začít!

Jen když na to takhle koukám, jeden by se z těch vzájemně se popírajících informací, kterými je běžná veřejnost dennodenně krmena, vážně zvencnul.

Co je tedy opravdu zdravé?

Možná to bude znít drsně, ale mám vám taky mazat med kolem pusy a ukázat vám neexistující „tajná zadní vrátka“? Doufám, že proto jste si sem nepřišli. :)

Jana Černá ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Řeknu to úplně jednoduše a dám vám jednu dobrou radu k nezaplacení. Zdravé je, vyndat si z hlavy slámu. Vykašlat se na všechny studie světa, trendy a podobné „chytré“ články, navrátit se k sobě sama a ke svému selskému rozumu a jíst a žít umírněně. Zodpovědně a s respektem k sobě sam/a i k ostatním. Tady nejde totiž ve finále jen o nějaké suroviny a jejich skladbu, ale o přístup k nim a hlavně ke svému životu.

Nejzdravější zdraví neexistuje. Neexistuje pilulka, kterou večer zapijete a ráno se vzbudíte svěží, hubení, krásní, mladí, šťastní, veselí a zdraví. Neexistuje jedna jediná zdravá cesta pro všechny. Na tom všem, na té svojí cestě musí člověk sám pracovat. A víte co? Ona to nemusí bejt strašná pruda, ona to muže být ohromná zábava, a taky se to může stát smyslem vašeho života. Tak, jako se to stalo mně. A to mi věřte, že před pár lety jsem byla dokonce možná ještě zmatenější než lesní včela… anebo dost podobně jako jste třeba právě teď vy.

Zítra na nás totiž jiná studie může vytáhnout, že dejchat vzduch je přežitek a nejzdravější je chodit s igelitovým pytlíkem kolem hlavy… Než teda někomu dojde, že to vlastně moc nejde. A než se stihne udělat protistudie, tak tu všichni umřem, protože jsme prostě úplně blbý! … Ale co na tom. Ty pytlíky už stíháme totiž dokonce vyrábět i v duhových barvách za super cenu, a to se přece vyplatí! 

No… A dobře nám tak! :D

Nechci to moc zlehčovat, protože ono to vlastně moc vtipný není. Ale to je tak do očí bijící hloupost tohle všechno, že nic jinýho si opravdu myslet, ani napsat nemůžu.

Jediný, co vážně nedovedu pochopit je, že tuhle nepovedenou komedii tady hrajeme pořád dokola! A mě už to fakt nebavííí!

A když už jsem v tý ráži, sice autor tenhle docela prima článek přejmenoval… k horšímu, škoda… a ne úplně souvisí s tím, co jsem teď napsala, ale přečtěte si někdy třeba ještě tohle, je to minimálně zajímavý pohled na ten náš dnešní svět. A ne, neříkám tím, že jsem totální ignorant. Jenom se mi líbí myšlěnka, mít čas hlavně na ty, pro mě, důležitý věci. :) :*

Přijďte na můj kurz vaření!

Komentáře Každý komentář mě potěší!

  1. Mluvíte mi z duše, taky už mě nebaví to pořád dokola někomu vysvětlovat, proč a co jsou bláboly a mýty ve stravování…mám to ještě průběžně potvrzované od osoby blízké, rozumící metabolismu i skladbě potravin, o to hůř :) Myslet vlastní hlavou není jaksi zvykem, navíc k tomu chybí ty základní znalosti, ale jinak to nejde. Početnější ale bude i ta druhá strana, která si se skladbou jídla hlavu neláme vůbec a párečky nebo chipsy jsou pro ni pořád dobré jídlo i pro předškoláky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Novinky přímo do mailu Nechte mi tu e-mailovou adresu

Poslat
ZÁSADNĚ ZDRAVĚ – Jana Králiková (Černá)

O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu.

A taky o životním stylu, který vás bude bavit.